TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Upp till kamp mot tiggeriet!

Samtidigt som samhällets mest gynnade får den ena gåvan efter den andra av landets borgerliga regering ska samhällets olycksbarn nu sättas åt.  I Malmö och Helsingborg har ledande borgerliga politiker beslutat att städerna ska ”tömmas på tiggare.”

 

En del affärsinnehavare och vissa medborgare har retat upp sig på att se personer sitta i

köpcentra och begära en slant från förbipasserande.  Och ut rycker kommunstyrelsens moderate ordförande i Helsingborg,  och meddelar att nu ska polisen minsann få befogenhet att sätta stopp för ”ofoget.” En moderatpolitiker i Malmö gör ett utspel i samma riktning.  Skötsamma medborgare och strävsamma affärsidkare ska minsann inte behöva konfronteras med något så hemskt som tiggeri. Kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu, kallar moderatutspelet i Malmö för cynism.  Och det är precis vad det handlar om.

 

Visst kan det sägas att det inte är värdigt att i ett välfärdsland 2007 stå på gator och utanför butiker och be om en allmosa.  Men för många människor är detta tydligen det enda alternativt.

 

”Alla säger att Jeppe super, men ingen frågar varför”, lyder en berömd replik  i Ludvig Holbergs klassiska drama ”Jepper på berget.”  Den blir därmed högaktuell i dessa dagar.  Borgerliga politiker vill hugga huvudet av vad de uppfattar som en hydra i samhällskroppen.  Men de bryr sig föga eller inte alls om tiggeriets bakomliggande orsaker.

 

Om vi är överens om att tiggeri är ovärdigt ett välfärdssamhälle, så borde vi väl i stället försöka hjälpa de drabbade att komma över sina problem – hjälpa i stället för stjälpa – än att dra ner rullgardinen och sopa problemen under mattan genom att eliminera dem ur vår åsyn.

 

”Åt dem som redan har, ska vara givet, men från den som inte har ska tagas också det han har,”  Ringer inte en och annan larmklocka i b-alliansens kristdemokratiska öron?2007-04-12, 08:01  Permalink
Andra bloggar om:  


Hej Bengt,

Jag hoppade verkligen till när jag läste artikeln.
Jag håller med dej. Jag brukar ofta säga att backa, och se grunden till problemet. Man kan inte lösa det en knut i mitten utan att först söka fram till den.
Det finns så många okänsliga människor, och när de sen står på bild, leende och uttalar sej. Om människors tragig och vad dom i princip är värda,undrar man väldigt mycket över deras hjärta av sten.

vänligen LiZa
Jag håller med dig till fullo, Bengt. Fick en insändare i ämnet publicerat i dagens Xtra. Läs insändaren här: http://blogg.aftonbladet.se/10226/perma/350494/


Bengt Silfverstrand: Har läst, instämmer och hoppas innerligt att (s) i Helsingborg går till kraftigt motangrepp. Ilmar Reepalu har redan sågat Malmömoderaternas tokutspel.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM