TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Kläm åt nätspritimportörerna!
Min onsdagsblogg ”Sänk inte alkoholskatten”, avslutade jag så här: ”I själva verket är samtliga riksdagspartier , möjligen det starkt alkoholliberala m-partiet undantaget, djupt splittrade i frågan. Vad den svenska regeringen emellertid nu bör göra, och det brandbrådskande, är att sätta till rejäla resurser för att få till stånd en effektiv beskattning av nätspritimporten.”

Och uppenbarligen är rejäla tag på gång. Åtminstone om man får döma efter Skatteverkets uttalanden i dagarna. ”6.000 beställare krävs på spritskatt – drygt 1.200 kronor – för en flaska sprit. Så hög kan skatten bli för dem som beställt alkohol på Internet utan att betala svensk alkoholskatt, erfar DN. Nu kräver Skatteverket in pengar från cirka 6.000 svenskar. (DN 27 juni)” – Vi vill visa att vi kan hitta dem som köper alkohol på det här viset, säger Niclas Rönnberg,. Avdelningschef på Skatteverket i Ludvika till DN”.

Vi får också veta att en kraftig baksmälla väntar omkring tiotusen svenskar som privatimporterat vin från Spanien. De kan räkna med ett krav från Skatteverket att de ska betala svensk skatt på vin som de låtit transportera hem. Skatteverket har av spanska skattemyndigheter fått hjälp att identifiera svenskar som privatimporterat vin från Spanien som de själva inte tagit med över gränsen.
Inte oväntat går vissa alkoholleverantörer i taket. ”Man drämmer till med storsläggan mot våra kunder”, säger Jonas Qvarnström, vd för den nätbaserade alkoholleverantören Cyberwine – som tvingats lämna ut orderlistor till skattemyndigheten.”

Den kritiken kan vi ta med knusende ro. Det är ju självklart att de som använder nätet för att importera alkoholhaltiga drycker ska betala skatt för detta. Det blir ju då förstås också mindre roligt att på detta sätt kringgå den svenska alkohollagstiftningen, vilket ju också var meningen.

Fri rörlighet över gränserna för varor och tjänster är förvisso ett av fundamenten i EU-fördragen. Men inte vilka varor och tjänster som helst. All erfarenhet visar att alkohol inte är vilken vara som helst utan har starka kopplingar till mental, social och fysisk hälsa. Därför gör Sverige alldeles rätt i att hävda vår suveräna rätt att själva bestämma hur vi ska hantera alkoholen, både den som produceras i vårt eget land och den som importeras hit.2007-06-29, 08:32  Permalink
Andra bloggar om:  


Jag tillhör dom som inte håller med dig i denna fråga. Lagstiftning och annat kring detta har varit tämligen oklar hittills, varför detta alltså överlämnats till EU-domstolen. Där faller domen till nätspritsimportörernas fördel, men den svenska staten kommer ändå med ett motdrag som går ut på att "kan vi inte hindra detta så ska vi fanimig förfölja de rackarna".

Ok, om man i efterhand skulle debitera alkoholskatten. Att däremot slänga in en förseningsavgift för något som alltså inte tidigare har kunnat betraktas som solklart är riktigt illa. Retroaktiva åtgärder får man vara försiktig med, i synnerhet då det tidigare inte har funnits riktigt klara regler kring detta.

En annan sak är att jag faktiskt inte vet hur det ligger till med sanningshalten i att man fått fram dessa uppgifter. Jag lästa alldeles nyss följande på vinsajten.com:

"Vinsajten.com GmbH är ett tyskt aktiebolag och verkar under tyska lagar. Vi har konsulterat Tysk-Svenska Handelskammaren, samt tysk advokat som säger att ”enligt tysk lagstiftning finns ingen rätt att begära in orderlistor från ett företag, såvida inte misstanke om grova brott föreligger.

Misstanke om brott föreligger inte, eftersom alla skatter, etc. betalats i Tyskland – enligt tyska lagar och regler. I Tyskland är dessutom den enskilde personen/kunden mycket skyddad där integritetsskyddet är mycket strängt enligt dataskyddslagen.”

Onekligen så förefaller det kunna ligga viss substans i det som Vinsajten.com hävdar.

För min egen del så inordnar jag mig i det svenska systemet som gör att jag vid besök på Systembolaget allmänt sett köper lite mer sprit/öl än vad jag räknar med att behöva. Jag är helt enkelt för lat för att jaga billig sprit/vin/öl via internet. Då jag däremot är en älskare av singelmalt-whisky så skulle jag nog kunna tänka mig att köpa lämplig sort via internet. Om jag nu vill ha någonting som saknas i Systembolagets sortiment så kan jag förvisso beställa det via Systembolaget ändå, men då träder verkligt måttfulla gränser in. Sannolikt så måste jag då beställa 12 flaskor sprit alt. ca 240 flaskor med öl. Detta p.g.a. att säljaren naturligtvis har vissa minimumkvantiteter för leveranser. Detta gällert givetvis inte om jag väljer att beställa från ett företag som handlar via internet.


Bengt Silfverstrand: Visst kan det finnas vissa komplikationer vad gäller möjligheterna att verkligen få in skatten på nätimporterad sprit, men skattemyndigheterna bedömer uppenbarligen ändå möjligheterna till beskattning som relativt goda.

Även om åtminstone vissa nätimporterade märken inklusive skatt skulle bli billigare än inköp på Systemet, så är jag övertygad om att mycket av lockelsen att köpa nätimporterad sprit dämpas betydligt när man måste betala skatt för sina pavor.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM