TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Såg ytterligare en bra film igår. Clinton/Blair-the special relationship. Detta är den tredje delen i en trilogi om Tony Blairs år vid makten.

De tidigare filmerna har behandlat Blairs relation med Gordon Brown och den andra, den mest kända, The Queen, handlar om efterspelet till prinsessan Dianas död.

Den tredje filmen handlar om Blairs speciella relation till Bill Clinton. Både privat och i politiken. Rollen som Tony Blair spelas suveränt av Michael Sheen.

Filmen är en bra skildring av politikens villkor och det politiska spelet bakom kulisserna.

Clinton och Blair hade mycket gemensamt. Båda var politiska superstjärnor som kom till makten med ett positivt budskap om förändring. Båda var visionärer även om de var mästare på att vinna val genom triangulering, att ta motståndarnas bästa argument och göra de till sina egna.

Båda var inriktade på att åstadkomma resultat och att genomföra det som de lovat. Båda tillhörde den progressiva center-vänster som under några år dominerade världspolitiken. Slutligen kom bådas rykten att solkas ned av medias hetsjakt och blodvittring.

Filmen kretsar mest kring konflikten på Nordirland och framför allt kring konflikten om Kosovo.

Är det något historien lär oss så är det att ondskan segrar när de goda inte gör något. Se bara på Srebrenica, Darfur, Sarajevo och framför allt Rwanda. Nästan en miljon människor massakreras medan omvärlden passivt ser på.

Det handlar om att inte tveka, att agera och göra det som är rätt. Militära interventioner kan vara berättigat. Det handlar om mänskliga rättigheter, medmänsklighet och framför allt om solidaritet. Förtryck, diskriminering och folkmord kan aldrig tolereras.

Isolationism fungerar inte. Vi sitter alla i samma båt och vi har alla ett ansvar att värna de mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde. Detta är i högsta grad aktuellt även idag i och med debatten om Afghanistan. Förhoppningsvis har vi lärt oss av våra tidigare misstag.Är det kanske dags att börja arbeta med att förhindra alla folkmord innan de ens ägt rum? Blair&Co hade alldelles för ofta kommit in i spelet försent, utan att på förhand läsa på om olika konflikters historia, dvs varför de uppstått. T ex Srebrenica hade aldrig hänt om Nato-alliansen, eller sk "världssamfundet" som de också gärna kallade sig, hade ögonen vidöppna tiden innan serbiska anfallet mot Srebrenica. Då hade de inte missat att Naser Oric och hans gäng som alla var inne i den "demilitariserade" zonen i Srebrenica, under åren 93-94 gjorde blodiga räder mot närbelägna serbiska byar och mördade just på julafton 90-100 civila, flertal kvinnor och barn. En av byarna heter Kravice och de enda från byn som överlevde var de som råkade vara någon annanstans den dagen. Tonen från den serbiska militärledningen shärptes omedelbart med krav på Naser Orics utlämnande. man ville naturligtvis ställa honom och 300 av hans gerillakrigare till svars för den fruktansvärda massakern i Kravice. Svaret man fick var mest hånande och oförstående. Oric firades som hjälte runt om i landet och då mest bland muslimska befolkningen och de fredsbevarande styrkorna gjorde inget som skulle tyda att de förstått situationens allvar. Vreden växte hos serberna som i sin tur uppfattades som barbarer och krigsförbrytare världen om. Inte många i världen fick se de brinnande husen i Kravice den 6.januari 1994, med skrik från kvinnor och barn, som inget ont anandes trodde att de åtminstone kunde få lite lugn och ro på julafton, de bodde ju intill den "demilitariserade" Srebrenica.... jo, fotografer var upptagna med att filma krigshandlingar på annat håll....och brott begångna av muslimer i Bosnienkriget var ju inte så het vara i nyhetsvärlden, muslimerna var ju framställda som offer....
Vad som hände sen vet alla, den serbiska vreden förvandlades i handling och i anfallet mot Srebrenica dödades ca 8000 muslimska män, troligen som hämnd för morden i Kravice. Detta var naturligtvis krigsförbrytelse som hela den serbiska ledningen ställdes till svars för, vilket är bra. Frågan kvarstår dock: Kunde man förhindra folkmordet i Srebrenica genom att gripa Naser Oric och visa att man faktiskt brydde sig om civila liv, även om de var serbiska??????? Något Tony Blair & co kanske ska fundera över i hängmattan...........
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM