TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


Författaren, poeten och dramatikern Lars Forssell är död. Lovorden för hans insatser i poesins, prosakonstens, dramatikens och schlagerns värld är samstämmiga. Lars Forssell var en av de stora.

 

Min första ”kontakt” med Lars Forssells verk var schlagern ”De fattigas piano (som klinkar dag och natt)". Det var i tidiga tonår melodin snarare än orden som man först fäste sig vid. Sen kom Vietnamkriget och Lars Forssells tidiga genomskådande av den amerikanska bluffen och folkmordspolitiken. Jag fängslades av hans politiska visa ”Jag står här på ett torg – ett cirkuståg passerar….”, fint tolkad av Sofia Karlsson i hennes senaste album – ”Visor från vinden.”

Att behärska en spännvidd från enkla men gripande schlagertexter till högstämd poesi är nog Lars Forssell ganska ensam om. Han drog sig heller inte ens för att svära i dåtidens ortodoxa litteraturkyrka för vad som är poesi. Då han t ex framhöll Evert Taubes förtjänster som poet fick han ett glas whisky kastat i sitt ansikte av (den delvis obegriplige) poeten Erik Lindegren.

De texter av Lars Forssell som gripit mig mest är inte poesin även jag beundrar också den. Nej, det är prosaboken ”Vänner” som jag ständigt återvänder till. Här skildras bl a vänskapen med familjen Taube i kapitlet ”Taubes på Grev Turegatan.” Bekantskapen knöts sedan Forssell blev klasskamrat med Evert Taubes äldste son, Per-Evert.
Kapitlet avslutas med följande ord: ”Det var sällan fest på Grev Turegatan; om jag ska vara riktigt uppriktig tror jag de ofta hade det knalt till förbannelse. Någonstans i vrårna lurade resignationen och det gällde att bekämpa den, lura den, överlista den, leda den vilse. Dikten, sången var en besvärjelse. Slaget på lutan ett slag fö friheten. Priset var ofta ensamheten.
”Det finns ingen lycklig musik. Jag har i varje fall aldrig hört någon.” Men det finns musik som kan göra en människa lycklig, som t ex Evert Taubes.”
Vilket jag som Taubebeundrare till fullo instämmer i. I Taubes visa ”Det flög en fågel” flyger fågeln till både Ekelöf och Lars Forssell.

Lars Forsells främsta egenskap var hans civilkurage – att våga kalla saker och ting för deras rätta namn, samma egenskaper hos Olof Palme, som ytterst fick mig att engagera mig för socialdemokratin.

Och den text i sammanhanget som jag ständigt återkommer till och som alltid är aktuell, inte minst i dessa dagar är följande (Källa: ”Vänner!” sid. 310). Jag tror att vad som idag i första hand förtjusar och kanske chockerar en smula hos Moliére, det är att han vågade kalla en katt, en katt, en hycklare en hycklare, en girigbuk en girigbuk och en högfärdsblåsa en högfärdsblåsa och en skurk en skurk.
Vår tid har så många reservationer. Den kallar knappast längre en katt e3n katt och – ännu mindre! – en skurk en skurk, det Gud förbjude!!!
Vi har så mycket djuppsykologiska inre förklaringar för att en skurk inte är en skurk i själva verket och fan vet om en katt, när det kommer till svansen , inte hellre borde kallas för en ekorre. ….Vi barlägger, trots att vi praktiskt taget biter tungan av oss i naturlig mänsklig ilska, det subtila andliga såren – vi kallar dem trauman – hos människor som lever på att klippa aktiekuponger, regerar Transport eller det svenska folket, som ägnar sig åt att slicka vår maktlöse konung (och hans barn för att knyta an till något aktuellt – min anm.) under fotsulorna eller paradera på kändissidorna i våra dam- och veckotidningar, utan vilka de flesta av dem skulle bli fullständigt och behjärtansvärt okända. Molière kallade inte sådana katter för ekorrar.”

Och det gör inte jag heller.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM