TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Konservativa högervindar blåser över USA och detta bara två år efter demokraternas stora framgångar vid president- och kongressvalen år 2008. De politiska skiftningarna sker snabbt i USA och visar att de amerikanska väljarna är oberäkneliga och att de vill ha förändring. Även om det är otydligt vilken sorts förändring de vill ha. Väljarna är helt enkelt frustrerade över det ekonomiska och politiska tillståndet i landet. Man är missnöjd med det politiska och ekonomiska etablissemanget i Washington och på Wall Street.


Väljarna är oroade över landets och den egna ekonomin och en majoritet av väljarna anser att utvecklingen i landet går i fel riktning. Missnöjet med den federala regeringen är omfattande och många väljare gjorde sina val utifrån motståndet till den förda politiken och motståndet mot enskilda kandidater. Med andra ord röstade de amerikanska väljarna mer mot något än för något.


Republikanerna, och framför allt Tea Party-rörelsen, har lyckats oerhört väl med sitt opinionsbildande arbete och man har lyckats att sätta dagordningen. Man har mobiliserat de konservativa gräsrötterna samtidigt som man lyckats slå an en ton som går hem bland stora grupper bland de amerikanska väljarna. Istället för att betona den sociala konservatismen har man valt att betona den amerikanska drömmen om att ingenting är omöjligt, individuell frihet, entreprenörskap, ekonomiskt ansvarstagande och en begränsad stat.

Resultatet är att de oberoende väljarna har gått högerut. Enligt en undersökning som jag såg igår definierade sig omkring 40 procent av väljarna som konservativa, 40 procent som moderata och 20 procent som liberala.


När det gäller själva valresultatet så är det bara att konstatera att gårdagens mellanårsval var en fullständig katastrof för demokraterna och framför allt för president Barack Obama och representanthusets nuvarande talman Nancy Pelosi. När det gäller Pelosi är det ingen högoddsare att hon tar konsekvenserna av republikanernas jordskredsseger i valet till representanthuset och lämnar över till nya krafter.


Valresultatet är även en viktig väckarklocka för president Obama. Det är ett mysterium att en hyllad kommunikatör som Obama har haft uppenbara problem att kommunicera ut sitt budskap. Men samtidigt visar detta att det inte bara räcker med vackra ord för att bli en framgångsrik politiker. Man måste även ha förmåga att konkretisera orden och visionerna i verklig handling. Obama och demokraterna har ett politiskt problem i och med att man inte lyckats konkretisera sina visioner om vilket land USA ska vara.

Väljarna visade tydligt att det inte räcker att skylla sina tillkortakommanden på den ekonomiska krisen som enligt väljarna framför allt orsakats av börshajarna på Wall Street och George W Bush.


Obama blev vald med enorma förväntningar på sina axlar. Förväntningar som han inte lyckats infria. Frågan är om Obama har förmåga att ompröva sin politik och sitt ledarskap. Det är viktigt att betona att Obamas problem är mycket större än en oförmåga att kommunicera ut sin politik och sina budskap. Obama och demokraterna har politiska problem som man måste hantera för att inte den konservativa högervågen ska fortsätta över de viktiga valen år 2012.


De politiska partierna måste nu försöka samarbeta, och överbrygga den omfattande polarisering som idag präglar landet, för att komma tillrätta med de utmaningar som USA står inför, framför allt när det gäller att komma tillrätta med ekonomin, de gigantiska underskotten och den höga arbetslösheten. Det handlar helt enkelt om ekonomiskt ansvarstagande och att skapa förutsättningar för fler jobb.


President Obama måste vara självkritisk och visa att han är en president för hela USA samtidigt som republikanerna nu måste visa ansvar istället för att bara rösta emot alla förslag från Obama och demokraterna. De amerikanska väljarna har gjort sin röst hörd och budskapet är tydligt. Väljarna vill ha förändring och ”it´s the economy stupid”.

 

Läs mer: AB, AB, AB, Expressen, Expressen, Expressen, DN, DN, SvD, SvDDet amerikanska folket är naturligt konservativt och Republikanskt, ungefär som på det sätt det svenska var socialdemokratiskt under lång tid efter andra världskriget, eller kanske rentav ännu mer. Naken populism går också hem på ett sätt som inte fungerar i Sverige. Det är helt enkelt nästan omöjligt för vänsterpolitiker att vinna.

I valet 2008 fanns ett stort missnöje med Bush och det var en ekonomisk kris vilket fick folk att tillfälligt föredra Demokraterna, men inte var det några särskilt radikala demokrater som valdes in: trots stor majoritet i båda kamrarna har Obama haft svårt att få igenom sina hjärtefrågor, sjukvårdsreformen blev ett fiasko. Nu, två år senare, är allt tillbaka till det vanliga, folk ser inte längre något skäl att straffa Republikanerna och röstar som de brukar - på Republikanerna.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM