TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Jag har nu sett den omtalade dokumentären Bananas. Bättre sent än aldrig skulle man väl kunna säga.

 

Dokumentären beskriver en rättslig tvist mellan en stor grupp nicaraguanska fruktarbetare och företaget Dole. Tvisten handlade om huruvida Dole gjort arbetarna sterila genom att använda det förbjudna bekämpningsmedlet DBCP.

 

Rättegången slutade 2007 med att Dole dömdes att betala skadestånd till arbetarna. Domen upphävdes dock senare genom anklagelser om falska vittnesuppgifter och under 2009 lämnades en stämningsansökan in från Dole mot filmens regissör, producent och det producerande filmbolaget. Stämningsansökan drogs dock tillbaka.

 

Personligen tycker jag att dokumentären saknar den rätta glöden och nerven. Men det dokumentären skildrar är en klassisk kamp mellan David mot Goliat. Fattiga, outbildade arbetare står mot ett multinationellt bolag och rovgirig kapitalism.

 

Amerikanska frukt- och grönsaksföretag har varit verksamma i Centralamerika i omkring 100 år. Man har samarbetet med diktaturer, motarbetat fackföringsrörelsen och gett stöd till paramilitära grupper och så vidare. Allt för att värna vinstintresset.

 

Företagen måste göras ansvariga för sitt agerande. Rovdriften av människor och natur måste fortsatt bekämpas! En annan värld är möjlig. För enade vi segrar!Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM