TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

(M)iljöomvändelse under galgen?
Inför den uppenbara risken att bli helt akterseglade i miljöfrågan dök företrädare för b-alliansen upp på ett miljöseminarium i Visby i går, onsdag, tillsammans med Naturskyddsföreningen Där fick vi bl a beskedet av en representant för moderaterna – med en air av slottsfru - att detta parti numera minsann var för s k grön skatteväxling.

Frågan är om man mot bakgrund av partiets allergi mot skatter överhuvudtaget ska ta beskedet på allvar. Men ok, sagt är sagt, och tiden får utvisa om man menar allvar. I så fall är det naturligtvis en praktfull omvändelse under galgen. Och ett senkommet erkännande av att den gröna skatteväxling som påbörjats av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har varit framgångsrik.

Nu finns det dom som tror att vi kan komma tillrätta med miljöproblemen genom s k utsläppsrätter och att skatter inte behövs som styrmedel. Näringslivet tillhör inte oväntat den kategorin.

Jag har mot bakgrund av de hittillsvarande begränsade effekterna av utsläppsrätter varit tveksam till dess verkningsgrad. Under alla förhållanden är de otillräckliga som styrmedel för att reducera växthusgasutsläppen. Skatter är nödvändiga instrument i sammanhanget. Och även om den gröna skatteväxlingen sannolikt kan utvecklas ytterligare, så får ju en utväxling av skatt på arbetskraft mot skatt på miljöfarliga utsläpp aldrig gå så långt att de fördelningspolitiska inslagen i inkomstskattesystemet tas bort.

 

Faran är ju uppenbar eftersom b-alliansen fortfarande tycks vara beredd att slopa värnskatten, och dessutom siktar på att införa s k platt skatt – en skatt som helt utan fördelningspolitiska inslag.

Ett väl genomarbetat socialdemokratiskt förslag till reformering av skattesystemet, där bärkraftsprincipen får ett tydligt genomslag, måste vara en högt prioriterad fråga inför 2010 års val.



Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET




Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM