TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Det var idag Mona Sahlins tur att hålla tal i Almedalen. Detta i ett läge där både Sahlin personligen och socialdemokratin befinner sig i ett väldigt utsatt läge. Detta tal är ett av de viktigaste tal hon hållit någonsin och på vilket sätt hon gjorde det. Mona Sahlin höll ett av sina starkaste tal någonsin, ett visionärt, tydligt och ideologiskt tal som verkligen tydliggjorde skillnaderna inför valet nu i höst. Vilket Sverige vill vi se i framtiden? Vill vi se rättvisa och välfärd eller egoism och skattesänkningar?


Det var ett tal som berörde mig personligen väldigt djupt och som verkligen tydliggjorde att det går att förändra i politiken. Det var ett tal som jag tror kommer att mobilisera gräsrötterna och soffliggarna. Det är nu det gäller.


Mona Sahlin visade genom sitt tal att hon är en av Sveriges skickligaste retoriker. Mona Sahlin är vidare en av landet mest erfarna politiker och vet hur det är att ta smällar när det blåser. Hon står pall och vågar bryta med rådande normer och värderingar. Det gör henne till en förebild för mig och många fler.


En annan kort reflektion är hur förträffligt bra Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kompletterar varandra.


Varför ska vi bry oss om varandra? Varför är solidaritet viktigt? Varför är politik viktigt? Jo, för att politik är på riktigt. Det handlar om människors vardag och verklighet. Ett samhälle präglat av solidaritet och jämlikhet håller landet samman och det vinner alla på. Jämlika samhällen är helt enkelt bättre än samhällen präglat av orättvisor, klyftor och utanförskap.


Det handlar om att bygga möjligheternas land där vi river hinder och där människor ges möjlighet att förverkliga sina drömmar oavsett klass, kön eller etnicitet. Att möjliggöra klassresor. Att öka den sociala rörligheten. Att minska klyftorna. Att sprida riskerna på fler. Att ta gemensamt ansvar och inte lägga allt ansvar på den enskilde. Det handlar om ett samhällsprojekt för att frigöra människor och skapa verklighet frihet. Vi socialdemokrater hatar över- och underordning eftersom det begränsar människor.


Sverige är på många sätt ett fantastisk land med enorma möjligheter och som byggts upp under generationer. Men det är även ett land där utvecklingen går i fel riktning inom flera områden.


Inom vården får plånboken allt större betydelse. Högern har öppnat upp för försäkringslösningar och skapat gräddfiler för människor med tjocka plånböcker. För oss socialdemokrater är det enkelt. Vård ska ges efter behov.

Tryggheten för sjuka har försämrats genom stupstocken i socialförsäkringssystemet. Detta för att finansiera skattesänkningar för de välbärgade. På vilket sätt blir svårt sjuka friskare av att bli fattigare? Stupstocken tas bort med en rödgrön regering.


Pensionärer straffbeskattas. Detta är djupt orättvist och omoraliskt. Denna straffbeskattning tas bort med en rödgrön regering.


A-kassan har försämrats vilket utgör ett hinder för omställning och utveckling. Högerns syfte med denna reform är att pressa lönerna. Allt enligt devisen ”hungriga vargar jagar bäst.” Med en rödgrön regeringen kommer a-kassan att förbättras och stärkas vilket är av stor betydelse för att ge människor möjlighet att ställa om i förändring och att förverkliga sina drömmar. A-kassan utgör en omställningsförsäkring.


Högerns politik har missgynnat kvinnor och klyftorna mellan könen växer. Högerns politik leder bakåt. Det Sverige behöver är en modern, rättvis och framtidsinriktad politik som stärker människors möjlighet att förverkliga sina drömmar och som stärker Sveriges konkurrenskraft.


En rödgrön regeringen kommer satsa på jobben, en grön omställning och välfärden. En rödgrön regeringen kommer att ta bort aktivitetsförbudet för ungdomar. En rödgrön regeringen kommer skapa förutsättningar för 100 000 nya jobb, utbildnings-, praktik- och lärlingsplatser. Ungdomsarbetslösheten finns. Det är ingen synvilla som Fredrik Reinfeldt påstår. Ungdomar behöver jobb och hopp och inga fler skitår!


En rödgrön regeringen kommer att genomföra satsningar för att öka lärartätheten, höja kvaliteten inom sjukvården och barnomsorgen. Vi vill ge alla barn tillgång till 30 timmar i förskolan och vi vill förbättra öppettiderna inom förskolan, bland annat genom Nattis. Detta är att värna arbetslinjen och framför allt är det viktigt för barnen i deras egen utveckling.


En rödgrön regeringen kommer att prioritera klimatpolitiken och ta initiativet i arbetet med klimatomställningen inom EU och globalt.


En rödgrön regering kommer att vara en aktiv kraft för frihet, jämlikhet och solidaritet i hela världen. En rödgrön regeringen kommer även att aktivt verka för nedrustning av kärnvapen och andra massförstörelsevapen. En rödgrön regeringen kommer att säga nej till NATO-medlemskap.


Vi har råd med dessa välfärdssatsningar. Vi har råd att ge sjuka, arbetslösa, ungdomar och kvinnor trygghet. Vi har råd eftersom vi inte sänker skatterna med 100 miljarder som högern har gjort hittills. Högern vill även sänka skatterna med 100-150 miljarder ytterligare! Det är högern som representerar särintressena i svensk politik.


Högerns politik föder motsättningar, misstro, oro och rädsla. Därigenom skapas en grogrund för främlingsfientlighet, rasism och partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.


Valet är ditt. Vilken väg vill du att Sverige ska ta? Vilket Sverige vill du se? Valet nu i höst är ett ödesval. I framtiden kommer människor tala om 2010 som ett ödesår. Det var 2010 det avgjordes.


Men vi har möjlighet att förändra och bryta med den pågående utvecklingen. Det handlar om vår gemensamma dröm för Sverige. Ett Sverige som vi bygger tillsammans och som håller ihop. Ett Sverige präglat av frihet, jämlikhet, solidaritet och respekt.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM