TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Efter fem år som partisekreterare vald Carin Jämtin att avgå.  Hon har gjort bestående och gedigna insatser för att hålla ihop det socialdemokratiska partiet i tider av bitvis hård snålblåst. Mindre framträdande har hon varit som inspiratör och agitator.

 

Klokt nog valde s-ledningen att snabbt utse Jämtins ersättare.  Att valet föll på den uppenbarligen framgångsrike Örebropolitikern Lena Baastad ska nog inte ses som någon större överraskning. Baastad har en gedigen bakgrund som ledande pragmatisk kommunpolitiker med dokumenterad förmåga att sy ihop breda uppgörelser över blockgränsen.

I Örebro kommun sitter inte centerpartister och kristdemokrater i knäet på moderaterna.  Här har inga ideologiska skygglappar hindrat dessa partier att ingå i en koalition under socialdemokratins ledning.

 

Utan att dra några alltför långtgående slutsatser av Baastads framträdande på dagens presskonferens, kan hennes tydliga markering mot moderaterna förhoppningsvis ses som en bekräftelse på att socialdemokraterna nu är beredda att ta den ideologiska fajten med m-partiet om välfärdens finansiering.  Men då räcker det inte att med en papegojas upprepningsförmåga kritisera den moderata kolartron på att skattesänkningar är lösningen på alla samhällsproblem.  Då måste  socialdemokratin också våga ta de nödvändiga  ekonomiska konsekvenserna av decenniers avlövning av välfärden och höja skatterna och detta med en tydlig fördelningsprofil, skatt efter bärkraft.

 

Lena Baastads ledarskapsförmåga och organisatoriska kompetens behöver nog inte betvivlas.  Men kan hon också i det så viktiga och under lång tid eftersatta utåtriktade opinionsbildningsarbetet bli den inspiratör och pådrivande kraft som partiet så länge saknat?

 

 2016-08-17, 17:07  Permalink  2 kommentarer
Andra bloggar om:  -Rosévin med alkoholfria alternativ, nationalistflörtande med unken eftersmak, kamp om vem som kan lansera de flesta och hårdaste batongförslagen och positionering inför 2018 års val.  Så skulle man kunna sammanfatta årets Almedalsvecka i juli.

 

I min fredag/lördagsledare i ETC Malmö synar jag korten och lyfter fram det som saknades i de politiska talen. "När nödvändigheten av fördelningspolitik är större än den har varit på 30 år, duger det  inte att huka inför behovet av skattehöjningar.  http://malmo.etc.se/ledare/ekon-fran-almedalen

 

Den insikten har nu gått så långt att den manat en framträdande socialdemokrat - Kjell Olof Feldt - att förespråka skattehöjningar som den enda vägen att rädda en avlövad välfärd.  Feldt avfärdar i en debattartikel i Svenska Dagbladet effektivt myten om att effektivare arbetsmetoder och ny teknik ska lösa tillgången på välfärdstjänster.  "Privatiseringar, nya  organisationsformer och styrmetoder (New Public Management) bl a) har inte lett till målet som var mer och bättre välfärd till samma kostnad."

 

Socialdemokratin är skyldig svenska folket ett ekonomiskt, socialt och idépolitiskt alternativ till den borgerliga marknadsliberala agendan.

 

 


Så har det hänt igen. SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som tidigare föreslagit att asylsökande ska låsas in i transitcenter, vill nu införa demonstrationsförbud mot alla som söker asyl i Sverige.  Till råga på bedrövelsen får han stöd av  SD:s partisekreterare Richard Jomshov  Därmed har Sverigedemokraterna än en gång bevisat att man är ett parti som står utanför den demokratiska gemenskapen i vårt land.

 

Att en ledamot av riksdagens justitieutskott föreslår allvarliga inskränkningar i grundläggande mänskliga rättigheter är naturligtvis allvarligt.  När det gäller Sverigedemokraterna är det emellertid egentligen inget att förvåna sig över. SD har efter i synnerhet moderaternas och kristdemokraternas fiske nära grumligt SD-vatten hamnat i mediaskugga och känner uppenbarligen ett behov att profilera sig ytterligare även om det sker i fascismens träskmarker.

 

Folkrättssakkunniga har konstaterat att en inskränkning av demonstrationsrätten är ett klart brott mot såväl FN-konventionen om mänskliga och politiska rättigheter som mot EU-stadgan. Och justitieminister Morgan Johansson var föredömligt snabb med att ta avstånd från det extrema och antidemokratiska SD-förslaget.  Däremot har det varit tyst från ledande företrädare för den borgerliga oppositionen.

 

Författaren Ingemar E L Göransson konstaterar  i ett starkt uttalande på sin facebooksida att SD med sitt nya folkrättsstridiga utspel visar att fascismen står och knackar på dörren.

 

FÖR HELVETE, VAKNA NÅN GÅNG- uppmanar han!  Det är starka men alldeles nödvändiga ord i tilltagande orostider.  Jag har delat Ingemars uttalande på min facebooksida.

 


En av den varma och badvänliga sommarens baksidor är drunkningsolyckor. Den 21 juli var en pojke nära att drunkna på den livligt frekventerade och populär badplatsen Fria bad i Helsingborg.  Stranden är badvänlig men det finns ställen med påtaglig olycksrisk, en fåra i botten som gör att det plötsligt blir en halv meter djupare. Enbart strandvärdar, inga livräddare finns tillgängliga på badplatsen, trots att detta är den andra allvarliga strandolyckan med barn på ett år.

 

-Kommunen äger stränderna och måste ta sitt ansvar säger Jörgen Hallberg, före detta räddningschef och Helsingborgsordförande i Svenska livräddningssällskapet.  -Ska en badplats vara trygg kontrar ordföranden i Idrotts- och fritidsnämnden kristdemokraten Cecilia Engström och hävdar att det är föräldrarnas ansvar att hålla uppsikt över sina barn och att livräddare på plats kan inge falsk trygghet.  Uttalandet vittnar om en förfärande okunnighet både om badplatser och själva vattenmiljöns oberäknelighet.  Tyvärr delas den kristdemokratiska trångsynen av socialdemokraternas vice ordförande i nämnden, Khaled El-Kahlayeli.  -Livräddare måste ha specifika kompetenser, när vi väljer strandvärdar kan vi ha flera personer på plats, menar han.

 

Man behöver emellertid bara gå till grannkommunen Höganäs för att finna större klarsyn vad gäller behovet av säkerhet och trygghet på badplatserna.  Under sex veckor satsar räddningstjänsten på säkerheten på Kvickbadet, kommunens mest besökta och populäraste badplats.  Varje dag sju dagar i veckan finns en brandman på plats.

 

För det första kan aldrig så ansvarsfulla föräldrar rimligen ha detaljkunskaper om bottnarnas utformning och strömmarnas nyckfullhet i havet och för det andra måste unga människor någon gång och efter att ha lärt sig simma kunna få gå och bad på egen hand.  För egen del, och efter avlagt elementärt simkunnighetsprov, badade jag på egen hand på den nu omdiskuterade badplatsen Fria bad i Helsingborg i 13-14 årsåldern, kanske till och med något år tidigare.

 

Helsingborgs politiker befinner sig uppenbarligen bildligt talat på djupt vatten, eller har tagit sig vatten över huvudet, vilket man nu finner vara den lämpligaste karakteristiken på ett både huvud- och ansvarslöst beteende i en fråga om något så grundläggande som att kunna rädda liv i oförutsägbara situationer vid våra stränder.

 

 

 


Efter "Uppdrag gransknings" avslöjande reportage om Nordeas inblandning i den skattesmitarhärva som fått namnet Panamapapperna, såg sig bankledningen nödsakad att göra en internutredning.  Men den utredningen är långtifrån imponerande.

 

Bara 137 brevlådeföretag har undersökts medan övriga 300 konton som varit aktuella under den senaste femårsperioden, vilket är preskriptionstiden för skattebrott, har lämnats därhän.  Att utifrån ett så begränsat underlag påstå att inga brott begåtts är synnerligen missvisande.  Nordeas slutsats att utredningen inte hittat några belägg för "att medarbetare proaktivt skulle ha bistått kunder att undgå eventuell skatt", är ännu mer häpnadsväckande. Detta mot bakgrund av att hela upplägget går ut på just att gömma undan pengar i skatteparadis för att undvika skatt.

Den internationella advokatbyrån Mossack Fonseca, som är spindeln i hela Panamaskandalen, kan rimligen inte ha kontakt med 200 000 kunder på egen hand.  Därför har Nordea ställt upp som mellanhand.  Banken har administrerat brevlådeföretagen, och det är detta som är kärnpunkten i kritiken.

 

Minst lika anmärkningsvärt är att utredningen överhuvudtaget inte undersökt den synnerligen känsliga affär som "Uppdrag granskning" avslöjade och som har en direkt koppling till Nordeas VD, Casper von Koskull.  Det handlar om en miljardlåneaffär som Nordea gjorde genom Mossack Fonseca angående ett mycket stort lån till Ryssland - en fastighetsaffär.  Här finns en direkt koppling till Casper von Koskull, som var chef för den avdelning som beviljade lånet.

 

Sista ordet om Nordeas skumraskaffärer i Panamasfären får inte vara sagt.

 

 


Abeba Aregawi som bl a vunnit dubbla VM-guld på 1500 meter, blev tidigt uttagen i den svenska OS-truppen till Rio.  Hennes namn ströks emellertid när det uppdagades att hon använt substansen meldonium som blev dopingklassat den 1 januarii 2016 men inte var det då Aregawi intagit medlet i december 2015.  I förra veckan återkallade dopingkommissionen sin anmälan om dopingbrott mot Abeba Aregawi och den tillfälliga avstängningen blev upphävd.

 

Trots att Aregawi därmed blev fri att tävla igen beslutade friidrottsförbundet att hon inte ska få tävla för Sverige i OS.  Den krystade motiveringen, som uppenbarligen snickrats ihop efter stor vånda - "Med anledning av osäkerheten kring hennes medicinska och idrottsliga status har vi valt att inte nominera henne" - luktar diskriminering lång väg.

 

Inte minst pinsamt är beslutet mot bakgrund av att det uppenbarligen tillkommit under påtaglig press från fortfarande inflytelserika fd svenska friidrottsstjärnor.  Den mest högljudda i sammanhanget är fd höjdhopperskan Kajsa Bergqvist som slår en knut på sig själv genom att i ena stunden hänvisa till att hon inte tävlat på ett år för att i nästa stund åberopa bristande moral hos Aregawi.

 

När det gäller moralen i sammanhanget är Kajsa Bergqvist den siste som borde ropa "korsfäst-korsfäst."  Hennes egen moral präglas nämligen av att hon under den tid hon befann sig i det idrottsliga rampljuset var skatteskriven i Monaco. Detta trots att det till stor del är det svenska samhällssystemet med inte minst dess ekonomiska och sociala förutsättningar för alla som starkt bidragit till hennes framgångar.

 

 


Det finns uppenbarligen dom som blivit deppade efter att ha hört vänsterledaren Jonas Sjöstedts tal i Almedalen förra söndagen.  Att sådan andlig frossa drabbar borgerliga själar är givetvis inte så konstigt.  På den kanten ser man fortfarande Josef Stalin bakom varje vänsterpartist.  Märkligare blir kritiken när den kommer från personer som gör en dygd av att ha även sitt andliga hjärta till vänster.

 

Vad är det då som upprört vänstersossen Björn?  Jo uppenbarligen att Jonas Sjöstedt haft mage att kritisera socialdemokratin från vänster. Stackars sate som inte begriper att den rödgröna regeringen inte har majoritet i riksdagen.  Hur dum får man vara som inte förstår att alla orättvisor som skapades under åtta år med en borgerlig regering inte kan återställas i ett enda svep?  Och vet karln inte hut som vill riva upp en pensionsuppgörelse som bygger på långsiktighet och inte får riskeras att rasa ihop efter regimskifte?

 

Nu råkar det ju vara så att även över partigränserna reformerade pensionssystem kan behöver en översyn sedan konsekvenserna närmare analyserats.  Särskilt angelägen är en sådan översyn ur ett socialdemokratiskt perspektiv, eftersom systemet bevisligen skapat en betydande ojämlikhet.  Denna ojämlikhet drabbar i stor utsträckning kvinnor.  Lika klar är att vårt skattesystem bryter mot en av socialdemokratins grundläggande solidaritetsprinciper, skatt efter bärkraft. Arbetslösa, sjuka och pensionärer betalar högre skatt än löntagare på samma inkomst.  Att bekämpa en sådan uppenbar orättvisa borde ha högsta prioritet för ett socialdemokratiskt parti.  En försiktig reformering av pensionärsskatten har förvisso påbörjats, men den måste följas av flera  steg och förr eller senare också omfatta arbetslösa och sjuka.

 

Sen glömde vänstersossen Björn av någon anledning vinster i välfärden.  Uppemot sjuttio procent av svenska folket anser enligt flera samstämmiga opinionsundersökningar att vinster genererade av skattemedel ska återinvesteras i verksamheten.  Stefan Löfven har skärpt tonläget och kritiserat börsnoterade välfärdsbolag.

 

Mot den här bakgrunden borde allra minst vänstersossar förvånas över att Jonas Sjöstedt tar tillfället i akt och kritiserar socialdemokratin från vänster. I ett Sverige där samhällsutvecklingen under ganska lång tid nu drivits åt höger borde det socialdemokratiska partiet i själva verket må väl av att då och då bli påminda om sin egen retorik även om den råkar framföras av en vänsterpartist.

 

 


Efter att under en vecka ha lyssnat till nationaldagsfirande i kvadrat och kubik varvat med lobbyism och tingel-tangel kändes det lätt uppfriskande att lyssna på Jonas Sjöstedt (v), sist ut i Almedalen.  För mig som verkat inom socialdemokratin sedan början av 70-talet  och fått uppleva en mojnande vänstervind och slokande röda fanor, i den mån de inte plockats bort från rekvisitan, framstår Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet sett till retorik och partiprogram som goda  socialdemokrater.

 

 

Sjöstedts kritik mot socialdemokraterna var en kritik från vänster och hans elakhet att likna (S) vid ett ånglok kan man nog  ta med en nypa salt.  Att vänsterpartiet skulle medverka till att fälla en rödgrön regering torde när allt kommer omkring vara lika osannolikt, som när dåvarande vänsterledaren Lars Werner på sin tid uttalade samma hot mot Olof Palmes regering.  Det hela löstes i en mycket underhållande debatt mellan de båda från riksdagens talarstol.

 

Jag kunde själv under åren 1998-2002 från min plats i riksdagens finansutskott följa de politiska uppgörelserna mellan s-regeringen och vänsterpartiet. V företräddes där av pragmatiska personer som Johan Lönnroth och Lars Bäckström och det förelåg aldrig någon risk för regeringskris p g a vänsterpartistiska avvikelser när det gällde uppgörelser om statsbudgeten.  Ja, Lars Bäckström var till och med så pragmatisk att han av en borgerlig regering utnämndes till landshövding i Västra Götaland.

 

När Jonas Sjöstedt nu höjer rösten mot den rödgröna regeringen i frågan om vinster i välfärden,  finns det ändå anledning att ta honom på stort allvar. Regeringen har i flera sammanhang lovat att bryta vinstjakten i skola, vård och omsorg och i direktiven till den av förra kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu ledda utredningen står klart och tydligt att den ska föreslå "vilka krav som bör ställas på privata utförare av välfärdstjänster för att uppnå målet att överskott som huvudregel ska återinvesteras i den verksamhet som de är avsedda för." 

 

Förvisso ger dessa formuleringar utrymme för tolkningar och därmed också för kompromisser i förhandlingar med andra partier.  Men att som Ilmar Reepalu i en kommentar nu säga att en vinstbegränsning ska ge ägarna till skol- och vårdföretag rätt att ta ut "marknadsmässig avkastning" verkar vara i magstarkaste laget. Ty inte ens en socialdemokrati under slokande rosa segel kan väl vika ner sig till den milda grad att man plötsligt sluter upp bakom tanken att VÅR GEMENSAMMA VÄLFÄRD ÄR EN MARKNAD.


-Det är svenska värderingar att göra rätt för sig, sa m-ledaren Anna Kinberg Batra i sitt tal i Almedalen igår.  Men i moderaternas förkrympta värld gäller detta bara människor på livets skuggsida.  Hela talet var en ända lång lista av krav på och förmaningar mot nyanlända.  De ska inte kunna skolka sig in i Sverige.  Däremot är det i moderaternas föreställningsvärld fullt möjligt att skolka sig från sin solidariska plikt att betala skatt.

 

Moderaternas slag mot de mest utsatta riskerar att förvärra barnfattigdomen kommenterar Rädda Barnen.

 

Moderaterna har liksom övriga tre borgerliga partier  ställt sig bakom en uppgörelse om migrationspolitiken.  Ändå har Kinberg-Batra mage att anklaga Stefan Löfven för att vara tjuren Ferdinand och sakna en plan för denna.  Själv ikläder hon sig matadorens utrustning.  Samtidigt meddelas från Spanien att en matador för första gången på trettio år stångats ihjäl.  Självfallet önskar inte vi humanister att Anna Kinberg Batra ska gå samma grymma öde till mötes.  Däremot måste alla humanitära och solidariska krafter mobiliseras för att förhindra att Kinberg Batra hamnar i regeringsställning efter 2018 års val.

 

Nu börjar även tunga moderater som Gunnar Hökmark att tröttna på populistiska ropen på svenska värderingar och skriver på sin blogg: "Det finns en alltmer utbredd retorik om att i Sverige råder några bestämda svenska värderingar.  Det är fel.  I Sverige råder svensk lag." 

 

Om detta skriver Margit Silberstein på SVT:s hemsida: "Hökmarks poäng är att värderingar leder fram till den lagstiftning vi har, men att det är lagarna som gäller.  Om Hökmark har rätt är vurmen för retoriken kring svenska värderingar mycket signalpolitik.  Och signalerna går till Sverigedemokraternas väljare."

 

Just precis och det bestående intrycket av den moderate matadoren Kinberg-Batras framfart i Almedalen är ett närmast skrupelfritt flirtande med Sverigedemokraterna.

 


Medan Almedalsveckan hittills har präglats av "följa John" i fädrens hårt vallade blågula spår - Stefan Löfven dock till skillnad från de blå och den brune med en nyanserad helhetsbild om vad som gör Sverige - vågade miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skilja sig från dysterkvistarna och lyfta fram de många positiva sidor som faktiskt präglar dagens Sverige.

 

En politiker med  civilkurage och långsiktig trovärdighet måste våga stå upp även i motvind och det klarade Isabella Lövin skickligt, trots tappra försök från media att nagla fast henne vid det tyska brunkolet, genom  att envetet hålla fast vid att laget faktiskt måste gå före jaget även i politiken.

 

Den rödgröna regeringen må vara svag i den meningen att man är i minoritetsställning i riksdagen.  Ser man emellertid till resultatet efter de parlamentariska förutsättningarna så kan regeringen visa upp resultat som står sig mycket bra i internationell jämförelse. Att Sverige fortfarande är en humanitär stormakt är lika sant som att vår ekonomi ligger i topp av "Europa League".

 

Rent pinsamt blev det mot denna bakgrund när Anders Holmberg i gårdagens Aktuelltsändning hela tiden avbröt Isabella Lövin och bet sig fast i det redan utslitna brunkolsspåret.  Och avslutade inslaget med att ställa ledande frågor till publicservicekanalernas förmodligen mest partiske kommentator Margit Silberstein.

 

Självfallet är det medias uppgift att kritiskt granska de politiska partierna, och då inte minst regeringen.  Men objektivitetskravet måste också innefatta att ge en helhetsbild.  Den uppgiften gick SVT bet på igår.

 

Helhetsintrycket av Isabella Lövins första framträdande som mp-språkrör och regeringsmedlem var gott.  Sverige behöver inte fler populister.  De är idag överrepresenterade i Sveriges riksdag.  Däremot är det tunnsått med politiker som inte viker ner sig i motvind.

 

 


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM