TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Vår mentala hälsa är hotad!
”Jag måste väl inte läsa mejlen dygnet runt, eller? Så ligger jag och resonerar med mig själv på det lilla studentrummet på folkhögskolan. Det vackra värmländska landskapet breder ut sig utanför fönstret men det är dömt att misslyckas att försöka koppla upp datorn.
I stället för att få ångest över att inte kunna bli nådd bestämmer jag mig för att njuta friheten. Den onåbara kan för ett ögonblick vila i en sorts ansvarslöshet som nog är nyttig att ta till sig.”
Det är förvisso en händelse som ser ut som en tanke. Men det är gubevars inte jag som gör dessa reflektioner. Nej, den som uppmärksammar problemet med ”Dygnet-runt-tjänst på bloggen är ingen mindre än Aftonbladets politiske chefredaktör, den begåvade Helle Klein.


Under rubriken ”24-timmarssamhället hotar vår mentala hälsa” ägnar Helle Klein sin ledare i måndagens (18/6) Aftonbladet åt att filosofera kring det så kallade 24-timmarssamhället där tillgänglighet är norm. ”Det har så klart många fördelar men risken är att livet levs utan dygnsrytm. Gränsen mellan arbete och fritid, mellan jobb och hem, är för länge sedan upphävd”, konstaterar hon vidare.”
Helle Klein bygger under sina nog så intressanta och med anledning av aktuell s-infodebatt
mycket relevanta slutsatser med hänvisning till mycket auktoritativa källor som docenten vid Sahlgrenska sjukhuset, Gaby Badre. I DAG VET MAN ALDRIG NÄR EN PÅBÖRJAD AKTIVITET BÖRJAR ELLER SLUTAS. ”DET FÖRSTÖR HELA VÅR RYTM”, MENAR GABY BADRE, SOM DRIVER SDS-KLINIKENS BEHANDLING AV SÖMN OCH DYGNSRYTMSTÖRNINGAR. HAN ÄR BEKYMRAD ÖVER 24-TIMMARSLIVSSTILEN.

ÄR DET INTE COLUMBI ÄGG SOM HÄR FALLER FRÅN EN MOLNFRI HIMMEL! FÅR MAN I ALL BLYGSAMHET OCH I SOLIDARITETENS NAMN FÖRESLÅ EN INSAMLING TILL EN KOSTNADSFRI VISTELSE PÅ BADRES KLINIK FÖR ÖVERSTRESSADE 24-TIMMARSBLOGGARE!2007-06-19, 21:11  Permalink
Andra bloggar om:  


Tror inte det är någon fara.. bloggare kan ta det lika allvarligt som en fritidspolitiker..
Och dom verkar inte ha lidit..före eller efter datorernas.. marknad.

Folke Andersson
Det ligger mycket i vad du säger Bengt. Vi närmar oss med stormsteg 24-timmarssamhället. Jag tror inte det stimulerar till ett lugnare och bättre liv.

Ta ett närliggande exempel, bloggarna som bloggar-blaskar här och på andra närliggande ställe. Många verkar ha drabbats av bloggutbrändhet.

Läs gärna Linda Skugges synpunkter på dygnetruntbloggningen och alla de anonyma "bloggarna" som utsatte henne för påhopp och fullständig kartläggning.....

http://www.expressen.se/kronikorer/lindaskugge/1.666357
Jag beklagar att din mentala hälsa är hotad Bengt, du borde kanske ta det mera lugnt och ta ut full pension även i tid räknat?
För oss andra som är uppväxta med det intensiva informationssamhället är det nog mindre fara även om jag verkligen på djupet känner din medkänsla och omsorg, du ska ha varmt tack.
Nej, det är ingen fara på taket. Jag ägnar inte dagar och nätter åt bloggande och är, p g a att jag använder nätterna till sömn pigg och utvilad då jag i morgontimman med viss spänning tar del av vad som finns på kroken. Och inte ovänta. Gamla bekanta namn dyker alltid upp och det är förstås trevligt. De är mycket välkomna så länge de håller sig till spelreglerna.

Däremot har personer som Johan Paulsson, och Leif satt sin sista potatis här eftersom de vägrar att följa normal mediapraxis för insändare nämligen att namn och adress ska sättas ut så att avsändaren klart kan identifieras.

Sen var det inte jag som varnade för mental ohälsa p g a av maniskt bloggande.
Det var Helle Klein - Aftonbladets politiske chefredaktör.
"Däremot har personer som Johan Paulsson, och Leif satt sin sista potatis här eftersom de vägrar att följa normal mediapraxis för insändare nämligen att namn och adress ska sättas ut så att avsändaren klart kan identifieras."

Och vad har då jag gjort för fel? Frågan kommer sig givetvis av att mina kommentarer helt sonika raderas utan förklaring.

Du får givetvis gärna kommentera detta på annan tid än den som är avsatt för sömn. I övrigt så får jag nog lov att säga att Helle Klein gör en höna av en fjäder. Vore man avlönad för bloggandet och om man såg det som ett jobb så vore det en annan sak.

Möjligen så är jag blind, men jag hittar inte ett ord i Helle Kleins artikel som hänvisar till "aktuell s-infodebatt". Vad har jag missat?


Bengt Silfverstrand: Det lönar sig inte att försöka spela sårad oskuld. Samma principer som gäller för media i övrigt gäller även här namn och adress punkt och slut.

Helle Klein är som alltid klok och det är väl ändå uppenbart att det hon skriver i måndagens Aftonbladet har mycket stor relevans för den debatt som blossat upp här och som fått en mot s-info hatiskt inställd person att både återvända hit och punktmarkera denna sida dygnet runt.
B.S.
"Däremot har personer som Johan Paulsson, och Leif satt sin sista potatis här eftersom de vägrar att följa normal mediapraxis för insändare nämligen att namn och adress ska sättas ut så att avsändaren klart kan identifieras."

Hur identifierar du mig och att jag får stå kvar?

Folke Andersson


Bengt Silfverstrand: Nej, det är ju inte så lätt men du har åtminstone det förmildrande draget att uppträda utan skjutvapen. Och "fredsvänner" har jag svårt att utan vidare avvisa.
Bengt, eftersom du inte riktigt är bekväm med att folk får säga vad de tycker utan att du sett dem på bild och har hemadress och telefonnummer som garant för att de verkligen existerar så erbjuder jag nu en möjlighet för alla dem som vill kommentera, bland annat på din webbplats, utan risk för radering, bra va?

Kika gärna in på: http://tinyurl.com/2uwyho och lämna dina synpunkter.


Bengt Silfverstrand: Jag har inte ställt ett enda krav utöver vad som fordras för att man ska få in en insändare i en daglig tidning. Borde du inte åtminstone vid något tillfälle av stilla eftertanke fundera över
vilka som backar upp dina indignationsnummer?
Bäste B.S. vet ej varför du raderat mitt inlägg,svar ges ej. jag kommer fortsätta att läsa din underhållande blogg. Den är en frisk fläkt bland de många lite "tråkiga" och sakliga politiska bloggar som finnes.det är verkligen inget man kan anklaga dig för att vara.
Trevlig midsommar. Och tack för en roande blogg som lockar till både leenden och skratt!!


Bengt Silfverstrand: Precis som en insändarredaktör har jag rätt att avgöra om ett inlägg ska tas in eller inte. Du har vid ett antal tidigare tillfällen gått över gränsen. Dock inte den här gången varför jag återgäldar midsommarhälsningen och hälsar till välkommen till instundande midsommarhelgens föreställning i Personvalsskolan på temat "Kanonkungen Folke Lavetti återuppstår
Du menar att du skulle vara någon slags allierad bara för att vi råkar vara medlemmar i samma parti medan de av borgerliga sympatier är onda och inte ska ges medhåll i några som helst sammanhang? Nej du, sådan sektmentalitet är inte min grej riktigt, det de gör som är rätt är rätt, även fast de är borgare, och det du gör som är fel är fel fast du är sosse.


Bengt Silfverstrand: Försök nu inte blanda bort korten. Det ska givetvis finnas utrymme för ett brett spektra av åsikter på bloggsidorna. Du vet mycket väl vad jag menar och jag är, råkar jag känna till, långt ifrån ensam om att vara milt sagt förvånad över att du släpper lös sossehatare som Johan Paulsson och ett antal anonyma röster på din henmsida och sedan till och med berömmer dem för deras polemiska insatser. Om det i sammanhanget finns någon sekt, så är jag helt oorganiserad. Sekten i den här debatten består ju uppenbarligen av personer som lämpligen låter sig insorteras under den vidsynta samlingsrubriken "Sårade oskulder" alt. Gud sig förbarme!
"Bengt Silfverstrand: Det lönar sig inte att försöka spela sårad oskuld. Samma principer som gäller för media i övrigt gäller även här namn och adress punkt och slut."

Ursäkta mig, men jag spelar inte "sårad oskuld". I samtliga kommentarer som jag har skrivit här och som du helt sonika har raderat så har jag angivit mitt korrekta namn och min korrekta mailadress. Trots detta och trots att jag inte på något vis har brutit mot de regler som gäller på S-info så har mina kommentarer bara raderats. Tror du inte att jag finns????

"Helle Klein är som alltid klok och det är väl ändå uppenbart att det hon skriver i måndagens Aftonbladet har mycket stor relevans för den debatt som blossat upp här och som fått en mot s-info hatiskt inställd person att både återvända hit och punktmarkera denna sida dygnet runt."

Jag ifrågasätter ingalunda Helle Kleins klokhet. Däremot så ser jag ingen uppenbar koppling mellan det hon skrev och din tes om att anledningen skulle vara det "drama" som nu utspelas kring S-info. Missar jag något i det fallet så får du mkt gärna informera mig om var det är uppenbart att denna koppling finns.

Tack ändå för att min föregående kommentar fick stå kvar och även fick ett svar (om än en liten aning luddigt).


Bengt Silfverstrand: Du behöver verkligen inte tacka för att dina kommentarer får stå kvar. De får ju det övervägande flertalet kommentarer. Men någon stans måste en gräns sättas. Du kan ju inte vara omedveten om att en del bloggare på dessa sidor bara har ett enda syfte - nämligen att med alla medel göra livet surt för socialdemokraterna.

När du nu fjärmar dig från skaran "sårade oskulder", så ska du givetvis också få ett seriöst svar. Kopplingen mellan Helle Kleins måndagsledare om hur människor som har ett maniskt förhållande till mailande och liknande aktiviteter riskerar sina hälsa. Och det är väl fullkomligt klart att om man har ett behov av att dygnet runt bevaka s-infosidor för att få utlopp för sina aggressioner, då har man problem med den mentala hälsan.

"Dramat" i denna debatt inleddes med att Erik Laakso i Tierp gick till skarpt angrepp på s-infos webbägare inkluderande övermaga och besserwisseraktiga omdömen om s-infodebattörerna i allmänhet.
Kopplingen är i sådana fall inte i egentlig mening en koppling utan snarare en slutsats.

I övrigt så kan jag respektera Helle Klein för att hon för saken på tal. Emellanåt så kan jag själv t.o.m. glädjas över att t.ex. telefonen saknar täckning så att man får vara sig själv en stund.

Vad gäller S-info så vet jag att Erik Laakso är tämligen kritisk på den punkten och jag kan absolut instämma i hans kritik av portalen. De mest intressanta (för bloggbesökaren) debatterna har man i regel med meningsmotståndare, därom torde väl de flesta vara överens. Min främsta kritik mot S-info består dock i att denna portal skapar ett sammelsurium av s-bloggare utan att man egentligen får en känsla för den individ som politikern bakom bloggen är. Min kritiska åsikt här gäller nu inte bara S-info, utan jag anser på precis samma vis att http://www.moderat.se/blogg/ är en bedrövelse.

Att besöka en blogg på S-info leder oundvikligen till att man först och främst får ett antal pekpinnar i ansiktet rörande t.ex. regler. Sedan fungerar dessa regler huvudsakligen som en grundstomme där enskilda bloggare individuellt lägger till andra regler. Jag vet att jag generaliserar en aning och att det absolut finns undantag från det jag skrivit ovan.

När du skriver att det finns bloggare vars enda syfte är att göra livet surt för socialdemokrater så känns det dock som om du sällar dig till en annan skara av sårade oskulder. I samma ögonblick som man börjar torgföra sina åsikter via t.ex. en blogg så får man finna sig i att man även bemöts av kritiska röster. Det hör till spelet och det gäller oavsett om man är socialdemokrat, centerpartist eller bär någon annan politisk kostym.


Bengt Silfverstrand: Jo, det rör sig verkligen om en kristallklar koppling. Helle Klein hänvisar till auktoritativa källor som varnar för alltför intensivt mailande. Om detta mailande tar sig uttryck i ständiga behov att punktmarkera andra bloggsidor bl a i form av massproduktion av likalydande inlägg i gästbok så måste man ha rätt att ställa frågan om vederbörande inte riskerar sin hälsa.

Jag delar din mening att debatter med meningsmotståndare ofta kan vara intressanta. Detta innebär inte att man ska behöva acceptera inlägg av den typ som t ex Johan Paulsson periodvis levererar och där det uppenbara syftet är att svartmåla socialdemokratin i almänhet och vissa socialdemokrater i synnerhet.

Mina rikhaltiga alster visar väl ändå klart att jag har hög toleransnivå och det skulle t ex aldrig falla mig in att kommentera/ondgöra mig över Erik Laaksos teckningar med "lavade" pratbubblor runt undertecknad. Den typen av satir, som ofta kan vara roande, gör man bäst i att tiga ihjäl.

Skillnaden mellan mig och Erik Laakso är då att han inte har förmågan att tiga ihjäl saker och bara undantagsvis riposterar en florettattack med en florettattack. Han skjuter med mörsarkrut och på allt som rör sig. En normalt språkbegåvad person borde inte ha någon svårighet att se skillnaderna.

Kritisk kan man givetvis också vara mot s-info men att i mästrande, svepande och förnumstiga ordalag omyndigförklara hela s-infoupplägget leder knappast till någon meningsfull debatt.

Ditt tal om sammelsurium av s-bloggare är också mycket oprecist och svepande. Det är väl närmast en självklarhet att när "tusen blommor" blommar på ett s-infoforum så blir spännvidden i både saklighet och åsikter mycket stor. Om du sedan inte kan se individen bakom bloggen, så kan du inte ha varit inne på så värst många sidor.

Att du är kritisk mot min hemsida har jag givetvis full respekt för, men kom bara inte och säg att den är opersonlig.

Det du sedan kallar "pekpinnar i ansiktet" är full normala regler och regler som till och med är mindre rigorösa än vad som förekommer i media i allmänhet.
Är det verkligen inte andra personer än borgarsympatisörer som ser mönstret i det Bengt gör här? Det är ju häpnadsväckande.
I svaret till Erik Hultin skriver Bengt alltså
Att jag är har problem med min mentala hälsa.
Att jag inte har förmågan att tiga ihjäl roande satir om jag stör mig på den utan istället laddar med krut och "mörsar" på så mycket jag orkar (till skillnad då mot Silfverstrand som balettlikt med florett sticker till)
Samt att jag är svepande och mästrande och omyndigförklarar hela s-info.

Det Bengt gör har faktiskt aldrig gått under skinnet på mig, men att andra socialdemokrater tycker att det är ett accepterat agerande mot partivänner, det gör faktiskt riktigt ont, men man måste kanske vara uppvuxen i partiet och tränad i SSU för att uppskatta sådan miljö? Jag som är uppvuxen i en hälsosam miljö där respekt för individens egen person varit mest framträdande oroas verkligen över den miljö som tydligen är den socialdemokratiska, om det är så här det ska vara.

Och JA, Bengt, jag är ömfotad och beklagar mig och agerar gråterska igen, vad mer tycker du att du florettlikt ska sticka till med nu, du som är så nobel och gracil?


Bengt Silfverstrand: Mönstret är kristallklart. Och återigen det är inte Erik och jag som ska bestämma vad läsarna ska tycka om s-info. Ja, du har i ett ampert inlägg för en tid sedan i svepande ordalag rackat ner på s-info. Det är denna "von-oben-attityd" jag kritiserat ingenting annat. Som framgår av denna blogg går det alldeles utmärkt att kritisera undertecknad utan att jag hotar med att exploatera eventuella tillkortakommanden i tidigare liv. Underrättelseverksamhet har aldrig intresserat mig.

Den mentala kopplingen i sammanhanget är Helle Kleins ledare om att man faktiskt kan bli överstressad om man mailar för mycket. Och flerfaldiga repriser på samma inlägg i min gästbok pekar väl ändå på både stress och överkänslighet.

Reglerna du efterlyser i "gästboksinlägget" är de som bl a framgår av den debatt vi just nu för, vilken ju samtidigt är en effektiv dementi på att du inte är portat från min webbplats.

En nåd att stilla bedja om i sammanhanget är bara att du tar dig själv något mindre på allvar.
Jag lovar härmed dyrt och heligt att ta mig själv på lite mindre allvar i exakt samma stund som du Bengt inflikar en gnutta självironi i ditt skapande, jag lovar.

Fint att du efter ett tjugotal raderade gästboksinlägg nu bekräftar att jag inte är portad från din gästbok (att jag skulle vara avstängd från bloggkommentarer har jag aldrig berört), då kan jag alltså räkna med att nästa kärleksfulla hälsning får stå kvar.

Slutligen så får du naturligtvis fundera över min mentala hälsa och det är ju lite rörande att du så gör, men jag kan försäkra dig att jag är vid mycket god hälsa, såväl fysiskt som mentalt, samt att jag använt dator med internetuppkoppling som arbetsredskap sedan 1998 och som fritidsunderhållning lika länge och mår alldeles utmärkt så länge jag själv får avgöra hur mycket som är lagom. :) För det är väl ändå inte i ett försök att tysta debatten som du drar upp att jag har problem med min mentala hälsa, på grund av ivriga diskussioner med dig? Det vore ju lite halvskamligt....
Bengt Silfverstrand: Men snälle Erik, förvisso kan du kritisera mig för mycket men knappast för brist på självironi. Hela den ironiska skalan finns ju representerad i Personvalsskolan. Du frågade om du var portad från min ("din") websida och jag svarade nej.

När du sedan upphör med din meningslösa och ständigt återupprepade kommentar i min gästbok får du som synes komma till tals även där.

Att man kan drabbas av stress av för mycket mailande är numera, som bl.a framgår av Helle Kleins ledare, ett vetenskapligt bevisat faktum.
Och nog ligger det i farans riktning när du känt ett behov av att punktmarkera min hemsida, praktiskt taget över dygnets alla timmar.

När du emellertid nu försäkrar att du mår utmärkt känner jag mig något lugnare. Ta sedan en titt på frekvensen av dina inlägg på min hemsida på sistone så måste du väl ändå medge att jag inte på något sätt försöker tysta debatten.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM