TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Locket på för jämställdhet och demokrati i Höganäs kommun

I dagens ”Sydnytt” kunde vi ta del av ett nyhetsinslag där det avslöjades att ett socialdemokatiskt kommunalråd i tidigare s-styrda Trelleborgs kommun låtit ett medborgarförslag ligga obehandlat i flera år.  En sådan nonchalans måste brännmärkas.

 

Men ni som läste Aftonbladet (härtill är jag nödd och tvungen) den 7 februari fick sig till livs någonting ännu värre, ja något som väl knappast någon trodde vara möjligt anno 2007.  Det handlar om Nyhamns byalag i Höganäs borgerligt styrda kommun.

 

Kvinnor är inte välkomna som medlemmar i Nyhamns byalag.  ”Om de fick vara med skulle vi män inte få en syl i vädret”, säger tidigare ordföranden och förre m-politikern Rolf Andersson till Aftonbladet.  Nuvarande ordföranden, Mats-Ola Wessman lägger locket på och uppmanar #de andra gubbarna” att göra detsamma.  Denna minst sagt inskränkta syn på kvinnor och jämställdhet kom i dagen när medlemmarna i Nyhamns byalag med 20 röster mot 18 vid senaste årsstämman beslutade att säga nej till kvinnor som medlemmar.  Ordföranden kallar beslutet demokratiskt!  Man häpnar!  Att unken 1800-talsanda fortfarande kan råda i en kommun som i solenna sammanhang gärna vill kalla sig modern och framtidsinriktad är fantastiskt.

 

Avgrundsdjup är klyftan mellan de flitigt förekommande invigningstalen och bandklippningarna å ena sidan och demokrati i vardagen å den andra sidan.  Visst är Nyhamnsskandalen unik och ett särfall.  Men även på andra områden sitter demokratin trångt i Höganäs kommun.  Kommunens borgerliga majoritet vågar fortfarande inte säga ja till det nu mer än två år gamla socialdemokratiska förslaget att kommuninvånarna ska kunna väcka motioner direkt till kommunfullmäktige – s k medborgarförslag.  Och motioner från de folkvalda politikerna ligger inte sällan obehandlade upp till flera år i kommunkansliets byrålådor.

 

Den sk förnyelsen i Höganäs borgerligt styrda kommun är en förnyelse med många förhinder.

 

 2007-02-08, 20:50  Permalink
Andra bloggar om:  


Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM