TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

”Ur vägen moskoviter, friskt mod i gossar blå!”

Redan salig Tegnér lade i dikten om Karl XII, med bl a ovansstående strof, grunden för svenskarnas förhållande till det ryska riket. Och genom åren har vårt komplex inför det ryska bestått. Under u-båtsjaktshetsens värsta dagar försummade dåvarande oppositionsledaren Carl Bildt inga tillfällen att kritisera vår socialdemokratiska regering för påstådd undfallenhet gentemot ryssen. Han gick till och med så långt att han påstod att vår utrikespolitik omfattades av ”ryska paradtankar”.

Minns de s k ”budgetutbåtarna” då den svenska marinledningen, livligt understödda av Carl Bildt sköt på allt som rörde sig i Hårsfjärden. Under dessa ”eldstormar” skrev jag (då riksdagsledamot) följande limerick till Carl Bildts ära:

”A Swede, who was known to be keen,
on the hunting of Russ’(ian) submarine,
heard a terrible noise,
has a mink, such a voice?
Tell me sober friend, Boris Jeltsin.”

Nu är det annat ljud i skällan,
Eller rättare sagt. Det är nästan moltyst från den tidigare så högljudde Bildt och hans alliansvänner.
När den i säkerhetspolitiska frågor sakkunnige Bo Pellnäs anklagar regeringen för passivitet i den säkerhetspolitiska debatten , så tillbakavisar utrikesminister Carl Bildt detta med att han till TT kommenterat det ryska upphävandet av CFE-avtalet.

Detta är verkligen att koka soppa på en spik, ty något tunnare än detta uttalande, där Bildt närmast tonar ner betydelsen av den ryska maktpolitiken, får man leta efter. Hela regeringen, men naturligtvis i första hand, stats-, utrikes- och försvarsministrarna har ansvaret för att säkerhetspolitiken och inte minst för att bidra med underlag i den säkerhetspolitiska debatten.

Men allt tydligare framgår det nu att partitaktiken för moderaterna  väger tyngre än omsorgen om säkerhetspolitiken. Att frågan om Nato-anslutning i alliansregeringen lagts i malpåse har vi förstås bara anledning att vara tacksamma för. Långt allvarligare är emellertid att frågan om vilken roll Sveriges försvarspolitik ska ha i en förändrad säkerhetspolitisk situation i vårt närområde saknar analys.

Även om regeringens Perssons utrikespolitiska profil inte var helt konturskarp, så saknar alliansregeringens politik på området all substans. Det enda sättet att skruva ner det tidigare Bildtska skränet i utrikespolitiska frågor var uppenbarligen att ge honom uppgiften som minister för utrikes ärenden. Och här har vi bara ytterligare ett exempel på att det pris svenska folket fick betala för ett byte till en borgerlig regering inte motsvarade ”varans värde”!C.B har alltid varit ledsen att han kommer alltid att stå i skuggan bakom mäster Olof.

ragge


Bengt Silfverstrand: Så sant som det är sagt.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM