TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Jag kan inte låta bli att än en gång anknyta till SLAS. Även om han lämnat jordelivet så är hans oftast knivskarpa iakttagelser ur vardagslivet tidlösa. Som när han berättar om de snytingar som författaren Erik Asklund brukade dela ut varje jul.

”Vid den här tiden på året då man började hälla i sig glögg och julskyltningen stod på sin högsta höjd greps författaren Erik Asklund av en egendomlig vrede. Han ringde efter en taxi. For till Operabaren och gick in och gav den första han mötte en smäll.
Vi visste det alla. Och det var decembers stora samtalsämne på Operabaren när Erik Asklund
skulle dela ut julsnytingen och vem han ansåg skulle förtjäna den.
Erik Asklund lät taxin vänta. Efter att ha klappat till nån for han hem igen. Mycket lättad. Befriad från nåt.
Han fick böta en och annan gång. Det bekymrade honom aldrig. Vilken författare har idag mod att dela ut en välförtjänt julsnyting till nån kollega.
Ingen.
Färgen flagnar
."


Även för oss som är starka motståndare till alla former av fysiskt våld är det ändå värt att fundera på saken. Och när jag funderat en stund så tänker jag följa Asklunds exempel och härmed utdela en rejäl (verbal) snyting till alla dem som tror att man kan bomba sig till fred.

Och min snyting i detta sammanhang vill jag gärna understryka med några kloka ord
av vår f d statsminister Ingvar Carlsson som tillsammans med Shridath Ramphal bl a skrev följande i artikeln ”Makt är inte rätt” i samlingsvolymen ”Fredsbomber över Balkan” utgiven 1999 med anledning av Natos bombningar av Jugoslavien.

”Nu har viltvårdarna blivit tjuvjägare som uppträder som poliser. Frestelsen att tillerkänna sig själv polisiär myndighet grundad på rättfärdighet och militär styrka, är farlig för världsordningen och för världsfreden. Resultatet blir en värld styrd av frikårer.”

Och den amerikanska självutnämnda ”frikåren” fortsatte som bekant sitt härnadståg runt om i världen efter Jugoslavien……Man behöver inte bomba sig till fred. Man låter helt enkelt slakten fortsätta tills dess att konflikten ebbar ut.


Bengt Silfverstrand: Detta är ju rent nonsens. Alternativet är naturligtvis att sätta in marktrupper. När det nu visade sig att flyktingströmmarna från Kosovo - av kosovoalbaner såväl som av serber - eskalerade efter det bombningarna inletts, ja då visar det sig att "fredens bomber" i dubbel bemärkelse blev "dödens bomber."
Vem var det då som "naturligtvis" var beredd att enbart gå in med marktrupper i Jugoslavien?

Du kräver att NATO skall acceptera större egna förluster när vi själva inte går in överhuvudtaget.

Vad var det för dig så självklara alternativet?


Bengt Silfverstrand: De flesta FN-insatser sker med marktrupper. Något självklart alternativ fanns inte. Resultatet av Natos bombningar blev kraftigt ökade flyktingströmmar - av både kosovoalbaner och serber samt förstörd infrastruktur och en hårt drabbad civilbefolkning i Serbien.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM