TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Lyssnar till morgonekot som bl a meddelar att sju människor varav en norsk journalist omkommit vid en terroristattack mot ett hotell i Afghanistans huvudstad Kabul, där också den norske utrikesministern bodde. Som en följd av händelserna fick vi samtidigt veta att den norske utrikesministern nu tänkte lämna landet. Det gör han alldeles rätt i och det skulle flera göra. Bland annat den svenska kontingent som nu finns på plats.

 


”Våld, droger och kvinnoförtryck”, så beskriver den vittbereste och i ämnet mycket väl bevandrade journalisten John Pilger situationen i detta laglöshetens land.
Och även här kan man dra paralleller till konflikterna i Irak och forna Jugoslavien. Det är USA-doktrinen om ett krig i ”det godas sak”, som praktiseras i samtliga fall.

 

John Pilger: ”Sanningen om ”det goda kriget” hittar man i de övertygande bevisen för att 2001 års invasion, som många i västvärlden menade var ett rättfärdigt svar på attackerna den 11 september, i själva verket planerades två månader före den 11/9. Det mest akuta problemet var inte talibanernas kopplingar till Usama bin Ladin utan risken för att talibanerna skulle förlora kontrollen över Afghanistan till mindre pålitliga mujahedingrupperingar, ledda av

krigsherrar som hade finansierats och beväpnats av CIA för att utkämpa USA:s krig genom ombud mot de sovjetiska ockupanterna på 1980-talet.
Dessa muhahedingrupper, som gick under beteckningen Norra Alliansen, var till stor del en skapelse av Washington, som trodde att ”jihadkortet” skulle kunna spelas ut för att undergräva Sovjetunionen. Talibanerna var en produkt av samma strategi, och under Clintonåren beundrades de för sin ”disciplin”. Eller, som Wall Street Journal uttryckte det: ”Talibanerna är de aktörer som har störst möjlighet att åstadkomma fred i Afghanistan i detta historiska ögonblick.

------- Den brittiska militären har spelat en viktig roll i detta våldsutövande. Den har trappat upp bombningarna från hög höjd med uppemot 30 procent sedan den tog över befälet över Natostyrkorna i Afghanistan i maj 2006. Detta resulterade i mer än 6 200 afghanska döda förra året. En konstruerad nyhetshändelse i december förra året var ”talibanfästet” Musa Qalas ”fall” i södra Afghanistan. Marionettregimens styrkor tilläts ”befria” de ruiner som amerikanska B-52-plan lämnat efter sig.”

 

Pilger avslutar sin artikel i på Aftonbladets kultursida – www.aftonbladet.se med följande tänkvärda ord: ”Tony Blair uttalade en gång de minnesvärda orden: ”Till det afghanska folket ger vi följande löfte: Vi kommer inte att överge er…. Vi kommer att erbjuda er en väg ut ur den fattigdom som nu präglar er eländiga tillvaro.” Jag tänkte på de orden när jag fick syn på några barn som lekte inne i en förstörd biograf. De var analfabeter och kunde därför inte läsa affischen som varnade för att det låg outlösta multipelbomber bland bråten.”

 

Bland bråten på Belgrads gator, vid skolor, bostadshus etc. i juni 1999 låg också outlösta multipelbomber …..
Slutsatserna drar sig själva och varandra. Åh, vilka härliga krig…..Så, vad ska man göra istället? Ge tillbaka makten till de trevliga Talibanerna?

Att lämna Afganistan och FN-uppdraget där vore en humanitär katastrof, det tror jag inte du vill heller Bengt. Men vad anser du ska göras då?


Bengt Silfverstrand: Självfallet inte. Humanitära insatser är en sak. Här har t ex Sv. Afghanistankommittén gjort behjärtansvärda insatser. Problemet är att det inte finns någon pålitilig och någorlunda stabil afghansk allierad att ty sig till. På ena sidan står talibanerna, som under en period fick styra och ställa med USA:s goda minne och på den andra sidan krigsherrarna, som bara ser till sina egna intressen. Den nuvarande afghanska regeringen är lika lite som de tidigare något att ty sig till.

Frågan är om en politisk lösningav Afghanistanfrågan överhuvudtaget står att uppnå.
Åh, vilket härligt krig....

Sannolikheten att nå någorlunda bättre utveckling och hjälpa barn att lära läsa och skriva, utveckla kvinnorättigheter och nå bättre ekonomisk framgång är större utan Talibaner, Saddam och Milosevic. För mig är detta ganska enkel matematik. Världen kommer att se bättre ut utan Bush också för den delen. Å andra sidan varje förändring kräver sin tid. Den tiden med Talibaner, Milosevic och Saddam hade kanske led till förödande konsekvenser och katastrofer för mer än dessa länder. Jag hoppas verkligen att Svenska kontingenten i Afghanistan finns kvar och flera länder ansluter sig.

Det verkar som för Bengt är sak samma om talibanerna, Milosevic och Saddam Husein styr och förtycker folk bara USA inte blandar sig.

Jashar Berisha
http://www.s-info.se/berishaBengt Silfverstrand: Då har du fått det hela ordentligt om bakfoten. En logik som säger att man är för talibaner, Milosevic och Saddam om man kritiserar flagranta brott mot folkrätten, typ Natos bombningar av en värnlös civilbefolkning måste betraktas som minst sagt halsbrytande.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM