TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Tisdagens mellanårsval i USA kan ses som en folkomröstning om president Barack Obama. Budskapet är tydligt och en väckarklocka för president Obama och demokraterna. Men även för republikanerna. Väljarna vill ha förändring och samarbete för att komma tillrätta med de enorma utmaningar landet står inför med ekonomiska underskott och hög arbetslöshet. USA har inte lyckats återhämta sig från den ekonomiska krisen och många väljare oroar sig för sin egen och landets ekonomi.


Väljarna vill att politikerna i Washington fokuserar på samarbete, ekonomiskt ansvarstagande och på att skapa förutsättningar för fler jobb. Väljarna har helt enkelt fått nog av det politiska käbblet i Washington. Väljarna vill ha resultat.


President Obama betonade även detta vid en presskonferens igår. Han betonade att det nu är viktigt att tillsammans blicka framåt, att lyssna på väljarna och att åstadkomma resultat och förändring. Obama var även väldigt självkritisk vid presskonferensen och lyfte fram att alla nu måste arbeta hårdare för att exempelvis skapa fler jobb i en allt mer globaliserad värld och att förändra hur det politiska systemet i Washinton fungerar. Obama betonade att partierna nu måste arbeta tillsammans för att åstadkomma detta.


Frågan är hur det republikanska ledarskiktet i kongressen svarar på detta? Frågan är om viljan att samarbeta finns? Vid deras första presskonferens igår anlade ledarna en väldigt konfrontatorisk attityd, förhoppningsvis var detta bara ett utslag av segerns sötma och att de blir mer samarbetsinriktade framöver. Men det kommer inte att bli lätt.


Det politiska systemet är väldigt polariserat och de kandidater som blev uppbackade av Tea Party-rörelsen kommer att köra sin linje om ekonomiskt ansvarstagande och en begränsad stat stenhårt. Men förhoppningsvis inser majoriteten av republikanerna att de fått en andra chans i och med sina enorma framgångar och att de nu måste ta ansvar och samarbeta för landets bästa.


När det gäller ekonomin så var det självklart rätt att rädda bankerna och att satsa på stora stimulanspaket för vad var alternativet? Men många upplever att Obama och demokraterna saknar en tydlig plan för att komma tillrätta med de gigantiska underskott som finns i ekonomin och att skapa förutsättningar för fler jobb. Även republikanerna med sitt ständiga prat om sänkta skatter saknar en trovärdig plan att hantera detta. Både demokraterna och republikanerna saknar helt enkelt en trovärdig plan för att ta USA ut ur krisen. Är det konstigt att väljarna är oberäkneliga och frustrerade?


Avslutningsvis måste jag göra en kort reflektion över att det är märkligt hur Obama lyckats alienera så många olika väljargrupper samtidigt. För att lyckas bli omvald vid presidentvalet om två är det viktigt att Obama fortsätter att vara så reflekterande och självkritisk som han var vid gårdagens presskonferens och att han förmår omvandla detta i verklig handling.


Valresultatet visar att situationen är allvarlig för demokraterna och för Obamas möjligheter att bli omvald om två år. Väljarna, och framför allt de oberoende, är missnöjda med hur saker och ting förhåller sig vilket kan synliggöras med stora republikanska framgångar i förorterna, i industribältet, mellanvästern och nordost.


Delstater med många vita, socialkonservativa låginkomsttagare, så kallade Reagandemokrater. Precis sådana väljare som Obama hade svårt att attrahera i de demokratiska primärvalen och där Hillary Clinton hade starkt stöd. Många av dessa delstater såsom Virginia, Michigan, Pennsylvania, Illinois, Colorado och Missouri kommer att spela en stor roll i presidentvalet 2012.


På vilket sätt demokraterna och Obama kan locka tillbaka dessa väljare är något man måste fundera kring och varför inte då utse Hillary Clinton till vicepresidentkandidat? Måhända jag är naiv, men är man ett Clinton-fan så är man!Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM