TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Kärnkraft, nej tack – Vattenfall

Riksdagen har beslutat att ingen ny kärnkraftsproduktion får startas i Sverige.  Ändå har statliga Vattenfall nu uttalat intresse för att antingen bli delägare i det kraftverk som ska byggas när kärnkraftverket Ignalina i Litauen stängs, eller att köpa elkraft därifrån.   Inställningen är naturligtvis kontraproduktiv  och har med rätta kritiserats både av miljöpartiet och socialdemokraterna.

Thomas Östros markerar tydligt att Vattenfalls uppgift är att satsa på förnyelsebar energi i Sverige.

 

Inte oväntat finns det också de som försvarar Vattenfalls vilja att bygga kärnkraft i Litauen.

Svensk politiks kärnkraftskramare nr.1 –folkpartisten Carl B. Hamilton,  var snabbt ute på galejan och motiverade sin positiva inställning till Vattenfalls planer med den häpnadsväckande tankegrodan att ”det är bättre att bygga kärnkraft i Litauen än kolkraft i Tyskland.”  Hast du mir gesehen, som tysken sa!  Detta är lika korkat som det fruktlösa försöket att skilja mellan pest och kolera.  Vattenfalls kolkraftssatsning i Tyskland är självfallet också den värd kritik, men det motiverar ju inte på något sätt att man nu i strid med ett riksdagsbeslut förlägger den satsning på kärnkraft man inte får göra i Sverige i Litauen..

 

Vår mestadels ettriga och aggressiva näringsminister Maud Olofsson svävade på målet när hon ställdes inför frågan i Rapport.  Hon svarade efter några inledande hummanden att hon förväntade sig att Vattenfall kontaktar ägarna i ärendet.  Man kunde ju förstås också tänka sig att en minister som annars aldrig försummar ett tillfälle att agera besservisser och huskors hade svarat att hon själv tänkte ta initiativ till ett sammanträffande med Vattenfall, för att tala om var ”skåpet skulle stå” och att vad som gällde för Vattenfalls verksamhet i Sverige också gäller för företagets agerande utomlands.

 

På en punkt ska dock Maud Olofsson i rättvisans namn hållas räkning.  I motsats till Carl B. Hamilton konstaterade Maud Olofsson att det inte är något problem med elbalansen i Sverige.

 

 

 

 

 2007-06-01, 19:58  Permalink
Andra bloggar om:  


Visst är det märkligt att just statliga Vattenfall agerar på detta sätt?
Vi har folkomröstat i kärnkraftsfrågan, och man lovade att följa beslutet, som sa att kärnkraften skulle avvecklas. Då vore det väl idiotiskt att köpa kärnkraft utifrån!


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst, nur är frågan bara vad "ägarna" företrädda av vår b-regering förmår göra i sammanhanget. Klara besked i ärendet lyser fortfarande med sin frånvaro.
Fast Christina.. alla former av undersökningar visar ju på att vi som faktiskt lever idag, 2007, inte håller med om den folkomröstning som hölls för 27 år sedan. Som bekant händer det en del på 27 år, även inom kärnkraftsforskning. Att Sveriges utveckling på kärnkraftsområdet stått still sedan dess innebär inte att resten av världen har gjort det. I Kina bygger man pbm-reaktorer som inte kan få härdsmälta (de har testat!), Indien och Ryssland är på väg att bytta toriumreaktorer som producerar avfall som är många gånger mindre farligt än det från våra egna kraftverk. (dessutom kan man bygga även en toriumreaktor så att den inte kan få härdsmälta).
istället för att stoppa huvudet i sanden och luta oss tillbaka på ett 27 år gammalt beslut så borde Sverige tvärtom kasta sig in i forskningen om detta ämne, att tro att vi kan lösa världens energiproblem med vind, våg och solenergi allena är naivt.
http://gardebring.com/2006/04/187.html


Bengt Silfverstrand: Att folkomröstningen är "27 år gammal" spelar faktiskt ingen roll i sammanhanget. Det avgörande är att avfallsfrågan inte är löst, att uran är en ändlig tillgång och att de kärnkraftverk som nu är i drift har en begränsad livslängd. Avställningen av dessa kärnkraftverk kan självfallet inte ske samtidigt utan stängningarna måste fasas ut under en längre period samtitidgt som ny energi tillförs. Stängningen av Barsebäck har trots alla olycksprofetior inte inneburi något problem för vår elbalans.
Bengt! Du skriver ju bara samma sak i din kommentar igen! Att avfallsfrågan inte är löst och att uranet kommer att ta slut.
Men jag skrev ju precis om de nya tekniker som är på väg som just löser dessa problem.
Så.. jag förstår inte riktigt vad ditt svar tillförde?
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM