TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Povel och premiärdopp

-Här är den sköna sommaren, som jag har lovat dig”, sjöng Evert Taube.  Och nu är den här.  Mången till glädje, androm till mindre glädje.   Ty visst finns det dom som ogillar sol, värme och salta böljor.  Som Bengt Sändh i visan ”Nu är den förbannade sommaren här.”  Och visst finns alltid risken att drabbas av värmeslag.  Även s-bloggare kan självfallet råka illa ut.  Om så är fallet måste man självfallet ha den största förståelse för att detta också kan drabba deras skriv- och läsförmåga.  För all trumpenhet och aggressivitet, varde de härmed förlåtna.

 

Själv tillhör jag sommarens entusiaster.  Efter att i lördags ha kastat mig i böljan den blå vid Öresunds nordvästra strand – Skånes guldkust, föll mina tankar på den nyligen bortgångne Povel Ramel, ordlekarnas och pastischens mästare.  Om jag ska nämna tre favoriter i revy och humorgenren, så blir det Povel, Hasse och Tage – utan inbördes rangordning.

 

Efter tips från en rescension i Aftonbladet plockade jag fram pärlan ”Lingonben” – samlade texter av Povel Ramel.  Här återfinns bl.a. hans ”Sommartrivialiteter” – ”liten visa handlande om vardagslifvets små förtre4tligheter och om huusom Frida och hennes Albin (jag), råkar ut för en ytterst vanlig form av sommarterror. (Fritt efter Birger Sjöberg).

 

Ur Lennart Bromanders recension i AB den 7 juni citerar jag följande: ”Hos Sjöbergs Frida befinner vi oss i det gamla klassamhället – ”Ändå står ej Frida vad man kallar på vår samhällssteges högsta topp” medan Povels Frida hunnit hamna i en ny tids folkhem och konsumtionssamhälle – ”I sin päls behagen skylande/mot natten kylande,/syns vår värdinna trött och huld,/medan tv:n Lennart Hylande,/strör ut sitt guld.”

 

Lysande . eller hur?  Det är alltså inte fråga om parodi, som ju innebär att man driver med något utan en pastisch, en kärleksfull efterbildning.   Men Povel kunde även parodiera.  Ett lysande sådant exempel är ” Balladen om Eugen Cork.” 

 

Här några strofer:  ”Med Sinkabel, en gammal irländsk skorv,

                               Vi låg i Veracruz och lasta korv.

                                Bredvid oss låg en bark från Shanghai och lossa sås

                                Och därtill en skrutter som var byggd i Mönsterås. – Pumpaläns!

 

                                 Dess captain hette Gustavsson, You know.

                                 Han bjöd på kummunpunsch och sjöng: Hej hå!    Pumpaläns!

                                 Där var Knasper, där var Spink.

                                  Där var Stursk och trimmern Fink.

                                 Där var alla glada gossarna som slogs och tog ett

                                 glas.

 

Ett ögon- och öronvittne har berättat att när Evert Taube hade hört Corkballaden, fällde han mysande, denna kommentar: ”Den där Ramel är allt en riktig räv, honom måste man se upp med!”  Taube gick alltså inte i taket, och hotade inte med repressalier.

 

Att kunna mysa även när man blir parodierad visar att man har distans i tillvaron.  Alla är ju som bekant inte begåvade med den egenskapen.                     

 

 

          2007-06-11, 08:25  Permalink
Andra bloggar om:  


bland överträffar verkligheten dikten. I min kommentar till Herr Silfverstrands senaste inlägg på min blogg varnade jag för att han inom kort skulle jämföra sig själv med Povel Ramel när det kommer till vitsighet och förmåga, och se, det tog mindre än 30 minuter så var det, indirekt, gjort. Förutsägbart!

Jag noterar förstås också passningen att jag borde gjort som Taube (inga andra jämförelser gjorda) och "myst" åt vilken räv herr Silfverstrand är. Jag vet vilken dag jag ska mysa men kärleksfull parodi gjord med respekt är en helt annan sak än att hävda att partivänner är infiltratörer av partiet. Dock kan jag med viss tillfredsställelse notera att en helt annan ton nu syns i inlägg och kommentarer men jag är inte beredd att skratta bort påhoppen och angreppen, han gick för långt den här gången.
Mycket obehagligt att vara driftkucku åt en förtalsdömd översittare, jag är inte vare sig förbannad eller bitter, jag har bara fått nog.
Hej o hå!

Det tog exakt 21 min för laxen, förlåt Laakso att "hugga på kroken".
Hur står det till egentligen? Kan du inte sluta med påhoppen och personangreppen?

Åter till Bengts poetiskt målande ord.. nog är det skönt med sol och bad... och att man har förmåga att njuta av allt vacker i naturen.

Bästa sommarhälsningar

Lennart
Lennart Nilsson har verkligen visat sin rätta karaktär de här senaste dagarna. Tänk att jag trodde att han hade lite heder i kroppen medan han i själva verket bara är en Silfverstrands lakej åhej. Så fel hade jag.

"Laxen" ja, det väcker ljuva minnen av en samling tuffa grabbar som börjar med glåord och slutar med sparkar, snyggt jobbat Lennart, och tack för att du visar din rätta sida.

Kul läsning ovan..
Något att kontemplera. Hämtat från en blogg:
Dr Pat Santy menar i sin blogg att denna förlust av makt, ja, förlust av hela sin världsbild kan skapa psykologisk förnekelse i syfte att skydda den egna självbilden. Många inom vänstern har hängt upp hela sin identitet på att socialism och vänsteraktivism skulle göra världen bättre. I verkligheten har socialismen bara skapat fattigdom och förtryck. Detta skapar en livskris, ett trauma, vars första steg är förnekelse av verkligheten. Man behöver tid för att genomgå en mental process av sin förlust. Och den första reaktionen i processen är ilska och vrede över avvikelser från den egna illusionen."

Ack så rätt!
Hela inlägget:
http://www.erixon.com/2/blogg070610.htm#37

När dåvarande hyresgästbasen Erik Svensson en het sommardag krävde dåvarande inrikesministern Erik Holmqvists avgång svarade denne lakoniskt en journalist: "Ja, det har ju varit varmt idag.... Hettan har i dagarna tydligen varit alldeles besvärlig i Norra Uppland....


Nya kommentarer kan ej göras för detta blogginlägg!Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM