TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

A tribute to Åsa Linderborg och Maria-Pia Boethius!
När tillfälle erbjuds lyssnar jag i dessa dagar ganska ofta på ”Sommar” i P1. Årets sommarpratare består liksom tidigare av en brokig skara och som ett närliggande exempel på kontrasterna kan nämnas storföretagaren Michael Treschows knastertorra vonoben-föreläsning häromdagen till kulturjournalisten och historikern Åsa Linderborgs jordnära skildring med utgångspunkt från några nära och käras händer.

 

Linderborgs program byggde på hennes för kort tid sedan utkomna bok ”Mig äger ingen”, vilken jag just läst. Boken är en höjdare, som varmt rekommenderas till läsning.
Den skildrar hennes uppväxt hos sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Om humorn som vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och nedgång
.


Inte minst bör boken läsas av de som fortfarande lever i tron att klassamhället är avskaffat.
Åsa Linderborg avslutar programmet med att anknyta till hur pappa Leif med radikala åsikter, aldrig vågade gå längre i protest mot orättvisorna än att knyta handen i fickan. I dessa dagar med en borgerlig regering som steg för steg monterar vad som finns kvar av välfärdssamhället är det viktigare än någonsin att ta upp händerna ur byxfickorna och öppet gå till motattack mot de växande orättvisorna.

-Var finns motståndet? – undrade också Maria-Pia Boethius i en krönika i Dagens Arbete för en tid sedan. Detta apropå den snabba förändring av Sverige som b-alliansen nu genomför.
”Det gamla, solidariska och hyggliga samhället monteras steg för steg ner. Man öser pengar över dem som redan har och tar från dem som inget har….Samtidigt avser man att sälja ut statens (allas vår) säkra förmögenhet i form av vinstgivande företag”, skrev Boethius och undrade när en motståndsrörelse skulle bildas.

Detta kommenteras av DA:s chefredaktör Hans Larsson i senaste DA-ledaren med följande ord: ”Hon blev bönhörd snabbare än hon kunde ana. Många läsare hörde av sig. Några steg till att starta en motståndsrörelse har tagits.”

Bra, men det är fortfarande alldeles för tyst i landet. Ett kraftfullare och mera synligt och hörbart motstånd mot det borgerliga systemskiftet måste snarast formeras. Den uppgiften, parad med ett tydligt socialdemokratiskt alternativ, är betydligt viktigare än det eviga ältandet om vilka fel vi gjorde i fjolårets valrörelse resp.mer eller mindre halvkvädna visor om ”rättning mittåt” i politiken. Utslätning av en redan alltför vag socialdemokratisk profil lär inte underlätta vägen tillbaka till regeringsmakten.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM