TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


"Arbete i stället för bidrag" – "En och en halv miljon svenskar lever på bidrag." Budskapen gick som en löpeld över landet från b-alliansen i 2006 års valrörelse. Och de gick uppenbarligen hem. Visst är det både trevligare och nyttigare att leva på arbete än på bidrag.

 

Men hur blev det i verkligheten? Jo, som Dagens Arena kan avslöja i en ledare 2007-12-10 – www.dagensarena.se – så blev väljarna även på den här punkten förda bakom ljuset. Bidragssystemet är inte brutet. Tvärtom.
Så här ser verkligheten ut:

• Socialbidragen för första halvåret 2007 kostar 4.494 miljoner kronor. Det är nästa lika mycket som under fjolåret, motsvarande period. Och detta trots att vi befinner oss i en fortfarande mycket stark högkonjunktur. Förklaringarna är givna. Den sänkta ersättningsnivån i a-kassan gör att många hamnar under existensminimum och tvingas söka a-kassa. Fler hamnar i bidragsberoende. Akademikerförbundet SSR tror att den sänkta ersättningsnivån kommer att leda till att många arbetslösa tvingas ansöka om särskilda medel för tandvård, medicin och busskort för att kunna söka jobb. ”En arbetslös kan idag dessutom behöva acceptera ett jobb med en lön som är tio procent lägre än a-kassan. Det kan betyda 11 000 kronor i månaden före skatt.”

Det borttagna studerandevillkoret är en annan faktor som innebär att stora grupper nyutexaminerade blir hänvisade till att söka socialbidrag.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) befarar att många kommuner tvingas betala för det ökande antalet socialbidragstagare genom nedskärningar i skola, vård och äldreomsorg.

Lägg till detta att b-alliansen är i full färd med att införa nya bidrag.
Vårdnadsbidrag
står högt på dagordningen och överklassnära bidrag – förskönande omskrivna till avdrag för s k hushållsnära tjänster - är redan införda, även om de sistnämnda ser ut att bli en rejäl flopp, då i nuläget bara ca. 1 000 personer mot förväntade 40.000 hittills har utnyttjat möjligheten att vältra över sina kostnader för städning m m på skattekollektivet.

Så har de borgerliga lockropen –”Strama upp bidragssystemen” – hastigt lustigt blivit ”Trappa upp bidragen.” Och så finns det dom som säger att borgarna bara genomför vad de lovade inför valet… Verkligheten talar ett annat – och betydligt kärvare språk.http://tinyurl.com/2c73e7
Bengt Silfverstrand: Ja, stackars nån.
Bertil Svensson: Har du inget annat att komma med? Inga egna reflektioner.

Ja Bengt det är märkligt att man ens kunde tro att bidragsberoendet skulle minska, när man stadigt försämrar för de som inte är rika. Klyftorna växer explosionsartat och där sitter de maktfullkomliga och skor sig mer och mer.


Bengt Silfverstrand: Nej, Christina, från det hållet är det inte mycket förnuft att vänta. De ökande klyftor vi nu upplever är förödande för samhällsutvecklingen och partiet måste nu visa att vi har vilja och kraft att gå till offensiv i jämlikhetsdebatten.
Christina:
Varför vill du missgynna "utkomt av eget arbete" i.st.f. bidrag och "sysselsättning" betald av andra?

Hur växer ett sådant träd?
Gödning är dyrt - även om den stjäls.... ty normalt straffar sig sådant beteende!

Ett statligt växthus eller naturen själv i hela sin härlighet?


Bengt Silfverstrand: Vad är det för nonsens. I själva verket är ju moderaterna och deras bihang de verkliga bidragstagarna. Om man inte ens i en högkonjunktur kan minska socialbidragen och dessutom måste införa nya bidrag, som man nu gör, ja då är det verkligen bevis på ett formidabelt misslyckande, vilket ju väljarna gubevars också upptäckt.
"Ja, stackars nån. "

Nej, Bengt! Fonder är bra. :-D Tycker vi kan tillgripa kollektiv kapitalbildning återigen för att förbättra förmögenhetsspridningen i det svenska samhället och demokratin etableras även på det ekonomiska planet. Kanske dock i en annan form än de vi genomförde 1983.

Idag skulle fonden vara kopplad mot alla medborgare i Sverige. Pengar för uppbyggnaden skulle tas genom att från den allmänna löneavgiften i arbetsgivareavgiften. Dock är detta allt för lite och vid överskott vid socialförsäkringssystemet skulle vi kunna förra över medlen i fonden. Där med återgår pengarna till löntagarna och INTE till att a.) Finansiera skattesänkningar så som b-Alliansen gör b.) eller till reformer som socialdemokraterna gjort. Självklart skulle fonden kopplas ifrån staten så att klåfingriga borgare inte kan röra dem så som riksutförsäljaren Mats Odell (kd) gjorde med Löntagarfonderna (1992?).Bengt Silfverstrand: Jomenvisst, idén är utmärkt. Och som Dagens Arena skriver idag så har socialdemokratin tappat bort jämlikhetsfrågan. Den måste åter föras högst upp på den politiska dagordningen.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM