TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ska våra ungdomar jobba gratis?
-Ida Jensen såg fram emot sommarjobbet på Scandlines. Men bara efter några veckor på arbetsplatsen kände hon sig tvingad att säga up sig. Scandlines ville inte betala ut någon lön för den tid det tog henne att gå en obligatorisk utbildning, skriver Helsingborgs Dagblad.

Ida Jensen går på Service Managementprogrammet på Campus Helsingborg och skickade redan i våras ut en stor mängd ansökningar om sommarjobb. Scandlines var ett av de företag hon sökte jobb hos. Innan arbetet som kioskbiträde i shopen på Aurora – ett av Scandlines fartyg, som trafikerar routen Helsingborg-Helsingör – skulle hon genomgå en tre dagars obligatorisk säkerhetsutbildning som Sjöfartsverket fastställer kraven för.

Ida tog för givet att hon skulle få betalt för de dagarna, eftersom det rörde sig om en kurs hon måste genomgå för att få det sökta arbetet. Ingen ska kräva att man jobbar gratis menar Ida och får stöd av både LO och Seko. Åke Sönerud, vice klubbordförande för Seko Sjöfolk i Helsingborg slår fast att om det är en kurs man behöver för sitt arbete så är detta att likställa med arbetstid. En uppfattning som företaget inte delar. Personalchefen på Scandlines säger i stället: ”Vill man jobba hos oss, måste man bjuda på sin tid”!!!!! Ganska fantastiskt, eller hur?

Nu är Ida Jensen inte ensam om att jobba gratis på sitt sommarjobb. Enligt Viktor Rasjö, ombudsman för ungdomsfrågor på LO är det ganska vanligt att ungdomar ringer till LO:s hjälptelefon och berättar att man tvingats gå en utbildning men inte fått betalt under de dagar man utbildar sig. Ännu vanligare är det att unga får provjobba gratis – ibland flera veckor utan att få vare sig lön eller anställning.

I hela landet är det 4 000 ungdomar som ringt fackets journummer eller e-postat frågor, och på LO bedömer man det sannolikt att man i år kommer att få hjälpa långt fler än de 6 000 som hörde av sig under förra året.

Slutsats:
1. Ungdomar utnyttjas skamlöst som gratis arbetskraft av en del mer eller mindre skrupelfria företag.
2. Facket behövs om rättvisa och rättssäkerhet ska vidmakthållas på arbetsmarknaden.



2007-07-19, 07:59  Permalink
Andra bloggar om:  


Ingen säkerhetsutbildninmg - inte kompetent för jobbet. Inte sant?
OM det hänt något, börjat brinna tex, och personalen hade varit outbildad? Du hade förstås absolut inte klagat?
Du, som ärlig sosse, betalar naturligtvis glatt dina 450:-/timme (plus moms) när rörfirman för ditt beställda jobb skickar en 15årig grabb, en sommarjobbare alltså, som gör sin första dag på jobbet?
Inget snack om saken, KOMPETENT folk ska ha bra betalt, okunniga ska göra något annat eller återkomma när de lärt sig jobbet.
Hade det varit facklig utbildning så hade det självklart varit full betalning och gratis sprit, men nu var det säkerhetsutbildning 3 dagar.

Scandlines kostnader för kursen är 4000, en utbildning som kan användas för andra anställningar i branschen flera år framåt. Efter samråd med facket så valde Ida och gå hemma gratis i stället.

https://hd.se/inrikes/2007/07/12/sommarjobbet-blev-en-besvikelse

1. Någonstans brast det ju tydligen i informationen ang. sommarjobbet men om det här är ett exempel på "skamlöst utnyttjande av gratis arbetskraft", då fattar man ju varför LO får 6000 samtal om året.
2. Orättvisa och rättsosäkerhet behövs om facket ska vidmakthållas på arbetsmarknaden.

Bängt skrev:
"Scandlines kostnader för kursen är 4000,"
Verkar vara Scanlines utgift för kursen.. varför inte betala den anställde som tvingas gå den lön då?

Min arbetsgivare betalade lön och allt då han skickade mig på säkerhetskurser/utbilningar.

Folke Andersson
Foa: varför inte betala den anställde som tvingas gå den lön då?

Ja, man kan väl ha synpunkter på huruvida det är gnidet och gnälligt, om man så vill. Men att det skulle tolkas som en skrupelfri arbetsgivare, är att förolämpa alla som verkligen råkar ut för en sådan.

Kollektivavtal brukar innehålla lön för kompetens- och vidareutbildningar, inte grundutbildningar.
Sen handlade det om ett tillfälligt SOMMARJOBB, inte en tillsvidareanställning. Ska företaget erbjuda SAMMA ungdom jobb nästa år också, eftersom utbildningen redan är betald?
Hej Bengt!

Mycket bra att du tar upp detta- Ungdomar blir skamlöst utnyttjade av vissa arbetsgivare, tyvärr, och det är lika ledsamt varje gång. Jag fattar inte hur dessa tänkler. Ser de inte möjligheten att genom ett bra agerande kan de få en framtida kund och/eller anställd?

Jag kommer att göra en sak i varje fall. Jag kommer att bojkotta Scandlines och berätta för andra jag känner om på vilket sätt denna arbetsgivare behandlar unga.

Sen får jag gratulera till att du har passerat 100 000 besökare! Kul!

Roger Jönsson
http://www.s-info.se


Bengt Silfverstrand: Tack för gratulationen Roger. Ja, och det är många som bidrar till den volymen....
"Ska företaget erbjuda SAMMA ungdom jobb nästa år också, eftersom utbildningen redan är betald?"

Ifall ungdom tar utbildningen utan lön.. så kan samma fråga ställas som du gjort här oven!

Visst är det lön eller ingen lön vi diskuterar under utbildningen?

Folke Andersson
Foa:
Ju mer en arbetsgivare investerar i en arbetstagares kompetens, ju större sannolikhet att vilja behålla denne. Det här är väl både sunt och bra, men applicera det nu på "sommarjobbare". Därav min anmärkning.

Roger:
Skamlöst?
Gör du det Roger, och se till att stödhandla i Coop. Dom har rätt värderingar och anställer unga på löpande band, dom ska bara bli av med dom lite äldre kärringarna först som inte orkar med ökade och obekvämare öppettider.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20070221
Men Bängt.. ifall jag anställer någon så måste jag väl betala lön under utbildning som enbart mitt företag kräver.

Om inte så borde det stå klart i annonsen då man söker folk vad som krävs av den som söker.
Och inte komma med det i efterhand!

"vice klubbordförande för Seko Sjöfolk i Helsingborg slår fast att om det är en kurs man behöver för sitt arbete så är detta att likställa med arbetstid. En uppfattning som företaget inte delar. Personalchefen på Scandlines säger i stället: ”Vill man jobba hos oss, måste man bjuda på sin tid”"

Folke Andersson
Men Folke ...
ifall du vill ha tag i en chaufför och måste nyanställa inte vill du väl betala både körkortet och lön under utbildningstiden. Än mindre vill du att det skall vara ett krav att du måste. Ändå behövs utbildningen för arbetet. Likså tycker du det är självklart att den som varit anställd i 10 år ska FÅ den vidarekompetens som du kräver av denne. Mellan dessa ändlägen går det alltså en gräns och där är inte Scandlines överens var den går.

Håller med dig om att informationen har brustit, och inte blir det bättre nu när nåt fackligt pucko "slår fast" att skolungdom har rätt till lön under utbildningstid.

Annons, söker man sommarjobbare på annons nu för tiden?
Förr var det för ungdomarna att ringa runt, först till kvarn gällde ... efter det att chefernas ungar fått tilldelning.

Dags att avrunda. Det borde inte behöva någon längre stunds funderande för att komma fram till slutsatsen att människor som vill jobba - och detta oavsett ålder - ska ha betalt för all den tid de befinner sig på en arbetsplats, och inte minst då det handlar om utbildning som anses som nödvändig för det jobb de är satta att utföra.
Håller med dig Bengt.. bra avrundning!
Klart slut från mig då också.
Folke Andersson
Lite fakta om fallet

Utbildningen:
att vända en livflotte, hjärt- och lungräddning, brandsäkerhet och hur man hanterar människor i panik.
Där står alltså nu stackars Ida Jensen med 4000-kronors-kunskaper hon är säker på hon aldrig får användning utav.

Åke Sönerud, Seko Sjöfolk:
- Det är företaget som bestämmer detta.
- Även tidigare år har besvikna ringt facket.
- Vi TYCKER att utbildningen ska räknas som arbetstid.

Detta blir alltså ett "skamlöst utnyttjande av ungdomar av ett skrupelfritt företag".

Ja, herregud! Vi måste väl ha en avrundning bättre än så.

Det här är ännu en attack från alliansen på hela fackföreningsrörelsen!


Bengt Silfverstrand: Varför det? Slutsatsen är väl given. Ungdomar skall givetvis ha betalt för den utbildning som är en förutsättning för att de ska kunna utföra de arbetsuppgifter de sökt jobbet för.
Bengt S

Då får väl facket förhandla fram det då. Om man år efter år får samma klagomål så kan man ju inte TYCKA nåt annat i media om ett känt problem än man gjorde vid förhandlingsbordet. Företag som följer fackliga avtal till punkt och pricka brukar man inte kalla skrupelfria.

Att ungdomar skall få lön under sin utbildning kan jag också TYCKA är en bra idé. Ska vi säga 7000 i månaden för en 7-åring, 8000 för 8-åringen osv ... Då blir det en mjuk ekonomisk övergång från skola till yrkesliv. Och Scandlines, Ericsson H&M och andra företag TYCKER jag skall betala. Bara det inte är mina pengar så.

Se där, vi kunde ju komma överens till slut!


Bengt Silfverstrand: Du tycks vara okunnig om spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden. Facket ingriper i alla de sammanhang de blir kontaktade av - i det här fallet ungdomar - som påtalar problem av det här slaget. I fallet Ida, så förutsatte hon självfallet att hon skulle få betalt under de dagar hon gick på en kurs som arbetsgivaren krävde för det jobb hon erbjöds.

Andra delen av ditt inlägg är så korkat så det fordrar ingen kommentar överhuvudtaget.
Jag har gått denna utbildning för Scandlines GRATIS. Jag tyckte att det var ett ypperligt tillfälle att få utbildning i hjärta och lungräddning. Konsten att vända en flotte som hamnat upp och ner. Hantera människor i panik, som har hamnat i chock av kyla, att släcka en människa vars kläder brinner. Konsten att hitta barn som gömmer sig pga att deras reptilhjärna kopplas på vid katastrofer. Dessutom att hantera situationer med terroristhot.

Det är 10 år sedan jag gick denna utbildning och det är kunskaper som jag fortfarande värdesätter. Detta tog tre dagar av mitt sommarlov men gav mig möjligheten att under flera års tid sommarjobba och helgarbeta på Scandlines. Ett jobb som inte bara gett mig en massa erfarenheter att hantera människor, trevliga och otrevliga men även språkkunskap, kassaerfarenhet och framför allt har det varit ett väldigt välbetalt sommarjobb. 10 år senare jobbar jag med helt andra saker men med en grund för arbetslivet från Scandlines.

Så jag skulle snarare vilja uttrycka det- tack för att jag fick den där utbildningen gratis!

under flera års tid sommarjobba och helgarbeta på Scandlines. Ett jobb som inte bara gett mig en massa erfarenheter att hantera människor, trevliga och otrevliga men även språkkunskap, kassaerfarenhet och framför allt har det varit ett väldigt välbetalt sommarjobb. 10 år senare jobbar jag med helt andra saker men med en grund för arbetslivet från Scandlines.

Så jag skulle snarare vilja uttrycka det- tack för att jag fick den där utbildningen gratis!

Kommentaren måste först granskas av bloggens ägare innan eventuell publicering.
Kommentaren måste först granskas av bloggens ägare innan eventuell publicering.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET




Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM