TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 


I en ledarartikel betitlad ”På politikens marknad” gör ”oavhängiga” (i praktiken allmänborgerliga) Helsingborgs Dagblad en intressant jämförelse mellan dansk och svensk socialdemokrati.

Tidningen menar att socialdemokratins problem – i Danmark såväl som i Sverige – är att motståndarsidan., de borgerliga, tagit över socialdemokratins hjärtefråga – vaktslåendet om välfärdssamhället. ”Anders Fogh Rasmusson kom till makten 2002 på att han ville slå vakt om välfärdssamhället, inte på klassisk borgerlig skattesänkningspolitik. Alliansen i Sverige kopierade hans framgångsrecept.”

Nåja, till en del kan man ju hålla med. Visst spelade den borgerliga fyrpartialliansen i Sverige i långa perioder på den socialdemokratiska planhalvan. Försöken att framstå som ett bättre arbetarparti än det äkta arbetarepartiet var tillsammans med den ”trötthet efter ett långt regeringsinnehav” som alltid kan ”klistras på” ett regeringsparti var sannolikt huvudförklaringen till den borgerliga valseger, som ändå inte siffermässigt sett var alltför överlägsen.

Men till den fortsatta analysen finns det anledning att göra invändningar. Tidningen hänvisar till en intervju med den danska s-ledaren Helle Thorning-Schmidt som där bl a uttalar att ”socialdemokraterna redan tagit hem en seger, eftersom inget parti längre ifrågasätter välfärdssamhället.” För de danska socialdemokraterna är det uppenbarligen på mittfältet och genom anpassning som den danska borgerligheten ska mötas. Men lite längre fram i texten konstaterar tidningen att samma danska socialdemokrati ”missade sin chans” när nedskärningar på förskolor och fritidshem i Danmark aviserades i höstas, vilket ledde till stora demonstrationer mot den borgerliga regeringen.

Den växande danska medelklassen, som rent materiellt fått det mycket bra de senaste åren, har länge kritiserat dåligt underhåll i just skolor och på daghem. Nedskärningarna blev droppen, konstaterar HD. Socialdemokratin i Danmark utnyttjade tyvärr inte detta utmärkta tillfälle att markera den skiljelinje i synen på den gemensamma välfärden som ändå föreligger mellan socialdemokrati och borgerlighet – i Danmark, såväl som i Sverige.

En viktig pusselbit som HD-ledaren missar är sedan att den danska borgerligheten varit betydligt smartare och försiktigare med att efter vunnen valseger börja ”röra om i välfärdsgrytan” på sätt som skett här i vårt land.
Ty här i Sverige är ju både det s k ”Nya arbetarpartiet” och för övrigt hela b-alliansen ordentligt demaskerad vid det här laget. Här stöps välfärdsamhället i själva verket om på område efter område. Skattesänkningar, en del direkt kontraproduktiva som t ex slopandet av fastighetsskatten, finansieras med kraftiga försämringar i välfärdsnätet för de mest utsatta, bostadsmarknaden liksom stora delar av vårdsektorn privatiseras och av svenska folket gemensamt ägd egendom säljes ut utan någon som helst analys av konsekvenserna.

En annan viktig skillnad mellan Danmark och Sverige är att dansk socialdemokrati är på kollisionskurs med landets fackföreningsrörelse medan banden medan arbetarrörelsens båda grenar i Sverige är oföränderligt starka

Frågan blir då i vilken mån den svenska socialdemokratin i sin självklara strävan att återkomma i regeringsställning efter 2010 års val skall ”marknadsanpassa sig”med en rörelse mot mitten eller våga ta strid för kvaliteten och rättvisan i välfärdssamhället.
Visst kan det behövas en och annan ommöblering i välfärdens skyltfönster men definitivt ingen utförsäljning av butiken.De borgerliga vill ett välfärdssamhälle - socialdemokraterna vill en välfärdsstat.

Om socialdemokraterna hela tiden talar om välfärdssamhälle så blir debatten förvillad. Det märks kanske bäst på Peter Hultqvists inlägg. Han tycks tro att högern vill försämra för människor och skapa en klyfta mellan fattiga och rika.

Vänsterns välfärdsstat har misslyckats. Det kan inte vara svartmålning att påpeka, att bostadsmarknaden i Sverige inte fungerar. Den är en bit av välfärdsstaten. Sjukvården har länge brottats med köer och många andra problem. Det är välfärdsstaten. Arbetsmarknaden har länge plågats av höga arbetslöshetssiffror och en obalans mellan kompetenskrav och utbildning. Det är välfärdsstaten. Vi har ett moraliskt/etiskt problem med invandringen till Sverige, det är också välfärdsstaten. Det finns fler exempel.

Vänsterns recept är mer av samma, mer pengar, högre skatter.

Högerns recept är välfärdssamhället. Politikerna skall bort från många. många verksamheter och människor av kött och blod skall in och ta tag i uppgifterna.

För vänstern är detta en omöjlighet, de tror inte på individen, den är svag och utnyttjad.

För högern är detta vägen till ett friskt och optimistiskt samhälle. Vi tror på individers och människors egenmakt.


Bengt Silfverstrand: Noterar med intresse att Kjellén kallar sig höger. Det är ju något som den av honom omhuldade b-alliansen annars numera skäms för att torgföra offentligt.

Resten av inlägget är sedan ett typiskt högerförsök att blanda bort korten. Vi talar från s-håll om det välfärdssamhälle som borgerligheten nu är i full gång med att nedmontera, något som svenska folket dock hittills till full tycks ha uppmärksammat.

Ty aldrig har en regering på så kort tid gjort sig så impompulär som den nuvaande b-alliansen.
Vad jag tror är viktigt för S är att återställa A-kassan och Fastighetskatten.
Och sätta igång att bygga hyresrätter igen med Allmännyttan. Då får man ner priset på Bostadsrätter och hyrorna.
Men allmänt måste man nog gå lite mera åt vänster. För att klara det så bör nog värnskatten höjas. Ja och så måste man tänka på dom gamla som har förlorat så mycket på Alliansen.


Bengt Silfverstrand: Instämmer Kjell. Min uppfattning är också att socialdemokratin måste gå åt vänster och att de bättre ställda i samhället solidariskt måste lämna ett större bidrag till välfärdssamhället.
"Vad jag tror är viktigt för S är att återställa A-kassan och Fastighetskatten."

Jag gillar inte detta ord "tror" i ovanstående mening.
Hur tar vi reda på så att vi vet istället?

Enda sättet är att få fram folket önskan och vilja i denna fråga.. och det är då genom mer aktivt politiskt arbete ute på fälten.

För vi måste vara säkra på att få folkets stöd 2010 och inte som senast "tro"

Men får vi folkets klara vilja för att genonföra något.. se då till samtidigt att kolla upp ifall samma folk vill ha allt förstört vid maktskifte.
Vill dom inte.. försäkra och se till att inte så sker då.

Sedan välfärdsstat eller välfärdssamhälle spelar ingen roll.. huvudsaken det blir välfärd av det hela.

Vi har ju haft och har fortfarande en av världens bästa välfärd.

Folke Andersson
Foa ...Jag håller med dej att innan nästa val måste vi helt klart veta vad folket vill. Men det är 3 år kvar och många goda förslag kan hinna kommafram tills dess. Vore lite dumt att låsa sig nu. Men det viktiga är att Gamla, sjuka och arbetslösa och så får det bättre. För det är ju dom som är dom stora förlorarna på Alliansen
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM