TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Folkhemseliten drar ifrån

Rubriken är direkt hämtad ur den LO-studie om inkomstutvecklingen för makteliten perioden 1950 till 2001.  Rubriken sitter som klistrad också på den politik som dagens styrande b-allians satt i sjön och som i allra högsta grad präglar den nyss avlämnade vårpropositionen.

 

I LO-studien konstateras att under perioden 1950-1980, när det moderna Sverige byggdes, så minskade gapet mellan folkhemseliten och industriarbetaren till 3,6 industriarbetarlöner.  Skillnaden var som lägst år 1985, med 3,4 industriarbetarlöner.  Hela utjämningen hade utraderats 2001 och vad vi alltså nu upplever är hur den borgerliga fyrpartiregeringen medvetet driver en politik för ökade klyftor.  Det är de redan besuttna som får ta del av frikostiga skattesänkningar medan samhällets allra svagaste grupper får betala utsvävningarna.

 

Den fristående och partipolitiskt obundna tidskriften Tromb har analyserat b-alliansens politik.  Enligt alliansens vallöften skulle 30 av 40 miljarder gå till dem med lägst inkomster.

Trombs analys visar i stället att två tredjedelar – 23,6 miljarder – går till den rikaste tredjedelen av befolkningen.  Den fattigaste tredjedelen får hålla till godo med ynka 3,4 miljarder att dela på.

 

Tromb har också summerat jobbavdraget med sänkningarna av fastighets- och förmögenhetsskatt samt den planerade subventionen av hushållsnära tjänster.  Höginkomsttagarna tjänar nästan 30 miljarder, medelinkomsttagarna drygt 14 miljarder medan låginkomsttagarna bara får 4 miljarder i utbyte.  Om borgerlighetens neddragningar och försämringar räknas in får låginkomsttagarna en lägre inkomst – trots jobbavdraget och alla skattesäninkningar.

 

Även SCB har i en ny rapport tydliggjort att de rika i Sverige blir allt rikare och skillnaderna mellan hushåll med hög och låg inkomst växer.

 

Så ser den ut den politik som nu är i full färd med att saluföras av Sveriges Nya Arbetarparti – Moderaterna.  Falsk varudeklaration och cynism i en hittills oöverträffad kombination.2007-04-17, 12:37  Permalink
Andra bloggar om:  


Det beror väl på vad man anser som höginkomsttagare. Med dom gränserna är varenda industriarbetare höginkomsttagare. Men det var väl bra att få detta bekräftat. Att arbetare tjänar massor på alliansen. Så är det iallafall ute i verkligheten . Folk är verkligen nöjda med sin höjda standard.


Bengt Silfverstrand: Folks glädje över den borgerliga regeringens politik för ökade klyftor tar sig då de något bisarra uttrycket att socialdemokraterna nu är större än b-alliansens fyra partier tillsammans. Otack för att inte säga otäck, är världens lön!
Att skillnaden i inkomster ökar är positivt, så länge de som har lägst inkomst idag har högre än de hade igår.

Föreställningen, att ett samhälle skulle kunna fungera där alla hade samma inkomst är absurd. Men denna tanke måste förespegla den som anser att skillnaden är viktigare än att landets lägsta levnadsnivå är rimlig.


Bengt Silfverstrand: Vem har sagt att alla ska ha samma inkomst? Det är ju de ökade klyftorna och den därmed ökade utslagningen av de som hamnat utanför välfärden som är problemet.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM