TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Den som till äventyrs trodde att moderaterna kastat sin ideologi över bord och blivit ett ”arbetarparti” ska studera deras gärningar från inside. Förslagsvis genom att granska de moderata riksdagsledamöternas göranden och låtanden.

 

Ta t ex riksdagsledamoten Karl Sigfrid. På ett seminarium anordnat av Förläggarföreningen häromsistens konstaterade han att han stod närmare Piratpartiet än det parti han representerar i Sveriges riksdag.
I en debattartikel i Expressen gick Sigfrid och hans nyliberala vänner inom moderaterna till attack mot upphovsrätten. De kritiserar visserligen ett enskilt lagförslag , men av inlägget framgår alldeles kristallklart att de ytterst är ute efter att avskaffa upphovsrätten som princip.

 

 Fritt fram för fildelning alltså enligt (m)yliberalerna. Konsekvenserna för kulturskapande och kreatörernas rättigheter ger man fullständigt f-n i. Något motsägelsefullt tycker kanske en del,
eftersom kreativitet och skapande är något som moderater och deras högervänner i andra sammanhang gärna ger sina läppars bekännelse till.

 

Dessbättre får nätpiraternas inlägg inte stå oemotsagt. Den 6 januari svarar Svenska Akademiens sekreterare Horace Engdahl m fl och ställer den berättigade frågan om moderaterna blivit ett piratparti. De konstaterar att m-piraternas inlägg är ett pinsamt angrepp på äganderätten och ett hån mot konstnärer och andra som är beroende av upphovsrätten, samtidigt som de slår fast att deras förslag, om det blev verklighet, skulle innebära ett brott mot såväl Bernkonventionen som Sveriges förpliktelser som EU-medlem.

 

Så har det än en gång blivit fullkomligt uppenbart att moderaters och nyliberalers FRIHET – DET ÄR RÄVENS FRIHET I HÖNSGÅRDEN…..Själv vet jag inte vad du har emot fildelning, och hur du jämställer det med extremism. Trots att jag ligger under den socialdemokratiska fanan anser jag ändå att fildelning helt enkelt är ett problem som inte går att få bukt med, och jag ser rött när jag ser moderaternas alla kontrolllagar där de har rätt att gå in och kolla i våra datorer. Du glömmer bort att för att ladda ner och fixa allt, så kostar det pengar, och att det är tonåringar det oftast rör sig om. Tonåringar som har 1050 i månaden att röra sig med. Hur ofta skulle de spendera pengarna på cdskivor, om de ens kunde? Jag tycker att trots nedladdning så verkar de göra det ganska ofta. Och dessutom lägger de in pengar på högtalare åt datorn, BBB 100 mbit's uppkopplingar och sprillans nya datorer. Dessutom köper de ipods och mp3spelare för att rymma allt, så självklart går pengarna runt, bara det att musikindustrins roll har försvunnit lite grann, så betyder det inte att den kommer försvinna helt. Sen ska väl debatten tas om artisterna ska ha rätt till en del av pengarna som mp3tillverkna nu kan ta del av. Jag tycker det låter ganska rimligt, men svårt att genomföra. Men vi får se.
Följande är alla fildelare men med lite olika teknik.
SR
SvT
Alla som säljer skivor i affärer(tar mycket betalt för överföringen)
Alla som möjliggör musik över internet (tar lite betalt för överföringen)
En del har hållit på länge andra kortare tid men all överföring har tidigare och nu renderat i kopiering.

Och alltid så har kopiering till andra än nära vänner varit förbjuden ... så frågan är om alla skall slänga sig i väggen ... alla ska med och slänga sig i väggen :)

KAS
Det var snyggt sagt Erik.. Kul med en Socialdemokrats öppna öga.
"Sen ska väl debatten tas om artisterna ska ha rätt till en del av pengarna som mp3tillverkna nu kan ta del av. Jag tycker det låter ganska rimligt, men svårt att genomföra. Men vi får se."

Samma sak funderade jag på.. varför kan dom inte kamma i lite på media-spelarna som behövs för att lyssna och använda det som fildelats.
Ja även kamma in lite från dator och cd/dvd-skivor?

Jag har tänkt i samma banor då det gäller lanthandlaran som skulle få 2% av den vinst Stormarknaderna gör.
Vadå Fördelnings......?????

Folke Andersson
Att anspela på att det är ett nyliberalt förslag är väl lite magstarkt. Frågan delar olika liberala bloggar vissa för och vissa är emot, som kanske bekant så är äganderätten en ganska viktig fråga hos liberaler. Frågan om fildelning är inte en fråga som enar någon inriktning i politiken, du kunde lika gärna hävt ur dig att det var ett socialist- , miljöpartistiskt etc. -förslag.

Jag anser själv att fildelning upphovsskyddat material inte helt är moraliskt försvarbart med tanke på äganderätten till verken. Men samtidigt kan jag inte se rimligheten att att göra husransakan eller avlyssna trafiken från en dator för ett sådant brott.

Kanske har herrn själv spelat av en Cd/Lp till ett kassetband av någon vän någon gång och då gjort precis samma brott som fildelning av upphovsrättsskyddat material?
Vill bara påminna Erik om att kontrolllagarna är fint förberedda av Bodström. Utan hans arbete mot ett kontrollsamhälle (ofta kallat "Bodströmsamhälle") skulle inte vi vara där vi är idag.

Men att senare alliansen (med undantag av vissa ledamöter) fortsatt gå i riktningen mot ett samhälle likt boken 1984 är fullständigt förkastligt.
Yo Bengt!

Attackerar du moderaterna för att det är just moderater som har stått upp och givit röst åt en miljon svenska fildelare eller har du verkligen något vettig att säga?

Att den "olagliga fildelningen" skadar kreatörerna eller några andra är en myt. - INGEN har än så länge kunnat lägga fram några objektiva bevis för att den "olagliga fildelningen" skadar samhället - den berörda branschen eller den enskilda artisten på något sätt.

Dessutom - hur kan du försvara en upphovsrätt som kan ge väletablerade artister - som redan har en standard som få medelsvenson kommer i närheten av - sådana privilegier som att de kan tjäna tustentals "arbetsfria"kronor/år på något de har gjort för länge sedan och kan göra så resten av livet + ytterligare 70 år? - Vems rättvisa försvarar du egentligen?

Kolla VILKA som tjänar mest på upphövsrätten och som gapar högst på införandet av demokratifientliga åtgärder och betänk att det är endast 4 AMERIKANSKA musikbolag som kontrollerar 95% av musikproduktionen/försäljningen i världen - och att dessa förutom en gigantisk ekonomisk makt även har kontakter ända upp i Vita Huset. - Follow the money - och upptäck att den går inte till kreatörerna som du så varmt försvarar.

Det hela började under socialdemokratiens regeringsperiod - där Bodström först skärpte upphovsrättslagen och senare av USA beordrades att stänga The Pirate Bay.

Man tillätt amerikanska agenter undervisa i "fildelarejakt" på polishögskolan - vad blir nästa drag - Stasi agenter som undervisar i "medborgarkontroll"?

Nu vill Ask gå i hans fotspår och vill införa en modell liknande de har i USA där PRIVATA SÄRINTRESSEN kan spionera på medborgarnas internetaktiviteter och vid mistanke om upphovsrättsintrång kan begära utlämnandet av personuppgifter från Internetoperatörerna för att sedan använda dess för att hota eller dra helt vanliga medborgare inför rätten. - Kolla hur dessa intressen hänsynlöst går fram i USA

En åklagare åtalar en mistänkt fildelare och beslagtar hans dator för att senare överlämna den till MOTPARTEN utan hänsyn till att den även kan innehålla mycket privata och personliga saker. - Hon erkänner sedan att hon (eller polisen) har den rätta kompetensen för att utreda OM ett brott har blivit begången

Jag förstår att du egentligen inte har en aning om VAD "olaglig fildelning" egentligen är - kan du överhuvudtaget hitta relevant information på Internet? - Jag tycker att du istället för att attackera vissa moderater som försvarar fildelarna borde bli upprört över den rättsrötan vi ser idag och det kontrollsamhället som smyger sig på oss. - För VAD?

Så sant som det är sagt, Bengt Hansson. Fildelning av upphovsskyddat material är inte försvarbart. Vilket klart framgår av mitt inlägg och vilket väl formuleras i Horace Engdahl:s mfl:s mycket klarläggande inlägg i söndagens Expressen.
Fildelning är ju något av det absolut bästa som hänt i debatten den senaste åren, det stödjer kreativitet, sprider kultur och är anti-kapitalistisk till sin natur.

Något märkligt att du blivit äganderättens största försvarare när vi Socialdemokrater alltid lagt tonvikten på att sprida ägande och tona ner dess betydelse.

Att artister och filmskapare skulle drabbas av fildelning är också bara båg - de tjänar in sina pengar på liveframträdanden och kringförsäljning. De som förlorar är däremot de stora mediaföretagen, som i princip bildat ett oligopol där 3-4 bolag kontrollerar nästan hela marknande. Att ett gäng mellanhändet och profitörer förlorar pengar och inflytande är ju faktiskt bara bra.

Eller för att köra det i Marx termer: Produktionsförhållandena står nu i motsats till produktivkrafterna, alltså sker en social revolution.


Bengt Silfverstrand: Nej, bäste Jonas. Man kan inte ha vänster sko på höger fot och vice versa. Då blir gången haltande. Är det ändå inte ganska fantastiskt att tro att Karl Sigfrid, Piratpartiet och deras vänner skulle stödja fildelning utan restriktioner av antikapitalistiska skäl. Bättre kan du.

Vad jag m fl vill värna om är rätten till de verk, böcker, filmer etc. man producerar. Vad vi behöver är helt enkelt en ny lagstiftning, som å ena sidan tar hänsyn till de nya möjligheter som internet erbjuder, men å andra sidan väger in att den "nya" frihet som därmed erbjudes faktiskt också kan missbrukas - av marknadsliberaler.
Ett hett tips kan vara att läsa på ytterligare. För tyvärr Bengt du har inte förstått frågan alls än men förhoppningsvis är du på god väg.

http://www.expressen.se/debatt/1.993294/horace-forsoker-med-en-300-ar-gammal-logn
Bengt Silfverstrand: Har jag redan gjort och kan konstatera att beskyllningar om lögn inte hör hemma i en seriös debatt. Jag är mycket väl medveten om vad det hela handlar om och mitt avståndstagande gäller ohämmad tillgång till verk som andra skapat. Det är alltså den rena och skära piratverksamheten i sammmanhanget, d v s klara brott mot gällande regelverk som jag fördömer. Ingenting annat.
Är Silfverstrand beredd att med 5 sekunders varsel lämna över alla datorer, DVD-skivor, MP3-spelare och mobiltelefoner i sitt hushåll till mig i egenskap av representant för konstnärsorganisationen Nyliberala Artister? Utrustningen kan ju innehålla material som Nyliberala Artister skapat.

Eller anser Silfverstrand att den personliga integriteten har ett värde som är större än mitt intresse att värna mina artisters upphovsrätt? Då sitter han i samma båt som fildelar-moderaterna.


Vad gäller De Nya Moderaternas stämpel som "arbetarparti" tror jag faktiskt att den typiske s-väljaren föredrar Karl Sigfrids argument framför Bengt Silfverstrands. Om så bara för att det finns (minst) en halv miljon fildelare men långt färre som drabbas.


Bengt Silfverstrand: Tro bör man göra i kyrkan och andra sakrala församlingar. Här handlar det om vetande. Nämligen vetskap om att det förekommer ett ohämmat utnyttjande av produktera som andra skapat. Även fildelare måste faktiskt respektera ett i demokratisk ordning tillkommet regelverk.
Vi vet att folk inte per automatik respekterar "i demokratiskt ordning tillkommet regelverk". Det räcker med att konstatera (ingen tro här inte) att brott begås. Silfverstrands eget parti har ju upprepade gånger antagit att medborgarna inte följer befintliga lagar om skatter utan skärpt kontrollen och ökat automatiken.

Och när kan jag hämta upp Silfverstrands audiovisuella utrustning för upphovsrättslig kontroll? Eller kommer jag bemötas av invändningar om personlig integritet?


Bengt Silfverstrand: Om brott begås ska de givetvis beivras. Så enkelt är det. Och vad det här handlar om är att vissa fanatiker uppmanar till direkt brottslig handling. Det är de odemokratiska metoderna jag kritiserar inte att det kan behövas en ändrad lagstiftning, dock med upphovsrätten fortfarande som bärande element.
Det är mycket märkligt att dessa Moderater svänger i frågan, det går ju i princip emot allt vad de står för.

Jag tror att en fri spridning av kultur gynnar alla kulturarbetare. Däremot måste debatten breddas till att även handla om hur vi främjar kultur i allmänhet, alltifrån att stödja Arbetareteatern till att ordna pengar för musikfestivaler för unga.


Bengt Silfverstrand: Jag delar din uppfattning om betydelsen av kulturspridning, men i botten måste finnas ett upphovskydd för den enskilde kulturskaparens verk.
Men ursäkta!

Menar Silfverstrand på fullt allvar att riksdagsledamöter som driver en åsikt är "odemokratiska"? Framför allt om åsikten i fråga var vad deras eget parti hävdade i valrörelsen?

Häftig syn på såväl demokrati som det politiska uppdraget. Och är hans eget partis riksdagsledamöter lika odemokratiska, eftersom de inte ansluter sig till riksdagsmajoritetens åsikter?

Var den första riksdagsledamoten som förespråkade löntagarfonder mer eller mindre odemokratisk än moderaterna i fråga? Och varför?

Kan Silfverstrand ange exakt vad i debattartikeln som motiverar tillmätena "fanatiker" och "uppmanar till direkt brottslig handling"? Är det varningarna för kontrollsamhället, varningarna för privatisering av domstolarnas verksamhet eller att man påpekar att remissinstanserna strimlade lagförslaget?


Givet att det är debattartikeln http://www.expressen.se/debatt/1.988696/sju-moderata-riksdagsman-trotsar-partipiskan-att-fildela-ar-en-rattighet som avses, alltså.


Bengt Silfverstrand: Nej, det menar jag givetvis inte. Däremot är de av m-piraterna föreslagna inskränkningarna av upphovsrätten så allvarliga att de måste avvisas.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM