TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Den kulan visste var den tog. Men i stället för att förklara vad man menar med att socialdemokratin saknar ett alternativ till den borgerliga systemskiftespolitiken kastar man ur sig floskler som att s-politiken bara är ”innehållslöst mummel.”

 

Det finns ett särskilt filosofiskt rum för sådant tal: Rönnbärsfilosofi är namnet, hämtat från faunan och räven, som när han inte kunde nå rönnbären sa att de var sura.
Ty visst är de politiska rönnbären sura och som man känner sig själv känner man andra: Eller vad sägs om följande: (Under rubriken ”Politisk karriär – ett sjukt begrepp). ” Vårt politiska system som uppmuntrar till internt armbågande och som belönar den som hamnat högt på valsedlar med livsvarig försörjning är i sig korrumperande på ett sätt som det är lätt att se effekterna av i såväl riks- som lokalpolitiken.” Underförstått: Den förfördelade herr Laakso själv hade inte tillräckligt vassa armbågar och blev bara nia på riksdagslistan i Uppsala län trots ivrigt ”suktande efter köttgrytorna.” Och när det sedan också blev platt fall och konkurs i webbföretaget, ja då framstår bitterheten och försöken att blanda bort korten genom att vifta med kvarlevorna av ett sedan trettio år begravt lik i sin rätta dager.

Och hur var det då med den socialdemokratiska oppositionspolitiken. Jo den är för var och en som orkar följa den politiska debatten mycket vital. Och på självaste julafton finns på Aftonbladets debatt sida två artiklar som på ett mycket tydligt sätt speglar skillnaderna i svensk politik. På frågan vad man vill göra åt utanförskapet svarar landets statsminister moderatledaren Fredrik Reinfeldt att visst är det synd om många människor, låt oss tänka på dem så här i juletider och vi inom b-alliansen gör verkligen allt för att bemöta utanförskapet med en politik för arbete. Att den politiken ställer stora grupper utanför samhällsgemenskapen och resulterat i det sämsta opinionsstöd en svensk regering haft på år och dag förtigs givetvis. Inte heller finns det en enda stavelse om att de bättre ställda i samhället måste vara beredda till större uppoffringar för att solidaritet och rättvisa ska kunnas ges ett meningsfullt och konkret innehåll.

Och det är här skiljelinjen i svensk politik framträder som tydligast. Ty av Mona Sahlins budskap på samma sida framgår klart och tydligt att det inte räcker med att i juletid skänka en tanke till alla dem som är fattiga och hemlösa. Rättvisa måste genomsyra hela politiken. Och här hänvisar Mona Sahlin till den socialdemokratiska riksdagsmotion med förslag om en bredare satsning på nya jobb och bättre chans till utbildning som tydligen några socialdemokratiska gnällspikar inte känner till eller inte orkat läsa. Och av Mona Sahlins inlägg framgår också att det är på jobben och utbildningen som resurserna ska satsas inte på slopad förmögenhetsskatt och andra skattelättnader för redan rika och privilegierade.

Som ytterligare exempel på att (s) inte sitter still i båten som borgerliga ledarskribenter (i sällskap med nämnda av nyliberalism drabbade s-krönikörer) hävdar, är två debatter under den gångna veckan.
1. När b-alliansen stod fast vid att privata avtal måste rivas upp för att b-alliansens förslag om sänkt nivå i en trygghetsförsäkring ska vidmakthållas var socialdemokraternas talesman i socialförsäkringsutskottet Tomas Eneroth snabbt ute och meddelade att socialdemokraternas linje var att ingångna avtal självfallet skulle gälla.
2. Och när det Skatteverket i veckan slog larm om att staten riskerar att förlora 60 miljarder per år efter en dom om bolagsskatt, var socialdemokraternas talesman i skatteutskottet Lars Johansson lika snabbt ute och krävde besked av finansministern
om hur ett sådant skattebortfall skulle kompenseras. Samtidigt krävde han en översyn av bolagsskattejuridiken.

Att det sedan är flera s-företrädare än partiledaren Mona Sahlin som agerar och uttalar sig
i politiska frågor visar ju bara på en positiv politisk bredd i det socialdemokratiska laget som bådar gott för framtiden.2007-12-27, 12:43  Permalink
Andra bloggar om:  


Hej Bengt

Gott Nytt år på dig

Mvh
Peter Hultqvist


Bengt Silfverstrand: Hej Peter,

Jag vill också önska dig ett Gott Nytt År och lycka till i riksdagsarbetet.

Mvh
Bengt
Det är nog ingen som hävdat att socialdemokraterna varit otydliga med vad man inte gillat med alliansens politik. Men det som saknas är ju ett konkret alternativ. Med viss rätt kan socialdemokraterna skjuta på dessa svar till valrörelsen 2010, men till slut måste svaren komma.

Om man då väljer att rulla tillbaka de jobbavdrag man gnällt om, så får man också förklara för en LO-familj varför 2000 kronor per månad ska försvinna i skatt. Då blir det nog lite kärvare att vinna röster, även om det är långt ifrån omöjligt och till och med troligt med en valseger för vänsteralternativet.


Bengt Silfverstrand: I det korta pespektivet - alternativ till de sakpolitiska förslag som b-alliansen väcker i riksdagen finns ett klart och tydligt s-alternativ. Det är bara att studera partiets riksdagsmotioner. I det längre perspektivet ska självfallet ett mera sammannhållet alternativ formuleras. Men detta ska ske i dialog med partiets medlemmar. Det är därför vi har ett rådslag. Att föregripa detta rådslagsarbete vore direkt odremokratiskt och kontrproduktivt.

Och vad gäller det s k jobbavdraget så måste inställningen till detta vägas mot andra angelägna förändringar av den nu förda borgerliga klasspolitiken. Men först när en helhetsbbild föreligger och partiet diskuterat färdigt internt.

Märkvärdigare är det inte.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM