TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Ikväll har filmen om Arn stor premiär runtom i landet. Jan Guillous syfte med boken kan sägas vara tvådelad.

 

För det första handlar det om en historisk tillbakablick över det så kallade kriget mot terrorismen. Då som nu predikades det om den muslimska/arabiska faran och då som nu leder det fram till propaganda, våld, ond bråd död och heliga krig. Då som nu handlar detta i grund och botten om makt och inflytande.

 

Efter kalla krigets slut och kommunismens fall behövde västvärlden en ny motståndare att samlas kring. Lotten föll på muslimerna/araberna. Dessa framställs ofta som blodtörstiga och underlägsna varelser som därför måste bekämpas.

 

Det vi då glömmer är, och här kommer Guillous andra syfte in i bilden, att den muslimska/arabiska världen under lång tid varit överlägsen västvärlden och Europa. Både när det gäller naturvetenskap, medicin, geometri, byggnadsteknik, krigskonst, gastronomi och matematik och så vidare.

 

Det var vidare invandrare från bland annat dessa länder som kom att bygga upp konungariket Sverige genom deras kunskap och influenser. Invandringen till Sverige har alltid spelat en betydelsefull roll för utformningen av det svenska samhället och landets utveckling.

 

Det vi kan lära oss av detta är att vi genom öppenhet och förmåga att ta in nya intryck och influenser kan fortsätta utveckla Sverige.

 

Det är så Sverige har byggts upp genom århundradena!Mikael. Jahadu, araber har varit med och byggt upp konungariket Sverige? Intressant. Kan du ge några mer detaljerade exempel? Vilken historisk period talar vi om här? Vilken del av samhällslivet talar vi om? Vad i Sverige har gjorts starkare av en arabisk invandring?

Jag förnekar varken den arabiska kulturens historiska värde eller att Sverige har haft nytta av arbetskraftinvandring genom historien (exempelvis av valloner och holländare, spanjorer och italienare). Men du blandar ihop korten på ett väldigt slafsigt sätt.

Sverige tog emot över 13.000 irakiska invandrare under det gångna året. Många av dem var anhöriga till sådana som hade kommit tidigare. Naturligtvis är många av de som kommer hit utbildad överklass och medelklass, eftersom det kostar 100.000 att få de papper som krävs för att komma in i Schengen, om det inte finns särskilda skäl att att få ett visum snabbt, vilket är extremt svårt att få.

Så visst skulle vi kunna ha stor glädje av deras kompetens, om det nu var så att de ville lära sig svenska och anpassa sig till grundläggande liberal rättighetsuppfattning, vissa grundlägande normer i den hegemoniska svenska kulturen etc. Men de flesta vill bevisligen inte det. De tittar på arabiska satelitkanaler, träffar främst landsmän och struntar i den kultur som de har kommit i - deras egen är bättre! Självklart känner de och agerar så här. Varför skulle de inte göra det? Vi svenskar skulle förmodligen göra likadant om vi flyttade till Irak. För de allra flesta av oss skulle det kännas överdrivet och omtumlande att anpassa oss till den hederskultur, de könsroller, synen på barnuppfostran etc. - som är hegemonisk i Irak.

Under det gånga året tog Sverige emot över 6000 somalier som invandrare till Sverige. Oroligheterna i Mogadishu fortsätter. Men tydligen har de orsaker i... Hur somalier generellt sett beter sig helt enkelt:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=391009&ref=rss

Att se det som helt OK att Sverige tar emot så många människor från kulturer som skiljer sig i kultur från vår, är rena rama infantiliseringen av det egna tänkandet - eller ett kallt, medvetet landsförräderi i Korporativets tjänst.
Mikael Abramsson: Definiera vår kultur?? Den kultur som du hänvisar till är ett resultat av århundraden av öppenhet och invandring. Sverige hade inte varit det samhälle det är idag om vi inte under århundraden haft omfattande invandring.

Sedan har jag aldrig argumenterat för att vi ska anpassa oss efter hederskultur och liknande. Det är du Tobias som blandar ihop korten och spelar på rasistiska och främlingsfientliga tendenser.

Jag undanber mig från sådana inlägg.
Mikael. Javisst har vår kultur delvis utvecklats genom invandring - och framföralt har den utvecklats genom att svenskar har låtit sig inspireras av andra kulturer. Jag är utbildad etnolog (fil. mag.) på Göteborgs universitet: Det betyder att jag känner till elementa om hur kultur utvecklas. Det behöver du inte berätta för mig.

Men min fråga till dig är hur specifikt arabisk invandring har utvecklat vårt samhälle. Det har du inte svarat på än.

Vad gäller svensk kultur, så finns den oberoende av om den delvis har utvecklats genom invandring. Men ingen kultur utvecklas genom att pumpas med främmande folkgruppskollektiv, som sedan isolerar sig och vänder sig mot samhället i frustration över sin egen olikhet.

Det finns många svenska kulturer, men minsta gemensamma nämnare i vår svenska kultur är att kvinnan har en mer jämställd position i förhållande till mannen - både socialt normativt och juridiskt - än i Nordafrika och Mellanöstern. Även barn ses på ett annat sätt i Sverige av gemene man: Barn anses ha lika rätt som vuxna att slippa fysiska bestraffningar, dessutom anses ungdomar ha rätt att besluta över sina studier och äktenskap.

I Nordafrika och Mellanöstern är det normala att föräldrar agar sina barn - samt bestämmer över deras studieval och val av partner. En kompis till mig ville gifta sig med en man. Hennes föräldrar godkände inte honom, så hon rymde med honom för att gifta sig (20 år gammal). Jag vet inte vad du menar med att jag spelar på rasistiska och främlingsfientliga tendenser. Så här sa min kompis till mig: "Mina föräldrar är muslimer och muslimer bestämmer vem deras döttrar skall gifta sig med." Är hon också rasist? Eller är hon en av få som vågar bryta med sitt kulturella arv? För det är inte många i något folk, som har det modet. Det är naturligt. De flesta skall vara medlöpare, det är så naturen skapar ordning.

Men du kan ju fortsätta att kalla mig fula ord, om du vill. Jag tror inte att du får majoriteten av infödda svenskar med dig längre, helt enkelt. De har tröttnat på mångkulturella ligistgäng och inflyttad macho-kultur.

Jag har vänner från alla olika slags etniciteter. Men de är inte representativa för genomsnittet. Och det är det som är problemet: Folkslag skiljer sig generelt sett från varandra. Och historien visar att samlevnad alltid slutar i vissa gruppers försök till dominans och andras kuvande.

I Sverige är det de etniska svenskarna som är hotade, ty de föder färre barn än invandrare från Nordafrika och Mellanöstern - och de har inte vaknat ännu för vad ditt slags massinvandring har för dolda motiv: Nämligen utökandet av skattebetalare, bidragstagare (som blir mutade omväljare av ditt kära Korporativ), konsumenter och låntagare, alla till för att för att förmera statens och storföretagens makt och kapital.

Det viktigaste för ett folks hopp, är att det känner samhörighet och delar viss nationalromantik, vissa traditioner etc. Jag förstår om du inte tycker att det finns något sådant längre - inget hopp heller, följdaktligen. Men det var inte jag som gjorde att det blev så. Det var sådana som du.

Och om du på allvar menar att afrikansk och arabisk kultur av idag är överlägsen eller likvärdig europeisk kultur, så ber jag dig att räkna upp dina moderna afrikanska favoritfilosofer, dina samtida arabiska favoritregimer, dina afrikanska favoritkompositörer och dina arabiska favoritschlagers. Lycka till. Om du inte känner till några, så beror det förmodligen på att du i själva verket är ointresserad av arabisk och afrikansk kultur. Förresten, vilken är din favorit - Kristendom eller Vodoo? Stradivarius eller djungeltrummor?
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM