TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

I USA intensifieras kandidaternas primärvalskampanjer inför nästa års primär- och presidentval. 

 

På den demokratiska sidan leder Hillary Clinton klart över Barack Obama. I allafall om man tittar på de nationella opinionsundersökningarna bland registrerade demokrater. Enligt CNN leder Clinton med 46 % mot Obamas 23 %, Edwards 16 % och Richardsons 5 %.

 

Men, det man måste ha i åtanke när det gäller dessa siffror är att de egentligen saknar betydelse. Det är siffrorna i delstaterna som är det viktiga eftersom det är i delstaterna som deltagarna till partiernas konvent väljs.

 

Hur ser det då ut i de första viktiga delstaterna?

 

Iowa. Clinton leder med 1 % över Edwards, med Obama på tredje plats.

 

New Hampshire. Här leder Clinton med 8 % över Obama, med Richardson på tredje plats.

 

South Carolina. Här leder Clinton klart över Obama med 14 %, med Edwards på tredje plats.

 

Nevada. Clinton leder klart över Obama med 22 %, med Edwards på tredje plats.

 

Florida. Även här har Clinton en trygg ledning över Obama med 23 %, med Al Gore på tredje plats!!

 

Även om det ser mycket bra ut för Clinton enligt de nationella undersökningarna och även i många delstater så kommer Iowa och New Hampshire att spela en viktig roll eftersom dessa två delstater kan skapa ett positivt så kallat momentum för någondera kandidat.

 

Om Clinton vinner dessa två delstater så tror jag att det kommer att bli en promenadseger för henne, men om det skulle vara jämnt i något race eller om hon till och med skulle förlora någon av dessa, så finns det möjlighet att det blir ett väldigt jämnt val.

 

När det gäller republikanerna då? Här är läget väldigt oklart efter att Fred Thompson klivit in i matchen. Enligt CNN så leder Rudy Giuliani med enbart 1 % över Thompson.

 

Jag tror att Thompson kommer att ta Giuliani i slutändan eftersom han är mer gångbar bland traditionella republikanska väljare, i jämförelse med Giuliani som enligt många anses vara för liberal.

 

Thompson har starkt stöd bland män, äldre och konservativa republikanska väljare, till detta ska även läggas att han har starkt stöd i sydstaterna och inom den kristna högern. De traditionella republikanska kärnväljarna helt enkelt.

 

Om Clinton skulle vinna den demokratiska nomineringen skulle hon, enligt aktuella opionionsundersökningar, besegra både Thompson och Giuliani klart!

 

Även när det gäller valet till den amerikanska senaten börjar det röra på sig ordentligt nu. Det ser mörkt ut för republikanerna att kunna vinna tillbaka senaten som idag styrs av demokraterna med siffrorna 51-49.

 

Varför?

 

1. USA styrs av en impopulär president.

2. Människor söker förändring.

3. Det impopulära kriget i Irak.

4. Sexskandaler.

5. Tendensen att presidentens parti vid ett presidentval representerar status quo.

6. Fler republikanska senatorer är upp till omval än demokratiska.

7. Tre starka republikanska senatorer har beslutat sig för att inte ställa upp för omval, vilket ger demokraterna möjlighet att vinna dessa.

 

Jag ser fram emot de amerikanska valen 08. Eftersom USA är världens enda kvarvarande supermakt påverkas vi av vad som händer och sker i USA oavsett om vi vill det eller inte.

 

Och George W Bush har verkligen visat under sina två mandatperioder att det spelar roll vem det är som sitter i Vita huset!Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM