TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Har precis sett Uppdrag Gransknings reportage om sjukhuset i Sundsvall. Det är ett skrämmande reportage som visar på behovet av radikala förändringar inom svensk sjukvård, men även inom den offentliga sektorn i stort.

 

Många landsting lider av usel ekonomi, långa vårdköer och låg effektivitet. Detta håller inte, människor faller mellan stolarna samtidigt som pengarna rinner iväg och det får inte accepteras. Det handlar om missbruk av skattebetalarnas pengar.

 

Kommun- och landstingssektorn präglas i hög grad av återkommande omstruktureringsprocesser och besparingsåtgärder. Det vi behöver är en ordentlig analys och ett långsiktigt förändringsarbete som tar itu med den låga effektiviteten inom exempelvis sjukvården. Alla vet som vad som behövs, men tyvärr är kanske inte handlingskraften den bästa alla gånger.

 

Vi måste finna nya arbetssätt och metoder och det kräver att vi vågar bryta med konservatismen och de djupa traditioner som finns inom svensk sjukvård. Vi måste våga röra om lite i grytan. 

 

Vi måste göra läxan, det krävs aktiva åtgärder och vi måste våga ta fighten med de starka personalgrupper av specialister av olika slag som finns inom sjukvården, läkarkåren till exempel. Läkarna har en enorm makt inom vården och vi måste skapa mer flexibla scheman för att skapa förbättrade flöden och en kostnadseffektivare vård.

 

Framgångsfaktorerna i en lyckad förändringsprocess är ett aktivt, tydligt och starkt ledarskap som vågar fatta beslut. Men det handlar även om att vara lyhörd och ge medarbetarna och patienterna rätt till delaktighet och inflytande.

 

Det behövs en tydligare och rakare dialog mellan oss förtroendevalda, cheferna och professionen i sin helhet. Fattade beslut måste följas, budget måste hållas och kontinuerliga uppföljningar måste göras. Ansvaret måste helt enkelt tydliggöras.

 

Sedan behöver vi även en mer aktiv diskussion och dialog angående de prioriteringar som kommer att krävas i och med ökade kostnader för en åldrande befolkning och den medicin-tekniska utvecklingen.

 

Detta arbete är av stor betydelse för oss socialdemokrater då det handlar om att mota högerns ständiga krav på privatiseringar och försäkringslösningar.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM