TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Igår på kommunstyrelsen fattade vi beslut om delårsbokslutet för Bergs kommun. Det är ingen munter läsning om man säger så och utvecklingen är oroande.

 

Exempelvis ligger nettokostnaderna på 100,2 % av intäkterna och detta är fullständigt ohållbart i längden.

 

Verksamheterna har problem att nå budgeten och tilläggsanslag och andra önskemål om nya pengar duggar tätt. Verksamhetsnämnden väntas till exempel gå med 4,4 miljoner kr i underskott. Kommunens överskott väntas hamna på 4 miljoner vilket är långt under budget!

 

Majoriteten i kommunen har tappat kontroll över den ekonomiska utvecklingen, och detta är oroande med tanke på att vi just nu upplever en av de största högkonjunkturerna under lång tid. Det är orimligt så att säga.

 

Det är även märkligt och förödande att delårsrapporten och budgetarbetet överhuvudtaget blivit försenat och fördröjt när målsättningen var att påbörja arbetet tidigare för att därigenom skapa ökad delaktighet. Det måste till en skärpning och en uppryckning.

 

När det sedan gäller det inköps- och anställningsstopp som infördes i kommunen så kan man enbart konstatera att inom de verksamheter som redan går på knäna gör de allt för att dra in ytterligare, samtidigt som andra verksamheter inte gör speciellt mycket för att ta sitt ansvar. Detta är inte hållbart och alla måste dra sitt strå till stacken!

 

Jag är djupt oroad över att majoriteten fullständigt verkar sakna det tydliga ledarskap som krävs för att få rätsida på denna utveckling. Den politiska styrningen måste skärpas upp och obehagliga beslut måste tas.

 

Fokus måste läggas på kommunens kärnuppgifter och alla verksamheter måste genomlysas ordentligt för att hitta besparingar.

 

Det är positivt och glädjande att verksamhetsnämnden fattat beslut om att göra en strukturutredning angående skolorna i Bergs kommun, med stöd från kommunförbundet. Detta var verkligen på tiden och något som jag och socialdemokraterna i kommunen verkat för under lång tid utan att det politiska modet funnits hos de övriga partierna.

 

Jag anser att något liknande även borde göras inom kommunens vård och omsorg, i likhet med vad som gjordes i Härjedalen.Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM