TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ylva Thörn, facket och partiet
”Danskt äktenskap upplöst” – så lyder rubriken över en intressant ledare i dagens Helsingborgs Dagblad, singerad tidningens politiske chefredaktör Sven-Åke Olofsson. Artikeln handlar om den nu öppna konflikten mellan dansk fackföreningsrörelse och landets socialdemokratiska parti.

”Medan s-ledaren Mona Sahlin och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i Sverige signalerar ett nära samarbete åren fram till nästa val, har deras motsvarigheter i Danmark slutligen lagt in om politisk skilsmässa”, konstaterar Olofsson som beskriver hur danska LO och andra fackliga organisationer gjort upp med Danmarks borgerliga regering om bland annat arbetsmiljöfrågor och utbildning. Något som fått socialdemokraterna att gå i taket.

Olofsson skriver vidare att vi i Sverige idag är mycket långt från en dansk situation men ”det hindrar inte att såväl LO som alliansen och oppositionen, alla från sina utgångspunkter, noga bör studera vad som sker i granlandet.”

 

I detta kan man naturligtvis instämma. Den viktigaste lärdomen blir dock att vi i Sverige ska vara utomordentligt rädda om det facklig-politiska samarbetet, vilket sannolikt är den yttersta förklaringen att socialdemokratin i Sverige fortfarande, och även med fjolårets mindre smickrande valresultat i åtanke, har ett så starkt stöd bland det arbetande folket.
Att fackföreningsfolket också är mycket klart medvetna om var de har sina vänner respektive fiender framgår bland annat av en utomordentligt klarsynt debattartikel ”Nya a-kassa ekonomisk katastrof” publicerad på Svenska Dagbladets Brännpunkt den 2 juli och signerad av Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn.

Ylva Thörn är som de flesta någorlunda klarsynta personer vid det här laget övertygad om att de borgerliga partierna skulle fått ett väsentligt mindre stöd i valet om människor verkligen hade känt till det konkreta innehållet i den politik de nu genomför. Hon visar med kalla siffror hur en genomsnittlig medlem i Kommunal redan från första dagen måste ta vilket jobb som helst i landet som ger en lön på 13 000 kronor samtidigt som en säsongsarbetare tvingas att leva på mindre än 6.000 kronor – före skatt.

Som exempel tar Ylva Thörn en kyrkogårdsarbetare som arbetat heltid 6 månader under sommarsäsongen och har haft en lön på 16900 kronor per månad och som skulle fått 13530 kronor per månad vid arbetslöshet under vinterhalvåret med de gamla reglerna. Visserligen har alla varit medvetna om att ersättningen skulle komma att sänkas. Men nu visar nya beräkningar att sänkningen blir långt större än vad som tidigare varit känt. Med b-alliansens nya regler minskar ersättningen till 5 918 kronor (ja ni har läst rätt) per månad i slutet av ersättningsperioden. Allt före skatt. Det är en inkomst långt under socialbidragsnormen, som ingen människa rimligen kan leva på. Det är väl känt att säsongsanställda redan i dagsläget har en otrygg försörjning. Och nu vill borgarna sänka den ytterligare.

Sverige har en regering som inte känner, inte hör och inte vill ta reda på vilka oerhört kännbara konsekvenser politiken får för vanliga löntagare”, avslutar Ylva Thörn sin mycket starka artikel, vilken bådar gott för ett fortsatt nära och stabilt fackligt-politiskt samarbete, vilket i sin tur är en absolut förutsättning för att socialdemokratin ska kunna återkomma i regeringsställning

Att Sverige har just en sådan inför vanliga löntagares vardagssituation okänslig regering borde åtminstone vara alla aktiva socialdemokrater bekant. Om så inte är fallet föreligger ett allvarligt systemfel, ett systemfel som blir etter värre när socialdemokratiska hemsidor dessutom upplåts åt en uppsjö av borgerliga gnällspikar, som inte ens drar sig för att beskylla säsongsarbetare för att vara arbetsskygga.2007-07-07, 16:24  Permalink
Andra bloggar om:  


Kyrkogårdsarbetare tillhör kanske inte den grupp i arbetslivet som sliter hårdast för att hitta ett jobb under vinterhalvåret.

Och vem kan klandra dem, med de gamla reglerna så fick de ju ut i genomsnitt 15215 kronor per månad under hela året trots att de bara arbetade sex månader per år.
Man kan ju också, ur arbetarkollektivets synvinkel, tycka att den fackliga uppgiften är att ställa tunga krav på en rik religionsinstitution att anställa på heltid över hela året istället för att kallt kalkylera med att samhällets gemensamma välfärdspengar ska räcka åt deras anställda under lågsäsong.
Skäms på kyrkan som utnyttjar samhällets välfärd för att slippa ge drägliga anställningsvillkor.
Skäms på facket som hellre slåss för kyrkans rätt att snylta på välfärdsinstitutionen än att slåss för den anställdes drägliga villkor.
Skäms på arbetarpartiets företrädare som glömt bort det fackliga löftets innehåll och istället står på kyrkans och arbetsgivarnas sida mot arbetarkollektivets intentioner med arbetslöshetsförsäkringen.

Det är intressant att du på allvar nu också poängterar att det du retar dig på med exempelvis min hemsida är att folk får säga sin åsikt även om deras åsikt inte överensstämmer med partiets. Det kallas demokrati och är faktiskt vårt lands verkliga värdegrund, det är jag glad för.
För den som föredrar demokrati och fri debatt före censur, utrensningslusta och inkrökt angreppsretorik:
http://eriklaakso.nu/blog
Välkomna!
Tycker du, Erik, att detta är rätt sätt att propagera för din hemsida utanför s-info? Förmodligen gör du det, annars hade du nog inte gjort så. Jag tycker det är fel!
Christina, jag förmodar att du lyckats missa att Bengt regelbundet lägger in länkningar till sina egna bloggningar på min blogg och att jag inte haft något emot det, det måste ju innebära att jag har samma rättigheter här på hans blogg, eller hur? För det kan väl inte vara så att du selekterar vem som får göra vad, var?
Men om Bengt har något emot att jag rekommenderar sakligare läsning än de nogsamt levererade medvetna missuppfattningarna så ska det inte upprepas och jag förväntar mig samma respekt i retur, är det för mycket begärt i så fall? Christina, har du en åsikt om det?

Och syftet med bloggens sista mening är ?????


Erik, Har jag fel då jag förmodar, att Bengt länkar till en sida på s-info? Om jag har fel, så tar tillbaka min åsikt.
Ja du har fel Christina, Bengt lägger in kommentarer på min blogg;
( http://eriklaakso.nu/blog helt utanför s-info) där han ger länkningar till en del av sina inlägg varför jag anser mig ha rätten att lägga in länkningar till min blogg, framförallt när hans bloggpostningar angriper mig utan att relatera till vad det är som gjort honom skrivtriggad. Jag hoppas du fått en bättre bild nu.
Erik,

Jaha, men den bloggen du har där är knappast på s-info....

God natt Erik, jag tänker inte skriva mer om detta.
Svenskt näringsliv vill ju ha arbetare då det behövs.
Kallas flexibilitet och är väl då bra.
Så Deltidsjobbare är finfint, dom är ju ’flexibla’ och helt som SN, M och Maud vill.

Deltidsarbetslösa!!!.
Ja dom är lata och ’tärande’.

Är inte dom flexibla deltidsjobbarna och dom lata deltidsarbetslösa samma personer?
Flexibelt lata då ÄLLÄR.

Men slutsatsen måste bli att: Om det inte finns jobb åt alla, finns det arbetslösa.

Ylva uttryckte sej nog lite ogenomtänkt.
Hon ville nog påtala ATT {
Om du jobbar 1-timma mindre än halvtid får du varken det ena eller det andra.
Du kvalar inte in till a-kassan.
men jobbar du 1-timma i månaden betalar du den förhöjda avgiften på i snitt 250:-

SIG eller om det bara är kval. till a-kassan, där räknades bara lön.
Så halvtidsjobb innebär ’halvtidskassa’.
}
Som i sin tur innebär att kommunerna får ta smällen då ’halvtidskassa’ ofta är under existensminimum.
’Pigan’ bygger sen i sin tur på tvånget på 90% av a-kassan som ju är 60% vid långtidsarbetslöshet.
Betänk sen att många av dessa 60%:are sannolikt också är deltidare.
Vilket gör att ’pigan’ kommer nog ofta att ligga på uppåt 50 spänn hos företag utan avtal.
FL satte ju ’botten’ på sin ’piga’ med var det 30 spänn.
Men Christina? Hur är det ställt med läsförståelsen???
Jag vet väl för sjutton att jag inte har min blogg på s-info och jag vet väl till vad jag länkar. Men din logik just nu är inte helt klockren faktistk. Menar du att eftersom Bengt lägger in länkar till sin s-infoblogg på min icke-s-infoblogg så är det helt i sin ordning men att jag inte ska lägga in länkar till min icke-s-infoblogg här på Bengts S-infoblogg? Förstår du själv vad du menar? Jag sympatiserar med att du nog inte ska skriva mer i det här ämnet för det är faktiskt rena snurren, hade du lite hyfs hade du ju kunnat backa och bett om ursäkt för att du uttalade dig innan du förstod men det är nog för mycket begärt. Usch vad trött jag blir på sånt där.
Äh, moderator kan ta bort ovanstående och detta inlägg, jag kan vara trött på CMWs bristande läsförståelse i tysthet istället.
Vem som länkar till vem, tycker jag vi kan lämna därhän. Jag har vid några tillfällen länkat från Eriks hemsida till s-info av det mycket enkla och logiska skälet att Erik på sin hemsida med benägen hjälp av en borgerlig doakör anför kritiska synpunkter på undertecknad (för att använda ett milt uttryck). Det är ändå en viss principiell skillnad på detta och Eriks nästan maniska turer på denna sida (se antalet inlägg i bara denna debatt).

I sakfrågan tycker nu den väl fortfarande till det socialdemokratiska partiet formellt anslutne Laakso att fack och s-parti ska skämmas för att de i de borgerliga Alexanderhuggen mot a-kassan även försvarar säsongsanställdas rättigheter.
Att Ylva Thörn med sitt inlägg kritiserar försämringar för denna grupp innebärande ersättningar vid arbetslöshet som t o m ligger under socialbidragsnormen kallar Laakso för att "stå på kyrkans och arbetsgivarnas sida mot arbetarkollektivts intentioner med arbetslöshetsförsäkringen." Min uppslutning kring kommunalarbetarnas främste företrädare kallar Laakso sedan för nonsenskommentar.

Samtidigt försvarar Laakso ett system - subventionering av hushållsnära tjänster - där subventionerna i huvudsak tillkommer välbeställda grupper i samhället och där skattebortfallet finansieras med kraftiga försämringar för arbetslösa, förtidspensionerade m fl svaga grupper.

På vems sida Laakso med denna advokatyr står, överlåter jag med fullt förtroende läsarna att avgöra.
Jag kan be om ursäkt Erik, om det ger dig lite mer tillfredsställelse. Jag kan rentav erkänna att jag inte förstod. Det jag inte förstod är att Bengt länkat från din icke s-infosida till sin s-infosida.

Har jag något giltigt skäl att ha missförstått dig? nej, egentligen inte, annat än att timmen var lite sen för mig.

Med detta hoppas jag ursäkten är godtagbar.
Jag antar att det inte spelar någon som helst roll hur många gånger jag, ur alla tänkbara vinklar, försöker förklara för Bengt att jag inte stödjer statligt subventionerade hushållsnära tjänster. Han har bestämt sig för att jag gör det och därmed är det så- punkt.
Däremot (och här kommer det) så menar jag att det, ur socialdemokratisk synvinkel, kan vara rimligt att rikta stöd såväl till tjänstesektorn som vi över tid i åtskilla fall gjort för industrin. I industrins fall har stat och kommun byggt byggnader, gett bort fastigheter, pumpat in lånegarantier och reda pengar, allt för arbetstillfällenas gagn. I en förändrad tid kan det därför vara legitimt att hitta vägar som gör att en allt mer växande svart-grå skattezon får tydliga och värdefulla incitament att bli skinande vita. Här har jag föreslagit utredningar om hur sänkt moms på tjänster eller sänkta arbetsgivaravgifter till tjänsteföretag skulle falla ut. Däremot har jag alltid och i alla sammanhang kritiserat just skatteavdragsfunktionen då den gynnar de som redan har pengarna att lägga ut. Denna kritik har Bengt S i alla sammanhang bortsett ifrån och istället gjort sitt bästa för att klistra på mig etiketter som inte är verkliga.

Samtidigt har du inte en enda gång pekat på en egen, alternativ lösning, har du någon sådan eller kan du bara säga nej till förslag?

Christina, varför skulle det ge mig tillfredsställelse? Vad är det där för en sorts ursäkt? Som barnet som tjurigt i mungipan säger: "Men förlåt då - döh!" och innerst inne tänker något helt annat.
Men det är svårt att be om ursäkt om man inte tidigt skaffat sig den vanan så jag gissar att detta är det bästa du förmår, även om det var mer ursäkter i betydelsen undanflykter, än ursäkter i betydelsen skuldpåtagande.
Men om det är om förlåtelse för dina hastigt dragna slutsatser du på ett kryptiskt sätt ber, så förlåter jag dig självklart Christina, vi kan alla göra fel och då vi förstått det så ska vår önskan om förlåtelse aldrig vara långt borta från att besvaras positivt.


Bengt Silfverstrand: Att rikta stöd till tjänstesektorn är att subventionera denna oavsett om det sker genom skatteavdrag eller genom t ex lägre moms, eller lägre arbetsgivaravgifter. Kostnaden för dessa subventioner ska på något sätt betalas och det sker som alla vet genom försämringar i a-kassa m m. Det är detta jag reagerar mot. Om subventioner överhuvudtaget ska komma ifråga så bör de vara riktade till de som har de största behoven av någon form av hemhjälp - våra gamla. Denna insikt kom man till i Danmark efter att några år ha prövat skattesubventionerad hemhjälp generellt, ett system som man av ekonomiska skäl fick överge. I Sverige har vi med framgång prövat olika former av s k fixartjänster, där gamla människor erbjuds hjälp med t ex städning, gardinupphängning mm till låga eller inga kostnader alls.
Men vad är den principiella skillnaden mellan att å ena sidan betala ut statligt stöd till exempelvis en bilsätesproducent för att den ska etablera sig i en svensk glesbygdskommun och anställa ett par hundra metallarbetare och å den andra sidan att sänka skattesatsen för en sektor och se ett par hundra nya arbetstillfällen inom tjänsteutövning? Visserligen är det så att för varje ny metallarbetare så tillkommer en del annan produktion så tillskottet kanske inte blir lika för lika, men rent principiellt kan det väl ändå inte vara någon skillnad eller tycker du det?


Bengt Silfverstrand: Skillnaden är lika tydlig som skillnaden mellan den skattesubventionerad jakt på dammtussar å ena sidan och de s k ROT-avdragen å den andra sidan. Det senare handlar dels om investeringar för att under viss tid, temporärt, stödja i det här fallet byggsektorn. Och ditt exempel med bilsätesproducentenä är ju ett typiskt regionalt stöd.

Den andra tydliga skillnaden är att socialdemokratiska Rot- och reginalstöd aldrig har finansierats med försämringar för arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer m fl svaga grupper.
"Vad är det där för en sorts ursäkt? Som barnet som tjurigt i mungipan säger: "Men förlåt då - döh!" och innerst inne tänker något helt annat.....jag gissar att detta är det bästa du förmår, även om det var mer ursäkter i betydelsen undanflykter, än ursäkter i betydelsen skuldpåtagande.....vi kan alla göra fel och då vi förstått det"

Jösses Erik! Vilka slutsatser du kan dra!

Jag bad om ursäkt, utan baktanke, och genast drar du andra slutsatser. Faktiskt börjar jag ångra att jag bad dig om ursäkt!

"Bästa" jag förmår! Vad vet du om det?

Dessutom har jag aldrig haft, och kommer förmodligen aldrig att få, svårt att be om ursäkt. Detta var förmodligen den sita gången jag bad dig om det. För sällan har min ursäkt blivit mottagen på det nedvärderande sätt, som du gjorde. Därför förstår jag, när du skriver, på din egen hemsida, att du är en besserwisser.

Du är, enligt min enkla mening, ingen sann socialdemokrat!Bengt Silfverstrand: Nej, men som redan salig livsmedelsarbetaren Gunnar Jönsson i Årsta på en s-kongress en gång konstaterade så kan man vara medlem i det socialdemokratiska partiet utan att vara sympatisör.....
Christina, av någon anledning så känns det som om du längtat efter att skriva de avslutande orden i ditt inlägg, Äntligen va?
Erik Laakso är nog ändå infiltratör och ingen riktig socialdemokrat för han godtar inte en framkrystad och falsk ursäkt, vilken seger för dig.
Men när någon skriver att den kan ju be om ursäkt "om det ger dig lite mer tillfredsställelse" så visar det sannerligen inte på någon djupare insikt. Jag struntar väl fullständigt i om du ber om ursäkt eller inte, jag bara visade hur uppåt väggarna fel du återigen hade i det du uttalade dig om. Om det leder till att du vill be om förlåtelse så är du förlåten men om det leder till att du känner dig nödgad att för min tillfredsställelses skull be om ursäkt så kan du ta din ursäkt och placera den på lämpligt ställe, jag klarar mig nog ändå förstår du.

Och du, be inte om ursäkt fler gånger, du är inget vidare på det. :)


Bengt Silfverstrand: Jag tycker det är dags att du slutar tjafsa och håller dig till sakfrågan.
Men att Christna som inledde tjafsandet fortsätter tycker du är okey. Du är selektiv i vad som är okey och vad som inte är det, din selektivitet förblindar ditt omdöme och gör att din trovärdighet faller som en sten.
Du gillar inte mig och jag högaktar inte dig men om någon som Christina gör, håller på och tramsar med ditt goda minne så kan jag nog fortsätta hävda min ståndpunkt. Tjafsigt? Javisst, men eftersom du inte kan säga ifrån åt din egen fanklubb (för intresset ljuger inte) så får ju andra göra det.


Bengt Silfverstrand: Tvärtom, jag är mycket konsekvent. Ämnet var Ylva Thörn, facket och partiet inte en massa trams om ursäkter och om vem som missförstått vad.
Läs sedan gärna vad du skrivit ovan ett par gånger "förblindar omdöme etc." Jag avstår från att kommentera dina själsförmögenheter. Det jag uttryckt kritik mot och stundtals haft anledning att raljera över är dina ofta borgerliga åsikter. Jag utgår med andra ord hela tiden från vad du säger. Och att du är en besserwisser är ju ursprungligen din egen etikett. Som med ovanstående inlägg får en mycket tydlig bekräftelse.


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM