TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Första maj behövs mer än någonsin

I går 30-årsjubilerade jag som talare på första maj. Det var som vanligt en stor upplevelse  Den här gången medverkade jag  i Sibbarp i Östra Göinge kommun. Platsen hade valts mot bakgrund av att Scania, trots mycket god lönsamhet på platsen, i juli nästa år flyttar monteringen av växellådor till Södertälje.  Det innebär en förlust av 700 arbetstillfällen, vilket givetvis slår hårt mot orten och bygden.  Men poängen är att den socialdemokratiska kommunledningen inte låtit sig nedslås utan tvärtom aktivt arbetat för att får ersättningsjobb till kommunen.  Och man har redan fått två nya företag, Sibbhultsverken och Svepart Transmissions AB  att etablera sig på orten, innebärande att 200 nya arbetstillfällen skapats. Och flera är på gång.

 

Så här kommenterade jag bl a det inträffade:  ”Det kinesiska tecknet för kris betyder både hot och möjligheter.  Socialdemokraterna i Östra Göinge har uppenbarligen sett till möjligheterna och genom aktivt arbete i nära samverkan kommun, fack, företag och region redan lyckats uppnå resultat som inger respekt.  Detta är klassisk socialdemokratisk politik.  Offentligt och privat går hand i hand. Här finns ingen motsättning.  Politik är att vilja, sa Olof Palme.  Och socialdemokraterna i Östra Göinge har verkligen visat både vilja och handlingskraft som bådar gott för framtiden."

 

Om humöret var på toppen efter det goda gensvaret på första majframträdandet i Sibbarp, så blev jag tillfälligt (men bara tillfälligt) något bedrövad när jag senare på kvällen slog på TV:n och bl a fick höra att det socialdemokratiska oppositionsrådet i Solna ifrågasatte det meningsfulla i första majdemonstrationen.  Hon tyckte inte heller det spelade någon roll vem som ägde ett sjukhus.  Jasså minsann, det skulle alltså inte spela någon roll om akutsjukhusen såldes ut till privata intressen som sedan (vilket erfarenheterna utomlands visar) upprättar gräddfiler och låter fösäkringspatienter gå före i kön?  Hur naiv får en socialdemokrat i ledande ställning egentligen vara?

 

Och dåligt minne har Lotta Gröning när hon i sin krönika i gårdagens Aftonbladet tycker det är fel att gå i första majtåg med representanter för regeringen.  Låt mig då påminna om att Lotta Gröning den första maj 2005 gick i demonstrationståget i Höganäs tillsammans med, om inte ministrar så i varje fall ett antal personer som i ledande politiska uppdrag företrädde socialdemokraterna.  Hon höll ett alldeles lysande samhällskritiskt tal och man blir därför en smula förvånad när man nu för tiden läser vissa av hennes krönikor.

 

På frågan om varför man ska demonstrera första maj finns mycket enkla svar.

 

Själv formulerade jag det så här i mitt första majtal:

 

”Så länge det finns kvarvarande klyftor som bygger på ekonomisk, social, kulturell och etnisk ojämlikhet, så länge har socialdemokratin en given uppgift och så länge finns det också anledning att på olika sätt manifestera mot dessa orättvisor.  En promenad i manifestationens tecken på första maj är inget dåligt sätt att manifestera – mot orättvisor och för en ökad jämlikhet mellan människor.”

 

 2007-05-02, 08:35  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM