TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Adaktusson, SVT och trovärdigheten

TV-journalisten Lars Adaktusson lämnar Sveriges Television efter 20 år och går till den genomkommersialiserade finanskanalen TV8.  I ett utspel på DN:s debattsida pläderar Adaktusson för att även kommersiella kanaler bör få del av de pengar som annars styrs till public service.

 

”Åsikter är ofta i underbar harmoni med förändringar i den egna verkligheten,” skriver Helsingborgs Dagblad på ledarplats i en nog så träffande kommentar till Adaktussons sidbyte.

De som mer eller mindre regelbundet följt Adaktussons journalistiska bana i SVT i allmänhet och hans framträdanden i söndagsprogrammet ”Agenda” i synnerhet, blir väl annars inte särskilt förvånade över hans avhopp från SVT.  Även om Adaktusson förvisso måste anses vara en mycket påläst och ambitiös TV-journalist, så kunde han inte dölja sin borgerliga bockfot.

 

Och i ovannämnda DN-artikel så blottläcks denna borgerliga bockfot till fullo.  Sveriges Television har trovärdighetsproblem hävdar Adaktusson och tar som utgångspunkt ett telefonsamtal från 2002 (!) från dåvarande statssekreteraren Jan Larsson, vilken inför ett Agendaprogram hade uttryckt oro över att programmet ifråga kunde ”legitimera främlingsfientligheten.”  Därefter drar han en litania om hur detta trovärdighetsproblem har sin grund i konstruktionen av SVT:s styrelse där staten bl a utser ordföranden.  A. ser i denna koppling en fara för att programverksamheten kan påverkas rent partipolitiskt.   Han menar att ”Ett modernt system med professionella affärs- och medieerfarna styrelseledamöter är en nödvändighet om tilltron till Sveriges Television ska bevaras.”

 

Har man hört på maken?  En person, som vecka efter vecka kunnat påverka opinionen på bästa sändningstid anser att ett modernt mediasystem kräver att rena affärsintressen ska få större utrymme för opinionsbildningen.  Och inte nog med att rena affärsintressen ska få ökad representation i SVT:s styrelse.  Kanaler som styrs av rent kommersiella intressen, som hans nye arbetsgivare TV8, ska inbäddas i ekonomiska bidrag, allt i syfte att förstärka mediautbudets kvalitet och förstärka budskapets trovärdighet.  F-n trot!

 

Visst kan trovärdigheten i SVT:s mediautbud då och då ifrågasättas.  Men från en helt annan utgångspunkt än den Adaktusson har i åtanke.  Och då handlar det om den flathet och mesighet som SVT-journalister visar i intervjuer av offentliga personer i allmänhet och borgerliga politiker i synnerhet.  Flagranta åskådningsexempel är den senaste veckans intervjuer med de fyra borgerliga partiledarna.  Föreställningarna blev med det upplägg SVT valt genomgående en ren propagandaföreställning för samtliga fyra partiledare.  Allianskartellen, Reinfeldt, Olofsson, Leijonborg och Hägglund kunde i närmast full frihet fortsätta valrörelsen med det förenklade budskapet: ”Jobb i stället för bidrag.”  Och detta samtidigt som AMS presenterade siffror som visar att arbetslösheten åter börjar stiga.

 

Värst av alla var superdemagogen Hägglund (kd) som utan att bli ifrågasatt eller motsagd

idisslade sin nötta (men lögnaktiga) käpphäst att nu skulle minsann föräldrarna och inte politikerna fritt kunna välja vilken barnomsorg man vill ha.  Man ska nog vara både döv och blind för att inte ha upptäckt att en sådan valfrihet redan finns.

 

 

 2007-01-09, 19:18  Permalink


Dessutom har man inget helhetsperspektiv när SVT skall sitta och dela på pengar för produktion av public-service-program. Sedan kvarstår reklamen på de kommersiela kanalerna trots att de får pengar för att sända public-service-producerade program, nej, då är det bättre att SVT får de pengar de är i behov för att producera public-service så slipper vi reklamen.


Bengt Silfverstrand: Instämmer.
Hoppas att inte Bengt har något emot en länk till grunden för hans inlägg, nämligen Lars Adaktussons inlägg på DN Debatt, ”Sveriges Television har trovärdighetsproblem”:
http://tinyurl.com/u7nyn

För egen del (som liberal och borgerlig) tycker jag att det vore utmärkt om man kunde få litet variation från det vänsterdominerade SVT. Just därför är motståndet från vänstern mot en sådan förändring helt logiskt.

Kanske kan man hitta en medelväg? Jag menar, det är ju faktiskt inte bara vänsterväljare som betalar TV-licens.


Bengt Silfverstrand: Nej, tvärtom. Adaktussons artikel är ett lysande exempel på var man lägger sin fromhet utifrån vem som är ens husbonde. Att göda redan reklamfinansierade kanaler med licensmedel skulle vara en ren förolämpning mot den TV-tittande allmänheten.
Sluta sedan att tramsa om "vänsterdominerade SVT". Har du missat "mjukisutfrågningarna" av de fyra borgerliga partiledarna?
Tydligen är det ju bara vänsterväljare som betalar TV-licens. Om inte ens era ministrar klarar av denna enkla handling så är det väl otänkbart att gräsrötterna räknat ut hur man betalar en räkning.

PS. KD samt S, MP och V är för TV-licens. Och SVT är inte på något som helst sätt vänster. Det är helt opolitiskt. Det du blandar ihop är objektivitet och vänstersympatier ty bägge talar emot din politik. Håll isär begreppen!


Bengt Silfverstrand: Jomenvisst, precis så är det!
Om 3 ½ år kan väljarna själva avgöra vad som är bäst; Höga bidrag för att hålla sig borta från jobb eller välbetalda arbeten.

Nu sjunker äntligen antalet bidragsförsörjda. Snart kan också skatterna sänkas och om 3 år kommer det att finnas gott om jobb för alla som vill.

Det är roligt att den borgliga politiken haft inverkan på arbetsmarknaden så snabbt men än återstår mycket att göra för att komma tillbaka till en mer normal arbetsmarknad och bidragspolitik.


Bengt Silfverstrand: Ja, från och med nu ska Leif E. också sätta ut sitt efternamn. Annars stryks hans inlägg. Det är ett renlighetskrav att man vet vem man diskuterar med. Sen ligger L:s kommentar utanför ämnet - Adaktussons borgerliga bekännelse. Fakta är att den öppna arbetslösheten ökar. Samtidigt som de arbetslösa får sämre möjligheter att försörja sig. Att kalla detta för en normal arbetsmarknad är ju rena snurren.
Leif E, som trotsar reglerna och inte skriver ut för- och efternamn:
” Nu sjunker äntligen antalet bidragsförsörjda. Snart kan också skatterna sänkas och om 3 år kommer det att finnas gott om jobb för alla som vill.”

Tvärt om Leif E. Nu kommer de som tidigare haft möjlighet att i nödens stund kunna utnyttja sina trygghetsförsäkringar, att vara tvungna att lita till bidrag, försörjningsbidrag. Möjligt att skatterna kan sänkas, men kommunerna kommer att få stora svårigheter att ha ekonomi till de som behöver försörjningsbidrag, efter som antalet persoer i den situationen kommer att öka. Om tre år kommer det säkert att finnas fler jobb, för den grunden har nuvarande opposition lagt.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM