TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I bloggen ”Miljöpartiet behövs om socialdemokratin skall fram (och vice versa)” berättade jag om betydelsen av skyndsamma och konkreta åtgärder för att undvika en global miljökatastrof och att det är seriösa miljöpartier som socialdemokraterna och miljöpartiet som har de största förutsättningarna att gå i spetsen för utvecklingen.

Vid Wigforsseminariet i Söndrum i lördags ställde jag frågan om handel med s k utsläppsrätter d v s att ett företag, som minskar sina koldioxidutsläpp snabbare än beräknat kan sälja sin rätt att släppa ut till andra företag, verkligen visat sig vara ett effektivt sätt att minska de totala koldioxidutsläppen. Svaret blev att det inte fungerat som det var tänkt.

 

Efter andra iakttagelser och studier av problemet jag gjort i sammanhanget är jag närmast benägen att tanken med utsläppsrätter blivit en flopp.

Den globala uppvärmningen förorsakad av för höga koldioxidutsläpp är det kanske allvarligaste hotet mot vår överlevnad. Och frågan måste då ställas om man genom kommersiell handel med utsläppsrätter ska kunna köpa sig fri från miljöansvar.

Min uppfattning är att det inte ska vara möjligt. Ekonomiska styrmedel, som bensinskatter o dyl är självfallet viktiga inslag i sammanhanget men det måste vara på demokratiska beslut grundad lagstiftning som ytterst reglerar vårt förhållande till miljön.Jag har ställt mig exakt samma fråga! Varför skall man kunna handla med utsläppsrätter?

Det innebär i praktiken att man skulle kunna starta ett privat bolag som faktiskt har det som enda affärsidé. Som vanligt så kommer några redan välbeställda personer att göra sig ändå större förmögenheter på "småfolkets" behov.


Bengt Silfverstrand: Väl formulerat, Christina. Det är faktiskt så illa. Merparten av försäljningen av utsläppsrätter under 2006, 6 906 ton, skedde i december. Företag stod för en tredjedel av köpen inför jul, vilket Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) tolkade som att de ville ge anställda utsläppsrätter i julklapp. Har man hört på maken. Som att spela MONOPOL med miljön....
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM