TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Kommunfullmäktige satte ikväll, efter en två timmar lång debatt, äntligen punkt för den långdragna beslutsprocessen angående ny skolorganisation i Bergs kommun genom beslutet att lägga ned skolan i Skålan och högstadiet i Rätan.

 

Debatten om en ny skolorganisation har präglats av övertramp, påhopp och tjänstemän som tryckts ned och ifrågasatts av förtroendevalda. Det har till och med skett hot mot förtroendevalda, vilket även lett till en polisanmälan.

 

Som jag varit inne på i tidigare inlägg har frågan om skolorganisationen i Bergs kommun diskuterats i flera flera år. Tyvärr har frågan kommit att splittra kommunen genom att byar och skolor ställts mot varandra. Beslutsprocessen har varit oerhört segdragen vilket varken gynnat sakfrågan, verksamheten eller Bergs kommun.

 

Beslutsvåndan bland många förtroendevalda och den otydliga majoriteten i kommunen har skapat osäkerhet och frustration hos medborgarna, personalen och framför allt eleverna. Vi har därför anledning att väldigt självkritiskt granska och utvärdera hela den här processen. Vad har gått snett och vad kan vi lära oss av det?

 

I mina ögon har processen visat hur viktigt det är med en tydlig majoritet, med förmåga att både vara lyhörd och samtidigt ha förmåga att fatta obehagliga beslut. Det fungerar inte ha en otydlig och splittrad kommunledning när kommunen står inför så stora utmaningar.

 

Det kan ju vara läge att dra en liten bakgrund. Efter valet 2006 beslutade Bergspartiet, efter kuppartade former, att inleda ett samarbeta med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet. Detta efter att partiet under föregående mandatperiod ha haft ett framgångsrikt samarbete med oss socialdemokrater.

 

Under resans gång har dock både M och V valt att stiga av samarbetet, mycket på grund av skolfrågan, och ikväll splittrades den styrande majoriteten fullständigt när kommunens ledande centerpartist krävde det bergspartistiska kommunalrådets avgång på grund av hennes populistiska agerande i frågan.

 

För en liten kommun som Berg är det viktigt att kunna samarbeta och att det finns förtroende och tillit, både mellan partierna, likväl som mellan förtroendevalda, tjänstemän och medborgare. Vi måste hålla ihop och skapa förutsättningar för en positiv utveckling.

 

Det har varit nödvändigt att komma tillrätta med de höga kostnaderna inom skolorganisationen, både för att klara utmaningen av en allt mer åldrande befolkning, kommunens enorma skuld på omkring 500 miljoner kr och det kärva ekonomiska läget med besparingar för att klara budget. Men framför allt handlar det om att skapa förutsättningar för en skola där möjligheterna och barnens behov sätts i centrum.

 

Nu är beslutet fattat och nu handlar det om att blicka framåt och skapa förutsättningar för en positiv utveckling av Bergs kommun, inklusive de södra delarna av kommunen. Kommunen behöver nu lugn och ro och en tydlig majoritet. Från mörkret stiga vi mot ljuset...Det är kul att det alltid beskrivs som "kuppartade former" när socilademokrater förlorar makten i val. Varenda socialdemokratisk valförlust beskrivs alltid i ordalag som "stadskupp" etc. Märklig demokratisyn.
Då skriver jag det då. Oavsett närvarande tanke om politik och ideologi så var detta mycket bra skrivet.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM