TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

15 procent av USA:s BNP går till sjukvård vilket innebär att landet har världens dyraste sjukvård. I många stycken kanske den mest ineffektiva också.

 

45 miljoner amerikaner, däribland 9 miljoner barn, står helt utan vårdförsäkring. Det amerikanska sjukvårdssystemet är även en bidragande orsak till de amerikanska företagens konkurrensproblem då dessa står bakom de anställdas vårdförsäkringar.

 

Oppositionen mot en gemensamt finansierad sjukvård finns bland de privata sjukvårds- och försäkringsbolagen som livnär sig på denna ineffektiva och dyra vård. Inte så konstigt kanske att man ser offentliga satsningar som ett hot mot den egna verksamheten.

 

Det var dessa krafter som lyckades skjuta Hillary och Bill Clintons försök att reformera detta system i sank under början av 1990-talet.

 

I vissa stycken är Sverige på väg att närma sig den amerikanska modellen. Inte konstigt kanske med tanke på de möjligheter som finns för privata företag att göra enorma vinster genom att bryta sönder vår gemensamma modell.

 

Högerregeringen har till exempel öppnat upp för utförsäljning av våra gemensamma akutsjukhus och i våra landsting pågår även en omfattande privatisering av hälsocentralerna.

 

Resultatet av denna så kallade "valfrihet" är en urvattnad offentlig vård och omsorg som slår mot de som verkligen behöver den. Plånboken och de som orkar skrika högst tillåts styra över behovet.

 

Det senaste steget i systemskiftet är att öka möjligheterna att söka vård i andra länder. Syftet sägs vara att öka valfriheten och att göra det lättare att få tag i vård utanför det egna landstinget, regionen och landet.

 

Det kan tyckas helt riktigt, men vilka är det som söker sig utomlands eller utomläns i störst utsträckning? Ja, inte är det de som har störst behov eller som tillhör särskilt utsatta grupper. Det är helt enkelt de personer som har råd och skriker högst.

 

Resurserna är inte obegränsade vilket kräver prioriteringar.

 

Det är vårdbehovet som ska styra!Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM