TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Uttalande: Ta ned diskriminerande reklam, SL!

 

I söndags genomfördes ”äktenskapets dag” och en ny reklamkampanj för att ”bevara äktenskapet” sattes upp i Stockholms tunnelbana. Det är aktionskommittén ”bevara äktenskapet” som står bakom kampanjen med syfte att bevara den traditionella kärnfamiljen enligt parollen: ”mamma, pappa, barn”. Nu kräver S-studenter precis som RFSLs stockholmsavdelning gjort, att kampanjen omedelbart plockas ned.

På SL finns det idag regler mot alkoholreklam, tobaksreklam och reklam som kan uppfattas som stötande eller sårande mot folkgrupp, men SL anser tydligen inte att detta är fallet med denna kampanj.

Vi i S-studenter anser att åsiktsreklam är förkastligt och frågar oss hur reaktionerna blivit om reklamen rört andra grupper i samhället såsom t.ex. judar eller muslimer? Vi undrar om inte SL anser tunnelbanan vara till för alla invånare i Sverige? S-studenter kräver att SL tar ned den diskriminerande reklamen omedelbart!


Emil Adén
HBT- samt sexualpolitiskt ansvarig förbundsstyrelseledamot i S-Studenter
Kajsa Borgnäs
Förbundsordförande S-Studenter

 


 

 

Läs även denna intressanta artikel

 

http://www.aftonbladet.se/debatt/article1099670.ab"Vi i S-studenter anser att åsiktsreklam är förkastligt"

Innefattar det valaffischer från sossarna eller är det bara visa åsikter man inte får göra reklam för? Jag personligen känner mig rätt stöt och sårad av att se reklam för SAP, kan jag begära och förvänta mig att den plockas ned? Yttrandefriheten slutar inte när någon tar illa upp, den börjar där!

I stället för att vilja begränsa andras yttrandefrihet kanske S-studenterna och andra som inte håller med skulle utnyttja sin yttrandefrihet och göra en egen annonskampanj?


Mikael Abramsson: Som jag redan förklarat, yttrandefrihet är en viktig del av demokratin.

Hur skulle reaktionen blivit om kampanjen gällt judar, muslimer eller gud förbjude kristna?
"Hur skulle reaktionen blivit om kampanjen gällt judar, muslimer eller gud förbjude kristna?"

Vill t.ex. djurvänner ha en annonskampanj mot halal- och koscher-slakt så skall det alltså inte tillåtas för att muslimer och judar kan ta illa upp? Vill sekulära annonsera mot religösa friskolor så skall det inte tillåtas för att judar, muslimer och kristna kan ta illa upp?


Mikael Abramsson: Yttrande- och tryckfrihet är viktiga delar av demokratin som vi måste slå vakt om och som vi aldrig får tumma på.

Men samtidigt måste vi ta ansvar för vad vi gör, oavsett om det handlar om karikatyrer eller annonskampanjer.
Mikael Abramsson: "Men samtidigt måste vi ta ansvar för vad vi gör, oavsett om det handlar om karikatyrer eller annonskampanjer."

Hur menar du? Skall man ha straffrättsligt ansvar för konsekvenserna av framförda åsikter eller är det mer självcensur du vill påtvinga folk? Skall man tysta folk med "obekväma" åsikter genom att offentligt utmåla de som "ansvarslösa"?Mikael Abramsson: Om vi tar karikatyrerna som publicerades i Jyllandsposten som ett exempel så visar det att man måste sätta händelserna i sitt rätta perspektiv.

I Danmark förekommer det systematisk diskriminering av muslimer och invandrare och Jyllands-posten har till vissa delar varit pådrivande i detta.

Därför borde tidningsledningen ha insett vad som kunde hända om man publicerade karikatyrerna. Tidningsledningen tog i detta fall inte sitt ansvar enligt min mening.

Läs mer:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=708421
"Tidningsledningen tog i detta fall inte sitt ansvar enligt min mening."

Så tidningar skall ta sitt "ansvar" genom att ta böja sig för hot och inte publicera något som kan tänkas få tokstollar att tillgripa våld? Vad är det för samhälle du vill ha egentligen?


Mikael Abramsson: Men snälla, snacka om att misstolka allt det man skriver. Med tanke på tidningens agerande tidigare genom hets mot islam och muslimer så borde man kanske tänkt sig för. Men det låg väl inte deras intresse helt enkelt.
Hahaha, du har snurrat in dig rejält. Vill förbjuda åsiktsannonsering? Wow jag hoppas ni får igenom det! Då slipper jag socialdemokraternas och alla andra partiers annonser.

Själv vill jag förbjuda kränkande reklam, men jag anser inte att dessa annonser är kränkande. Stötande möjligtvis eftersom jag är homo själv, men inte kränkande. Hade det stått att bögar är mindre värda, att judar är lägre stående eller att vi borde förpassas bort från samhället så hade jag hållt med dig, men det står det inte.

När vi under pride varje sommar gör vår röst hörd så är det många som blir kränkta och som inte tycker som vi. Under dessa veckor lyckas vi få ut våra åsikter och vi annonserar dessa friskt. Vill du förbjuda oss också från att åsiktsannonsera?

Jag blir rädd för människor som dig, som vill inskränka andra människors åsikts- och tryckfrihet. Det är personer sommed samma förlegade inställning till yttrandefrihet som du som gjort att vi inte kommit längre i samhället.

Tycker du ska gå in på http://www.reklamombudsmannen.se och läsa blogginlägget om den nyfödda homon. Ni förbudsivrare är precis lika illa för samhället, oavsett var ni står på den politiska skalan. Jag vet att du tror du gör något bra men det påminner mer om diktaturen i Burma som inte vill tillåta någon "åsiktsannonsering" från oliktänkande munkar.

Usch och fy!


Mikael Abramsson: Det är möjligt att du inte upplever denna kampanj som kränkande, men det är många som gör det. SL har vidare ett regelverk som man inte följt i detta fall.

Det är tråkigt att du inte kan argumentera bättre för din sak istället för att jämföra mig med dikturen i Burma och anklaga mig för att vilja inskränka människors åsikts- och tryckfrihet. Det är pinsamt.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM