TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Den allsmäktige Rasmus Holmberg fortsätter att anklaga mig för okunnighet. Ja, när argumenten tryter så får man ta till storsläggan.

 

Vad är Afghanistan-krigets orsak? Mitt svar är elfte-septemberattacken. Efter detta beslutade USA, med stöd från det internationella samfundet och folkrätten, att försöka fånga Usama bin-Ladin, krossa al-Qaida och att störta den blodiga talibanregimen. Något ingen borde kunna beklaga.

 

Jag menar att man kan jämföra Rwanda, Srebrenica, Darfur och talibanernas maktövertagande med varandra eftersom det visar vad som händer om de goda krafterna inte gör något.

 

Det handlar om att agera istället för att passivt ställa sig neutral vid sidan om. Förtryck, diskriminering och folkmord kan aldrig tolereras, oavsett om det sker i exempelvis Pakistan, Saudiarabien, Iran, Turkiet, Kina eller Kuba.

 

Jag är den första att beklaga att omvärlden agerar först när egna intressen står på spel. Det var ju till exempel förklaringen till att man inte agerade i Rwanda.

 

Militära interventioner kan vara nödvändiga när alla andra medel förbrukats, som i fallet Afghanistan. Det handlar om solidaritet och att värna alla människors lika värde. Passivitet kan inte vara ett alternativ.

 

Jag skräms av herr Holmbergs passivitet och likgiltighet. Han verkar drivas mer av misstänksamhet mot Israel och USA än av solidaritet med det afghanska folket.

 

 Jag tyckte att det var hedrande första gången, men behövs det verkligen två hela inlägg för att ondgöra sig över mig? Ja, jag hyser en skepsis mot USA som världspolis. Ja, jag hyser en skepsis gentemot Israels förda politik. Ja, kriget i Afghanistan inledes delvis som svar på 11:e september-attackerna, men det man var ute efter då; nämligen att slå ut de sk. träningslägrena för terrorister, och slå organisationen Al-qaida i spillror, var färdigt på några veckor. Vad kriget sedan har handlat om är som vanligt ekonomiska intressen att tro att USA och ISAF-styrkorna slåss av solidaritet för det afghanska folket är ärligt talat synnerligen naivt. Jag ska sluta att kalla dig okunnig för du kan, precis som jag tidigare sagt, säkert massor om både det ena och det andra. Men naivt är det att tro att alla västerländska regeringar är genomgoda och att allt de företar sig är älskvärt. Även de kan ha en dold agenda, även de kan vara korrumperade och även de kan styras av kapitalstarka intressen.

Varför kallar du mig passiv och likgiltig? Likgiltig är det sista jag är, men du verkar verkligen inte bry dig om det afghanska folket. Du ger tydligen blanka f-n i att civila människor dör som flugor i landet, att fattigdomen är större än någonsin, att arbetslösheten ligger på absurda nivåer osv.
Jag förstår att det är svårt att dra ut soldaterna omedelbums och att man måste göra ett successivt tillbakadragande, men att trupperna måste ut så fort som möjliget råder det ingen tvekan om! Jag tycker att man ska lyssna på alla hjälporganisationer som faktiskt har jobbat i landet i decennier och som anser att deras säkerhet har försämrats avsevärt av de utländska truppernas närvaro.

Jag beklagar inte att talibanregimen störtades, även om jag beklagar att det inte fick ske på afghanernas premisser. Självklart är inte diskriminering, förtryck och folkmord acceptabla och ibland är absolut militära interventioner nödvändiga. I Rwanda borde man självklart gjort något och den situationen hade varit betydligt mycket mer lättlöst än den afghanska.
Jag är dåligt insatt i både Darfur och hela Sudankonflikten och Srebrenicamassakern så därför tänker jag inte uttala mig om dessa situationer, men litar på att du säkert vet vad du snackar om och säkert skulle de fruktansvärda händelserna kunnat förhindras, men det militära jobbet är gjort i Afghanistan, man kan inte komma längre med vapen än vad man har gjort. Talibanerna kommer fortsätta rekrytera medlemmar, folket kommer bli allt tröttare på invasionsstyrkorna, hjälporganisationer kommer inte fram till områden de tidigare kunde jobba ostört i. Vi måste låta landet formas som sagt.
Kanske kommer historien visa att du har helt rätt om Afghanistan, vem vet, men som det har sett ut de senaste 4-5 åren så finns ingen som helst anledning att tro att så kommer ske. Det enda som har åstadkommits i Afghanistan är allt sämre folkligt stöd, växande stöd för talibanerna, tillsättande av en korrupt regim som dessutom valfuskade för att stanna vid makten. Och återigen - Varför skall Sverige slåss för multinationella ekonomiska intressen?

Slutligen 2 spörsmål: 1. Kan du inte, snälla, sluta upp med att skriva hela inlägg om bara mig? Så viktig är jag faktiskt inte ;)
2. Tycker du att vi borde invadera Saudiarabien, Pakistan, Burundi, Frankrike, Turkiet, Kina, Kuba och Iran också, och tycker du att Irak-kriget var rimligt också?
PS: Mina argument tryter definitivt inte, men du verkar rysligt ovillig att ta in dem och lyssna till dem. Jag förväntar mig inte att du ska byta åsikt över en natt, men du borde helt seriöst tänka en vända till DS
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM