TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Läser att riksbankschefen Stefan Ingves får ökad makt. Detta genom de förändringar som i praktiken ger Ingves rollen som både vd och styrelseordförande.

 

Vice riksbankschefen Lars Nyberg kritiserar denna nya ordning och jag förstår verkligen varför. Ingves kommer nämligen leda både den operativa verksamheten som arbetet med de mer strategiska frågorna.

 

Detta är allvarligt eftersom förändringarna riskerar urvattna det kollektiva ledarskapet som enligt lag ska råda vid riksbanken.

 

Syftet med förändringarna sägs vara att skapa en mer effektiv ledning av myndigheten där ledamöterna i direktionen kan ägna sig åt mer strategiska och övergripande frågeställningar.

 

Men vad det egentligen handlar om är att centrera makten till Ingves. En man som inte direkt är känd för sin förmåga till öppenhet och kommunikation. Egenskaper som en riksbankschef borde ha!

 

 Vad man kan märka, med ganska så stor tydlighet, är att lekmannainflytandet sinar undan för undan ju mera tid som går med denna regering.

Fackliga företrädare har bla blivit portförbjudna i styrelsen för Arbetsförmedlingen, tidigare AMS. Synnerligen obegåvat att ställa sådan kompetens åt sidan.

På något sätt får man ett bestämt intryck av att denna regering är rädd för insyn i församlingar där viktiga beslut fattas. Det sammanfaller med strategin inom bolagsvärlden, nämligen att besluten ska ske bakom stängda dörrar av ledningstopparna.

I takt med ett sådant förfarande stiger också misstänksamheten gentemot beslutande församlingar. Något som i längden, slutligen, också drabbar den sittande regeringen.

Det är nog helt naturligt, en följdverkan, varför förtroendet dalar så kraftigt för statsminister Fredrik Reinfeldts och de ministrar han har att leda i denna regering. De gräver sin egen grop och ramlar nog troligtvis i den själv.


Mikael Abramsson: Jag håller med dig. Det är oroande att expertväldet breder ut framför allt då det sker på demokratins bekostnad.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM