TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

"Hoten skadar demokratin", skriver Aftonbladet i en ledare i måndagens tidning (3/10).  "Tre av fyra riksdagsledamöter hotade" lyder rubriken på en artikel i senaste numret (26) av "Från riksdag & departement".

 

Problemet är förvisso inte nytt men har förvärrats och förgrovats under de senaste åren.  Aktuella händelser som fått stor massmedial uppmärksamhet är skotten mot kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalus hem (Reepalu har numera ständig livvakt) och trakasserierna mot framträdande medlemmar i FI (feministiskt alternativ).  

 

Vem vill engagera sig politiskt om priset inte inskränker sig till mindre tid för familj och fritid utan också mer eller mindre allvarliga hot mot den personliga friheten och säkerheten?

 

Trots att det på sistone skrivits mycket om problemet med hot och övergrepp mot förtroendevalda så har det varit nästan knäpptyst om massmedias ansvar för denna allvarliga urgröpning av demokratin.  Och det är kanske i och för sig inte så konstigt.  Det är media själv som äger dagordningen.

 

Och ve den journalist som vågar bryta yrkeskodexen - "yttrandefriheten är oinskränkt". 

 

Är det någon som inbillar sig att folk inte tar intryck av ständiga mediakampanjer mot i kraft av sin position redan utsatta politiker?  Kan rena följetonger om statsministern blickande ut från "elfenbenstornet på sitt nya slott" och förment okänslig för både vanligt folk i allmänhet och tsunamikatastrofens offer i synnerhet gå menighetens känslor och inställning till politiker spårlöst förbi?

 

Knappast, och ironiskt nog bär Aftonbladet i allmänhet och inte minst dess "chef för samhällsredaktionen" Lena Mellin ett direkt och mycket stort ansvar för det allt kärvare klimat politiker numera måste arbeta i.

 

"Ytterst handlar hoten mot förtroendevalda om samhällsklimatet", skriver Aftonbladet avslutsningsvis i sin måndagsledare.  Just det, och detta samhällsklimat präglas i betydande grad av medias - och inte minst Aftonbladets - allt mera sensationsskapande sängkammarjournalistik.

 

 2005-10-04, 09:01  Permalink


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM