TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

JKL-affären stinker alltmer!

Anna Helsén, tidigare pressekreterare till Göran Persson och numera lobbyist på borgarkonsultföretaget JKL har haft den dåliga smaken att per telefon försöka få till stånd ett möte med det socialdemokratiska oppositionsrådet Heléne Svensson i Kristianstad i syfte att försöka övertyga socialdemokraterna i kommunen om det fina i kråksången att sälja Vin & Sprit AB i Åhus (Kristianstad kommun) till whiskyföretaget  J & B.

 

Det pikanta i historien är att Heléne Svensson inte bara är oppositionsråd i Kristianstad,  Hon sitter också i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott och är tillika ordförande i Skånes socialdemokratiska partidistrikt.  ”Oerhört provocerande – jag känner mig mycket illa till mods”, säger Heléne Svensson i en kommentar i Aftonbladet.

 

Maken till omdömeslöshet får man nog leta efter.  Ty Anna Helsén känner naturligtvis sedan sin tid som Göran Perssons pressekreterare Heléne Svensson väl och vet att hon är en tung socialdemokratisk politiker.  Att bara inbilla sig att Heléne Svensson skulle låta sig övertalas är så urbota dumt att det saknar all beskrivning.  Socialdemokraterna i Kristianstad kommun och hela det skånska s-distriktet har tillsammans med bl a LRF och flera företag i regionen engagerat sig hårt mot en utförsäljning av detta statens guldägg som också betyder så mycket för bygden.

 

Anna Helsén vill varken dementera eller bekräfta att hon ringt samtalet till sin gamla partikamrat i Kristianstad, säger hon till Aftonbladet, och motiverar sitt ställningstagande med ” Vi diskuterar aldrig våra affärer eller kunder med massmedier.”

 

Uttalandet illustrerar på ett mycket tydligt sätt skillnaden mellan ett samhällsengagemang i ett politiskt parti och ett engagemang i ett lobbyistföretag.  Som politiker och demokratiskt förtroendevald går det ingalunda att krypa undan media hur som helst.  Som lobbyist kan man under affärsmässighetens täckmantel dölja sanningen.

 

Även om den ändå kom fram den här gången och ytterligare understryker det förkastliga i Göran Perssons övergång till JKL – en affär som stinker allt mer.

 

 

 

 

 2007-05-16, 14:33  Permalink
Andra bloggar om:  


Politiker har väl inte någon särskild plikt att säga sanningen? Och viljan att tala sanning varierar ju stort.

Om någon tvivlade på det så är ju en viss politisk statssekreterare och hans (av folket) avsatta chef utmärkta exempel på hur svårt det kan vara att få fram något som en liknar sanning.

Och då handlade det det ju (till skillnad från JKL) om människor som var tillsatta och avlönade av oss alla i egenskaper av uppdragsgivare, medborgare och skattebetalare. Så därför instämmer jag i att plikten vilar tyngre på politiker (på förtroendeposter) när det gäller att meddela allmänheten vad de vet.

När det gäller lobbying så kan den gå korrekt eller fult till, men i grunden är det ju naturligt och viktigt att representanter från företag kan framföra sina åsikter till berörda politiker.

Dessa måste förstås vara beredda på att lobbyisterna presenterar sin sak på ett fördelaktigt sätt. Men det gäller ju även politiker när de framför sin sak.

Ofta är det ju samma reklambyråer som politiska partier och företag vänder sig till. Ni socialdemokrater gör ju också så, eller hur.


Bengt Silfverstrand: Detta är rundsnack som inte har med saken att göra.
Vad det här handlar om är att personer - Göran Persson och Anna Helsén som tjänat socialdemokratin och därvidlag skaffat sig både kunskaper och erfarenheter från arbetarrörelsen nu säljer sina tjänster till ett borgerligt lobbyföretag som bl a som kund har ett internationellt företag som vill köpa Vin & Sprit, ett framgångsrikt och lönsamt statligt företag, något som socialdemokratin på det bestämdaste motsätter sig.

Man kan inte tjäna både Gud och Mammon!
Bengt skrev: "Man kan inte tjäna både Gud och Mammon!"

Gud? Milde himmel, ett stänk av självironi! :-) Hoppas det var medvetet...

För oss andra är världen inte så svartvit. Näringsliv och politik är inte två skilda världar och är inte varandras fiender.

För övrigt verkar ju ganska många politiker nuförtiden få sin generösa tilldelning från Mammons kistor. Inget fel i det.

Grundtemat i detta, som skapar denna upprördhet, är förstås hyckleriet. Perssons agerande visar att mycket av det han tidigare sagt mest var opportunistiskt munväder. Hade han vunnit valet - och det var ju nära - så hade han idag sagt helt andra saker om JKL och näringsliv.

Nu får vi se hur det går med hans F-skattesedel...


Bengt Silfverstrand: Nej, näringsliv och politik är förvisso kommunicerande kärl. Men om en Persson som ägnat större delen av sitt liv åt socialdemokratin och dess idéer samtidigt som han starkt - och berättigat - kritiserat dem som efter att de lämnat politiken plötsligt säljer sig med hull och hår till krafter som åtminstone i vissa avseenden står för diametralt motsatta värderingar ja då förtjänar man verkligen inget annat än att betraktas som en stor opportunist.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM