TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

En av de få texter på svenska hittills av årets nobelpristagare i litteratur, Harold Pinter, trycktes i den lilla pocketboken "NEJ - 21 röster inför ett krig", utgiven av Aftonbladet i mars 2003.  Artikeln har rubriken "Vi lever i en mardröm".  Pinter skriver bl.a.: "Om ni inte är med oss är ni mot oss", har president George W Bush sagt.   Han har också sagt: "Vi kommer inte att tillåta att de värstga vapnen i världen förblir i händerna på de värsta ledarna i världen."  Helt riktigt.  Ta en titt i spegeln, kompis.  Det är du."  Han konstaterar vidare att Amerika håller på att utveckla "massförstörelsevapen" och har mer av dessa vapen än resten av världen sammantraget.  Landet har dragit sig ur internationella avtal om biologiska och kemiska vapen och vägrat tillåta inspektioner av sina egna fabriker. 

 

Man bör ha detta som bakgrund när man bedömer Pinters kontroversiella krav på att Jugoslaviens förre ledare Slobodan Milosevic borde släppas av den Haagtribunal där han nu står inför rätta.  Pinter konstaterade, då han 2001 gjorde det kontroversiella uttalandet,  kallt att Milosevic förvisso är en skurk, men att man om internationella domstolar av det här slaget skall ha någon trovärdighet måste mäta alla misstänkta för krigsförbrytelser efter samma måttstock.  Logiken krävde då, menade han , att även USA:s förre president Bill Clinton skulle "göra honom sällskap" vid skranket, eftersom denne bl a  begått brottet att släppa millioner klusterbomber som slitit barn i bitar.

 

Pinter avslutar sin artikel med följande tänkvärda ord: "Såvida Europa inte finner solidariteten, intelligensen, modet och viljan att utmana och göra motstånd mot den amerikanska makten, så kommer det självt att förtjäna Alexander Herzens utlåtande:  "Vi är inte läkarna.  Vi är sjukdomen."

 

 

 

 2005-10-18, 15:56  Permalink


Vad säger Pinter om USA:s olagliga krigshandlingar under andra världskriget, jag tänker då på befrielsen av Europa?
Det får du fråga Pinter om. Men det är egentligen oväsentligt i sammanhanget. Det är väl ändå inte svårt för en någorlunda välorienterad i tillvaron att se skillnaderna mellan andra världskriget och Irakkriget. USA stödde bevisligen Saddam Hussein, så länge han tjänade stormaktens oljeintressen. Saddams massaker på kurderna kunde t.ex ha hindrats av USA, men så skedde inte, eftersom även detta fruktansvärda dåd "tjänade" supermaktens intressen.

Motiven för Irakkriget var att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen. Detta visade sig emellertid vara en ren lögn (vilket bl a bekräftats av Hans Blix). Ändå bombade man. Och observera, det är fler civila än soldater som fallit offer för USA:s helt illegala krig i Irak.
USA:s olagliga krigshandlingar under andra världskriget får väl ses som obefintliga, förutom terrorbombningrna av de tyska städerna under "Bomber" Harris. Dock kan man inte anklagas för att man gick in i kriget utan en krigsförklaring, men den stod dock Tyskland för.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM