TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Skånskt Mona-motstånd betydligt överdrivet

Så har då äntligen den socialdemokratiska partistyrelsens valberedning kommit till skott och enhälligt nominerat Mona Sahlin till posten som ny partiledare.  Det är ett mycket klokt beslut.

 

Vid det skånska partidistriktets slutsammanträde i ärendet var det endast en av 11 ledamöter som reserverade sig mot beslutet.  Det var LO-distriktets ordförande, och han grundar i första

hand sin kritik mot Mona på hennes roll vid tillkomsten av den dåvarande s-regeringens

s k ”stoppaket” 1991.  Jag tillhörde då den riksdagsgrupp som under hård press, sedan Kjell Olof Feldt (som ville ha ett ännu hårdare åtstramningspaket) fegt dragit sig undan ansvaret, gick med på ett paket som bl.a. innehöll fredsplikt/strejkförbud under den tid då lönestopp skulle råda.  Det var inte Monas grej, men hon fick som nybliven arbetsmarknadsminister bära hundhuvudet.  Praktiskt taget hela LO-ledningen stod bakom beslutet, varför kritiken mot Mona för påstådd fackföreningsfientlighet är djupt orättvis.  När socialdemokraterna insåg att ”stoppropositionen” (som förvisso också innehöll stopp för aktieutdelning) inte skulle vinna riksdagens bifall, lämnade vi genom s-gruppen i arbetsmarknadsutskottet in en motion som yrkade avslag på ”strejkstoppsdelen” i propositionen. 

 

Lika glädjande är att s-ledningen inte lyssnat på de högersossar som krävt Marita Ulvskogs avgång som partisekreterare.  Marita är vald av s-kongressen 2005 och ska därför sitta kvar till nästa ordinarie kongress 2009.  Teamet Mona/Marita har alla förutsättningar att bli ett slagkraftigt socialdemokratiskt ledarpar.

 

Bengt Silfverstrand

 2007-01-19, 11:02  Permalink


Men du Bengt, är det inte lämpligt att alla som någon gång stödde propositionen, oavsett var de befann sig, nu tar avstånd från de förslagen? Inte bara "Något sådant skulle jag aldrig föreslå idag.", utan mer kraftfullt "Fan vad dumma vi var som föreslog det då!" Jag håller med om att det inte bara gäller Mona, men det gäller även Mona. Kanske gäller det även dig, men varken du eller Kjell-Olof Feldt kandiderar till partiledare 2007.

Kamratliga hälsningar från Daniel


Bengt Silfverstrand: Hej Daniel,

Stoppaketet drevs igenom i ett läge som präglades av djup lågkonjunktur och en massiv näringslivskampanj med starka spekulationer mot den svenska kronan. Stoppaketet var en kompromissprodukt, där arbetsgivarna gick med på aktieutdelningsstopp om ett lönestopp kompletterades med fredsplikt under den begränsade tid lönestoppet skulle gälla. Visst var det dumt, och den insikten infann sig redan några dagar efter det lades fram och resulterade i ett initiativ från s-riksdagsgruppen innebärande att förslaget upphävdes. Den avbön du här efterlyser är med andra ord redan verkställd. Glöm sedan inte bort att fackföreningsrörelsen stod bakom stoppaketet. Monas "insats" i sammanhang ska självfallet inte
idag få påverka valet till partiledare.

Kamratliga hälsningar
Bengt
Mona Sahlin, klokt val och värd sin chans.


Bengt Silfverstrand: Instämmer.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM