TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Varför klättrar (s)?

I regel kommenterar jag inte opinionsundersökningar.  Men jag ska göra ett undantag.  Enligt Temos senaste undersökning ökar socialdemokraterna sitt väljarstöd med hela 11 procentenheter jämfört med valresultatet.  Vad beror då denna kraftiga vindkantring i opinionen på?  Ja, genast är spekulationerna igång.   Förklaringen beror på borgerlighetens misstag inte socialdemokratisk förmåga.  Någon går till och med så långt att han säger att vi saknar egen politik.

 

Men detta är ju en logisk kullerbytta.  Borgerlighetens valseger byggde sannolikt till inte oväsentlig del på att man lade sig så nära traditionell s-politik som möjligt.  Nu genomför man i själva verket ett systemskifte som vad gäller ekonomisk omfördelning saknar motstycke i modern tid.  När väljarna trots de strålande tider vi upplever ur ekonomisk synpunkt ändå vänder borgarna ryggen och flyttar över sina sympatier till socialdemokraterna, så är detta självfallet ett uttryck för att man dels uppfattar borgerlig politik som orättvis men samtidigt också att man tycker att socialdemokraterna står för en rättvisare politik i sammanhanget.

 

Om någonting i eftervalsdebatten är luddigt så är det de oftast ospecificerade kraven på socialdemokratisk omprövning av sin politik.  Självfallet finns det alltid behov att förändra politiken.  Men om det nu ändå är så att det är det borgerliga systemskiftet som upprör stora delar av väljarkåren och det är de stora skattesänkningarna för redan välbeställda som sticker folk mest i ögonen, så kan ju inte lösningen på socialdemokratins dilemma vara att driva politiken åt mitten-höger.  Svaret måste ju tvärtom bli att vrida om politiken åt det håll där väljarkåren nu uppenbarligen rör sig och visa att det i ett modernt samhälle fortfarande är möjligt att  använda skattepolitiken i utjämnande syfte och inte tvärtom.

 

En bra sammanfattning på vad socialdemokratin måste göra för att långsiktigt återskapa förtroendet för partiet gör Marita Ulvskog i dagens DN när hon säger att vi inför valet tappade vår samhällskritik och pratade för lite om vad vi ville göra.2007-04-27, 11:16  Permalink
Andra bloggar om:  


Jag skulle vara försiktig om jag var ni. Risk för besvikelse finns. Så här brukar det se ut efter val. Den nytillsatta regeringen brukar tappa i opinionen. Det brukar S också göra. Fenomenet är inte nytt.

Ska bli intressant att se vad som händer med opinionen när Mona Sahlin på allvar kommer ut i debatten, vilket inte har skett ännu.


Bengt Silfverstrand: Nej, fenomenet är inte nytt, men vad vi nu upplever är den kraftigaste vindkantringen i svensk politik på år och dag. Och uppenbart är väl ändå att väljarna ogillar en politik vars främsta kännetecken är att ta från de fattiga och ge till de rika.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM