TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det är synd om människorna……

-Det är synd om människorna, skrev redan salig August Strindberg på sin tid.  I vår tid tycks det vara mest synd om vissa människor.  Och allra syndast är det om de besuttna alltifrån girigbukar till väbeställda villaägare i Danderyd, Djursholm, Vellinge och Lomma.

 

”Svenska topp vd-ar är sämst betalda i Europa – och styrelseledamöterna får lägst ersättning, visar en studie som konsultfirman Heidrick Struggles gjort.”

 

En genomsnitts-VD bland de 295 största eurpeiska bolagen (218 har redovisat vd-lön) hade 2005, det år undersökningen grundar sig på, i snitt 2,2 miljoner euro, omkring 20 miljoner kronor, inräknat baslön, förmåner och bonus.  Högst lön har de tyska direktörerna med drygt 27 miljoner kronor i genomsnitt.

 

Men de stackars svenska direktörerna får nöja sig med futtiga 9 miljoner i genomsnittslön.

Vilken ynkedom.  Bara 9 miljoner att röra sig med, om man undantar Ericsons vd Carl-Henric Svanberg ”som kvalar in på den europeiska topp-vd-löneligan.

 

Stackars satar, som ska behöva stå ut med sådana svältlöner, löner som bara ökat med 23 procent sedan senaste mätningen 2003!

 

”Risken är att VD-rollen tappar attraktionskraft och att de personer som svenska storföretag skulle behöva som vd-ar inte flyttar hem, enligt Per-Allan Karlsson, managing partner på Heidrick Struggles”, (som givetvis fick en rejäl hacka för att han gjorde undersökningen och tjöt med vargarna – min anm.).

 

Skulle han å andra sidan ha rätt i sin ”riskanalys” så hade svensk företagsamhet sannolikt inte tillhört industrivärldens toppskikt utan tvärtom befunnit sig på någon undanskymd plats i lingonserierna.  Så något större fel den svenska vd-rollens attraktionskraft är det sannolikt inte.

 

Däremot är det förvisso synd om människorna, särskilt om dem, som trots höga löner och bonus har ett grodperspektiv på tillvaron……

 2007-04-10, 20:49  Permalink
Andra bloggar om:  


När jag ser att detta inlägg handlar om rika människor tycker jag omedelbart synd om de avundsjuka. Hoppas de tillfrisknar.


Bengt Silfverstrand: Instämmer. Hoppas de något mindre stinna svenska girigbukarna slutar avundas sina ännu penningfetare europeiska kollegor.
En tröst är dock, att de nu slipper fastighetsskatt och förmögenhetsskatt samt att de får en tusenlapp extra pga minskad skatt på arbete.


Bengt Silfverstrand: Ja, och om detta inte skulle hjälpa får vi väl i "solidaritetens" namn starta en insamling, förslagsvis under mottot: "Skänk en slant för avhjälpande av den svenska direktörsnöden."
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM