TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Utöver mitt engagemang inom politiken sitter jag i styrelsen för Hackåsbygdens byutvecklingsgrupp. En grupp som försöker ta ett helhetsgrepp på utvecklingen i Hackåsbygden och stärka samarbetet mellan olika föreningar i bygden. Som i de flesta mindre samhällen finns det även i Hackås en uppsjö av olika föreningar. Idrottsföreningar, byutvecklingsgrupper, hembygdsföreningar, kyrkan, kulturgrupper och så vidare.

 

För att föreningarna på sikt ska överleva tror jag att det är nödvändigt med ökat samarbete och även sammanslagningar mellan olika föreningar. Jag tror det är nödvändigt för att till exempel kunna rekrytera kandidater till alla uppdrag.

 

Som det ser ut idag, har många föreningar problem med rekryteringen samtidigt som många eldsjälar sitter på en mängd olika stolar samtidigt. Tid är en bristvara. Det är inte hållbart i längden och det leder till att vi bränner ut eldsjälarna. Eldsjälar är en grupp som vi måste stötta och tillvara ta eftersom vi är beroende av detta engagemang.

 

Ökat samarbete och sammanslagningar kan även bidra till en större helhetssyn och möjlighet till utveckling. Många föreningar kan nämligen bli lite insnöade i sina egna revir så att säga.

 

I vilket fall som helst hade styrelsen i utvecklingsgruppen en liten träff vid sockenstugan nere vid kyrkan. Vi gick bland annat igenom sommarens aktiviteter, bland annat 6-junifirandet, surströmmingskalaset, melodikrysset och så vidare. Vi diskuterade även ungdomsverksamheten/situationen i bygden.

 

Under en tid har det varit oro på byn med klotter, förstörelse och annat samtidigt som ungdomsverksamheten varit minst sagt bristfällig med en fritidsgård som gått på sparlåga.

 

Detta är sympton på att något inte står helt rätt till och det måste vi rätta till, både som förtroendevalda, aktiva i byns föreningsliv, föräldrar och medborgare. Det handlar om att ta ansvar för våra barn och ungas uppväxt.

 

För att komma tillrätta med sådana här problem är det viktigt med förutsättningslösa diskussioner mellan de unga, deras föräldrar och lokalsamhället i övrigt, med föreningslivet och kommunen i spetsen. Det handlar om att samarbete och att arbeta för uppnå gemensamma mål. Vi måste lyssna och verkligen visa att vi gör det också! Att gå från ord till handling helt enkelt. Vad vill ungdomarna göra?

 

Exempelvis finns det många killar som är intresserade av att cykla, det är jättebra och något som vi måste uppmuntra och skapa bra förutsättningar för.

 

Samtidigt är det viktigt att bredda utbudet, så att vi inte fokuserar på en grupp enbart. Ungdomar är nämligen en väldigt heterogen grupp med skilda intressen. Framför allt är det viktigt att synliggöra tjejerna eftersom vi vet att det är den gruppen som flyttar. Några är intresserade av teater, musik, sport och så vidare. Det finns föreningar som tillgodoser dessa intressen, men det handlar om att samarbeta och att synliggöra den verksamhet som finns. 

 

Vi behöver mötesplatser där unga kan mötas. I detta sammanhang är det dock viktigt att vara medveten om att det inte alltid behöver handla om en fritidsgård, det kan handla om andra mötesplatser. Unga är idag mycket rörligare än tidigare, man skapar sina egna mötesplatser på något sätt genom att träffas på byn, vid Ica, hos kompisar och så vidare.

 

Det handlar om att skapa bra förutsättningar för unga att hitta sina egna vägar. Vi ska bara finnas där och stötta och inte styra.

 Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM