TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

”Kvinnors hälsa viktigare än städhjälp”.

Så rubriceras ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad den 2 juni.  Det är skrivet av Lise Ölmedal, Munka Ljungby, biblioteksassistent och 6-barnsmor. 

 

”För att kunna nyttja avdraget för exempelvis städhjälp måste man naturligtvis ha råd att överhuvudtaget”, ha städhjälp skriver hon bl.a.

 

Och Lise Ölmedal fortsätter: ”Några av dem som bäst behöver avlastning i vardagen är heltidsarbetande, ensamstående föräldrar i låglönejobb – oftast kvinnor.  De har inte råd att anlita någon hjälp och kan inte utnyttja detta generösa avdrag.  De behöver dock en bra lön att leva på och kortare arbetstid per vecka – det ger ork och tid över, även till städning tillsammans med barnen, som då lär sig ansvarstagande, samarbete och hänsyn, att vara behövda i familjens liv…..Städjobb är viktigt och i högsta grad nödvändig.  Men där vi kan ska vi hjälpas åt, eftersom det kan vara enahanda, otacksamt och slitsamt för kroppen.

 

Låt oss med våra skattemedel betala för att få noggrant och proffsigt städat där det verkligen behövs – exempelvis inom vården.  Vi ska betala en god lön, skapa trygga anställningsvillkor och kortare arbetsdag.  Det ger mindre slitage till kropp och själ – för det var ju kvinnors hälsa vi skulle måna om.  Männens också? 

 

Varför subventionera städning i höginkomsttagarnas hem med pengar som vi alla har varit med att betala in?

 

Samtidigt sparar kommunerna in på städningen, på gränsen till dumhet. Många anställda har tvingats tacka ja till anställning i privat regi och städar nu samma lokaler som tidigare, men på halva tiden.

 

Rika kan köpa sig fria från allt de inte vill göra själva och det kan vi inte göra så mycket åt – men vi ska inte föra över pengar från skatten till de rikas plånböcker genom avdragsrätt för hushållsnära tjänster………

 

De som har råd att anlita privat hjälp i hemmet kan kanske i stället betala lite mer i skatt – till glädje för oss alla.  Och vem är det som vinner på skatteavdraget?  Kanske en välbetald man, som nu kan köpa sig fri från trista städbråk med fru och tonåringar?”

 

Jag tycker detta inlägg var så bra, jordnära och så avslöjande för vad skattesubventionerade hushållstjänster egentligen handlar om, att jag låtit den insiktsfulla Lise Ölmedal få tala direkt

till bloggvärlden.

 

 Ja, men så förlorades ju valet. "Bästa av världar". Sann medmänsklighet är naturligtvis sann och rätt.
Tex kring hälsa= psykiskt, socialt som medicinskt. Kvinnor har ju sämre händer tex (fler skador). Mikrorörelser. Tål gift etc sämre (sämre hud).
Idag finns ju städrobotar, Scooba MIT mfl. De börjar väl komma.

Det är nog mer medmänskligt å städa i hem än stora lokaler etc. Tex utan arbetskamrater etc. Fler stimuli etc.

Det är bättre å ta upp allt annat. Egoism och girighet. När man redan har det bra å ska ha det ännu bättre.
Borgarna genomför nu. Ren satanism. Bush har ju haft drag av det. Man inser inte att hjälp till andra också kan ge något. Möten och interaktion och den andan.
Var väl så arbetarrörelsen blev stor. Visade på mervärden för fler. Inte bara en självutnämnd elit.
En sak som slår mig. Varför tyckte ingen att ROT-avdraget var märkligt? Att man fick skatterabatt på målning i hemmet. Men nu, att få hjälp med putsning av fönster eller dammsugning, då blir det annat ljud i skällan. Sedan är det inte främst höginkomsttagare som kommer att skaffa städhjälp nu, det har de redan, utan medelinkomsttagare.


Bengt Silfverstrand: Jämförelsen haltar. ROT-avdraget gällde investeringar i bostaden och var temporärt. Borgaravdraget för hushållsnära tjänster avser löpande hushållsutgifter, som var och en givetvis ska stå för utan hjälp från skattekollektivet. Någon skarp gräns mellan hög- och medelinkomsttagare kan heller inte dras. Internationella erfarenheter visar att det genomgående är de bättre ställda som utnyttjar möjligheten.
"Subventionera"?
"Hjälp från skattekollektivet"?
Det är fråga om en sänkt skatt, inte bidrag eller subventioner från staten!
När jag betalar skatt så är det MINA pengar jag ger till staten. Minskar skatten så får jag behålla mer av MINA pengar.


Bengt Silfverstrand: Ja, skattesubventioner till s k hushållsnära tjänster kommer som liknande system utomlands visar att i huvudsak utnyttjas av hög- och medelinkomsttagare. Det är alltså det stora skattekollektivet som finansierar systemet. Precis som vad gäller de flesta övriga "reformer" signerade b-alliansen innebär det en omfördelning av resurser från fattiga till rika.
"Ja, skattesubventioner till s k hushållsnära tjänster kommer som liknande system utomlands visar att i huvudsak utnyttjas av hög- och medelinkomsttagare."

Liksom alla andra produkter och tjänster i huvudsak utnyttjas av hög- och medelinkomsttagare. Och?

"Det är alltså det stora skattekollektivet som finansierar systemet."

De som utnyttjar tjänsterna använder sina egna pengar. De finansierar således tjänsterna själva.

"Precis som vad gäller de flesta övriga "reformer" signerade b-alliansen innebär det en omfördelning av resurser från fattiga till rika."

Fel. Omfördelningen från rika till fattiga minskas en aning. Å andra sidan får många fattiga jobb genom de nya arbetstillfällen som skapas. Vilket ger dem mer resurser. När fler börjar jobba så SKAPAS nya resurser. Typiskt en sosse att se tillvaron som ett nollsummespel.


Bengt Silfverstrand: Ja, men den uppenbara skillnaden är ju att "alla andra produkter" (eller åtminstone det förkrossande flertalet) inte subventioneras på skattebetalarnas bekostnad. Nej, de som utnyttjar tjänsterna finansierar visst inte dem själva. Det är självfallet det samlade skattekollektivet som står för de samlade gåvorna till att, främst en priviligierad del av svenska folket ska kunna utnyttja lågbetald arbetskraft och få ersättning för detsamma.

Det har förvisso varit varmt idag men så upplöst kan väl knappast någon hjärna vara att den inte inser att slopandet av fastighets- och förmögenhetsskatter, införande av s k hushållsnära tjänster, försämringen av a-kassa m m är en tydlig omfördelning av resurser från fattiga till rika.
"Samlade gåvor". Ja du... att du kallar en skattesänkning för en gåva från staten visar ju bara vilken sanslös världsbild du har. Varför förespråkar du inte 100% skatt? Med ditt synsätt så måste det väl vara det allra mest rättvisa. Ju mer skatt desto bättre. Om vi hade 100% skatt och den sänktes till 99% så skulle du väl ändå kalla det en omfördelning från de fattiga till de rika och en gåva från skattekollektivet, och gnälla på att folk är giriga.

"Det har förvisso varit varmt idag men så upplöst kan väl knappast någon hjärna vara att den inte inser att slopandet av fastighets- och förmögenhetsskatter, införande av s k hushållsnära tjänster, försämringen av a-kassa m m är en tydlig omfördelning av resurser från fattiga till rika."

Dessa åtgärder görs i vissa syften, och det är inte att flytta pengar från fattiga till rika (vilket jag aldrig har förnekat sker). Exempelvis förmögenhetsskatten avskaffas för att inte kapital och en massa driftiga personer ska försvinna ur landet. Därmed räddas jobb och välfärd vilket gynnar alla inklusive de fattigaste. Liberaler vill inte någon illa, vi tänker bara ett par steg längre än ni socialister.


Bengt Silfverstrand: Ja, står man som liberaler i allmänhet och nyliberaler i synnerhet gör ett steg från avgrunden och sedan tänker och handlar ett steg ytterligare så blir det onekligen platt fall.

Att föreslagna och redan företagna skatteåtgärder resp. försämringar av a-kassan leder till ökade klyftor har t o m finansminister Anders Borg erkänt.

Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM