TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Den narraktiga utnämningspolitiken

”Alliansen tappar trovärdighet och får svårare att styra landet.  Mycket tyder på att regeringen bytt fot i utnämningspolitiken.  Det som före valet var nödvändigt och rätt är nu ”en förhållandevis orealistisk målsättning.”  Omsvängningen präglas av ett bristande politiskt handlag som kommer att straffa sig.  Dels tvingas regeringen se sin politiska trovärdighet naggad i kanten efter det svikna vallöftet.  Men dessutom innebär det minskade förtroendet att alliansen får svårare att styra landet.”

 

Den salvan avlossar statsvetarprofessorn vid Stockholms universitet, Tommy Möller på DN-debatt idag.

 

Som försvar för den flagranta flykten från valrörelsens heliga löfte att efter valet så skulle socialdemokratisk utnämningspolitik förpassas till historiens skräpkammare, meddelar biträdande finansministern, tillika kommun- och ”utnämningsminister” Mats Odell i en Ekointervju att ”valrörelsen har sin egen dynamik” och att den då utlovade nya utnämningspolitiken är ”en förhållandevis orealistisk målsättning.”

 

I själva verket har b-alliansen redan demonstrerat att man är beredd att gå betydligt längre än socialdemokraterna när det gäller gynnandet av egna kandidater till ledande poster i statsförvaltningen.  Utnämningen av förre moderate partisekreteraren, tidigare utbildningsministern och gruppledaren i riksdagen Per Unckel till landshövding i Stockholm är nog en av de grövsta ”kompisutnämningar” som någonsin förekommit i svensk politik.  Och minst lika uppseendeväckande var det när b-regeringen utsåg Jonas Hafström – Bildtmedarbetare i vått och torrt till innehavare av den tyngsta ambassadörsposten – den i Washington.

 

Visst fanns det en övervikt för socialdemokrater i socialdemokratiska regeringars utnämningspolitik, men den präglades definitivt inte av ett ensidigt gynnande av partivännerna.  I själva verket fanns det bara på landshövdingeposterna en mycket stor spännvidd.  Här ”blandades ganska friskt” både mellan riksdagspartierna och med företrädare för näringsliv och samhälle utanför den politiska sfären.

 

Ett flagrant exempel på hur det kan gå om man är alltför frikostig mot andra partier är utnämningen av centerpartisten och tidigare ordf. i Centerns Kvinnoförbund, Ingbritt Irhammar till generaldirektör för Jordbruksverket.  Dåvarande centerledaren Olof Johansson fick av s-regeringen helt fria händer att utse sin och centerns kandidat till den posten.  Då centern ville bli av med Irhammar som kvinnoförbundsordf. placerades hon på en generaldirektörspost som visade sig vara en utnämning långt över vederbörandes kompetensnivå.  Efter frontalkonfrontationer med personalen avlägsnades Irhammar efter kort tid från posten, med en generös pension som kompensation för den drastiska åtgärden.

 

Hursomhelst så har socialdemokratisk utnämningspolitik präglats av betydligt större mångfald än vad som nu presteras från borgerligt håll.

 

Sen är det naivt och okunnigt att tro att landet skulle må bättre om regeringen gjorde sig av med utnämningsmakten. Göran Persson konstaterade vid en KU-utfrågning bl.a.: ”Jag tror inte att någon regering vill göra sig av med utnämningsmakten”,

 

Om detta säger statsvetare Möller i dagens DN-artikel: ”Mycket tyder på att han har rätt.  Det tycks vara en sak att vara kritisk till denna institution när man befinner sig i opposition, men i regeringsställning är det uppenbarligen lättare att se dess förtjänster.  ”Where you stand depends on where you sit”, för att låna statsvetaren ’Aaron Wildavskys träffande beskrivning av den amerikanska budgetprocessen.”

 

Så sant som det är sagt.  Och ytterligare ett självmål av landets b-alliansregering kan noteras.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM