TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

DREVEN GÅR….

Jag har tidigare ifrågasatt bevekelsegrunderna för drevjournalistiken kring Tsunamikatastrofen och ställer mig också mycket skeptisk till den rättsliga granskningen av Carl Bildts blogg för att någon knäppskalle belamrat denna med förslag om att palestinierna borde utrotas. Självfallet är det viktigt att bloggkommentarer av det slaget fortast möjligt rensas ut, men att gå så långt som till rättslig undersökning är att misshushålla med knappa resurser inom rättsväsendet.
Båda dessa exempel på sanslös drevjournalistik, överdrivna politiska reaktioner och en katastrofkommission vars objektivitet kan ifrågasättas har varit föremål för en del kommentarer på senare tid. Bl a har Roger Jönsson gjort en lovvärd analys av skeendet.
När jag för några dagar sedan fick ta del av Radio Tuffs beskrivning av eländet, så tyckte jag ändå det kunde vara värt att återge deras analys av ”sakernas tillstånd.” in extenso.
Bengt Silfverstrand
***********
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har gjorts på frivilligbasis varenda vecka utan undantag från 1985. I dag sänds alltså Radio Tuff nr 1138. Tuff är en lokalavdelning av Svenska Freds. I medlemavgiften ingår bland annat fredstidningen Pax och regelbundna utskick av Tuff-kalendarium och Tuff-bladet. Medlemsavgiften per år är 200 kr för enskild och 80 kr för annan på samma adress. Tuffs plusgiro: 16 01 37 – 6.
Välkommen som medlem. Du behövs!

                             ******
Vi tycks behöva syndabockar att spotta på. Det höjer kanske vår självkänsla. En del av oss tillhör kanske dem som i unga år har skyllt varje motgång på morsan. När hon inte längre finns till hands, kan politiker bli en ersättning.
Dreven går. Det viner kallt om öronen om man dristar sig till att gå motvinds i den av medierna frampiskade upprördheten. Två exempel.

Först ett litet men aktuellt drev. Utrikesminister Carl Bildt hotas av åtal för att någon knäppskalle på hans blogg lagt in förslag om att palestinierna borde utrotas. Egentligen hade han tur. Hade det handlat om palestiniernas motståndare hade han väl redan blivit häktad och över hela världen stämplad som extrem antisemit.


Vilken chans har nu inte provokatörer eller alla anonyma fegisar som bluddrar omkring på nätet att sätta dit människor genom att plantera en massa skit på deras bloggar. Inte kollar jag regelbundet, vilka anonyma kommentarer de 400 texterna på mina bloggar får. Och Bildt har många tusen, så jag förstår om han missar att kvickt ta bort andras idiotier.

Ett av de mest besynnerliga dreven har hållit på nästan varje vecka i 30 (!) månader. Det gäller tsunamin julen 2004. Häromveckan kom en ny rapport från Johan Hirschfeldts kommisssion. Som vanligt blev det kattrakande om vad politiker och byråkrater - särskilt mediernas verkliga syndabock Lars Danielsson - gjorde eller inte gjorde annandag jul 2004. Varför beter sig så många annars kloka människor som korkade asgamar?
Bara under tre förutsättningar skulle jag ha jamsat med i hetsjakten:
1. Om Göran Persson och UD hade bidragit till att den förfärliga naturkatastrofen utlöstes.
Men inte ens de mest rabiata Perssonhatare kan väl påstå det.

2. Om någon enda av de drabbade hade undgått döden, ifall svenska räddningsinsatser
kommit i gång tidigare.
Finländarna, ett mer prövat folk än det svenska, blev inte alls så hysteriska som vi utan förre presidenten Martti Ahtisaari fastslog tidigt att ”inga som helst räddningsinsatser från det finländska samhällets sida kunde ha räddat ett enda finskt liv.”

3. Om det hade varit regeringen som skickat iväg 20 000 svenskar till turistparadisen vid Indiska oceanen och alla vi efterkloka redan på annandagen hade kunnat ana omfattningen av katastrofen – många av oss visste dessförinnan inte ens vad en tsunami är.


Nej det var reseföretagen som lockat iväg turister till Thailand. Och inte ens Fritidsresors Lottie Knutsson, mediernas hjältinna i kontrast till de uthängda regeringstjänstemännen, kände under första dygnet mera till än att två (!) svenskar hade omkommit.


Kan vi inte i stället få reda på hur mycket av de insamlade penningmängderna som har försnillats och hur miljoner fattiga och drabbade asiaters liv blivit efter katastrofen. Och framför allt: Varför varnades inte kustområdena under de 90 minuter som förflöt från det att seismologerna noterade ett sällsynt kraftigt skalv till dess att 200 000 människor dödades?
Katastrofkommissionens Johan Hirschfeldt, ur vars händer självgoda politiker och journalister nu mumsat igen, har varit i farten också som Estoniautredare. Då lät han förstöra bakgrundsmaterialet om de hemliga militära transporterna. Hoppas att vi ändå får veta vilka myndighetspersoner och ministrar som godkände att vapen smugglades på ett passagerarfartyg (!), till och med alldeles innan hon förliste - och kanske också då?
------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1138) 2007-06-24
PS 1: Redan i Radio Tuffs första sändning efter flodvågskatastrofen tog vi upp ämnet i krönikan ”KATASTROFEN NU – OCH DEN PERMANENTA” 2005-01-02. Se www.tuffsandin.blogspot.com
PS 2: I ett inlägg på Sveriges Radios ”Ring P 1” 2005-12-06 sa jag bland annat:
”Vi får hoppas att den beskäftiga storm, som nu piskas upp i den svenska ankdammen inte får någon publicitet i Asien. Visste asiaterna om det här drevet skulle de tycka att vi svenskar var en samling bortskämda och grälsjuka societetstanter.”Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM