TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Efter valet 2006 bildades, efter långdragna förhandlingar, en spretig allians, bestående av centerpartiet, folkpartiet, moderaterna och det nystartade lokala partiet Rättvis demokrati som gjorde ett succéval i sin debut.

 

Den gemensamma nämnaren för dessa partier var motståndet mot socialdemokratin och viljan att få bort partiet från makten. I Strömsund har socialdemokratin alltid suttit vid makten och därför såg man en chans att äntligen få regera. Helt naturligt kanske...

 

Eftersom viljan att sitta tillsammans vid köttgrytorna var den enda gemensamma nämnaren var det väl egentligen bara en tidsfråga innan alliansen skulle spricka. Därför är det väl inte så förvånande vad som nu sker i kommunen med en styrande majoritet på fallrepet. Även om det är djupt olyckligt för medborgarna i Strömsund.

 

Det är en politisk cirkus som äger rum och riskerar att spä på politikerföraktet och misstron mot politiken och oss förtroendevalda ytterligare.

 

Vad är då bakgrunden till det som nu sker inom den styrande majoriteten i kommunen?

 

Splittringen har väl legat i luften ända sedan valet, men den utlösande faktorn verkar ha blivit Rättvis demokratis angrepp på kommunchefen och den kommunala administrationen i stort samt partiets förmåga att lansera egna förslag i kommunfullmäktige utan att först ha lanserat det hela inom alliansen. Det handlar om ett parti som valt att gå sina egna vägar istället för att ta ansvar tillsammans med de övriga partierna i den styrande majoriteten.

 

Förtroendet verkar fullständigt saknas mellan de berörda aktörerna och det förefaller därför vara omöjligt att samarbetet kommer att fortsätta. Att känna förtroende och att personkemin är den rätta är mycket viktigt för ett lyckat samarbete.

 

Det är sandlådenivå på det som nu sker i kommunen och pajkastningen måste därför få ett slut eftersom det riskerar skada anseendet för Strömsunds kommun.

 

Förhoppningsvis öppnas nu möjligheten till en bred koalition mellan framför allt centerpartiet och socialdemokratin, detta för att skapa lugn och ro i kommunen. Det handlar om att skapa förutsättningar för en positiv utveckling i kommunen.

 

Centerpartiet måste svälja stoltheten och inleda kontakter med socialdemokratin. Det är därför smått oroande att det centerpartistiska kommunalrådet öppnar för ett minoritetsstyre i kommunen mellan centern, moderaterna och folkpartiet. Det skulle då handla om ett minoritetsstyre bestående av 10 av 35 ledamöter i fullmäktige!

 

Det Strömsund behöver är ett stabilt ledarskap och en tydlig majoritet som kan driva utvecklingen framåt!

 

Samtidigt måste socialdemokratin visa öppenhet och förmåga till nytänkande. Det handlar om att vara självkritisk, det är ett måste eftersom partiet gjorde ett katastrofval.

 

Exemplen är många på socialdemokratiskt styrda kommuner där viljan till förändring varit stor bland medborgarna men där socialdemokratin istället för att visa lyhördhet och öppenhet ägnat sig åt interna stridigheter och varit oförmögna att lyssna på medborgarna.

 

Detta har i slutändan straffat sig för partiet. Man har blivit bortröstade och ofta varit tvungna att överlämna makten till så kallade regnbågsallianser med misstron mot socialdemokratin som gemensam nämnare.

 

Till saken hör att Rättvis demokrati till en viss del skapades genom en utbrytning från socialdemokratin.

 

Det skulle även kunna vara bra med ett generationsskifte i partiet, men det överlämnar jag till kamraterna i Strömsund att avgöra. Men det finns potential, framför allt genom Susanne Hansson, som idag är arbetarekommunens ordförande och tidigare ordförande i socialnämnden.

 

Men nu behövs det framför allt lugn och ro i Strömsund!Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM