TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Varför ska man rösta på kristdemokraterna? Ja, det kan man verkligen fråga sig och om man ska tro opinionsundersökningarna så är det inte så många som kommer att rösta på detta värdekonservativa parti i höstens val. Även om det kanske är lite väl tidigt att räkna bort partiet redan nu.

 

Kristdemokraterna har dock stora svårigheter att locka väljare, och det är ju egentligen inte speciellt konstigt med tanke på partiets otydlighet och oförmåga att sticka ut i debatten.

 

Detta har partiet gemensamt med högerkollegorna i Centerpartiet och Folkpartiet. Småpartierna i alliansen har svårt att nå ut i samhällsdebatten när Moderaterna är så dominerande.

 

Basen för dessa partier har blivit för snäv. Centerpartiet profilerar sig som företagarpartiet, folkpartiet profilerar sig med EMU, Nato, kärnkraft och skola och Kristdemokraterna profilerar sig som partiet för familjerna och pensionärerna. Utan att i någon större grad entusiasmera väljarna.

 

Den kristdemokratiska partiledningen balanserar på en skör tråd då ledningen försökt bredda partiet under flera fler år, om än med stegvisa och försiktiga förändringar. Detta för att inte stöta sig allt för mycket med de krafter inom partiet som intar ytterståndpunkter, i jämförelse med väljaropinionen i stort, i en rad frågor såsom aborter, homosexuellas rättigheter och religion.

 

Partiledningen har inte råd att bortse från dessa krafter då de utgör partiets bas och kärna. Om dessa grupper inte skulle känna sig hemma i kristdemokraterna vad händer då med partiet och vart vänder sig dessa grupper då?

 

Hur ska partiet förhålla sig till sina kärnväljare? Vilken strategi ska partiet välja och vad ska man prioritera? Den interna sammanhållningen eller möjligheten att skapa ett breddat parti med större medlemsantal och fler väljare?

 

Utöver det värdekonservativa arvet har partiet även en radikal tradition att till vara ta och det är partiets motstånd mot materalism och kommersialism. Men frågan är om detta är något partiet vågar lyfta fram i den allmänna högervridning som sker i alliansen.

 Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM