TRANSLATE WEB PAGE   NÄTVERKSPORTALEN WWW.S-INFO.SE   BLOGGPORTALEN WWW.S-BLOGGAR.SE   FORUMPORTALEN WWW.S-FORUM.SE 

Arbetslöshet är vidrigt. Att inte få känna sig behövd, att inte ha arbetskamrater och att inte få utvecklas som individ är vad arbetslöshet handlar om. Självförtroendet är i botten och man tror sig inte duga till någonting. Man känner sig helt enkelt värdelös. Menlösheten breder ut sig. Det blir en ond cirkel och jobbet kommer allt längre bort.

 

Rutinerna och möjligheten att leva ett självständigt liv, med lön och bostad, försvinner. Arbetslöshet är ett mänskligt och samhällsekonomiskt slöseri och detta utanförskap måste brytas.

 

Mot bakgrund av detta är det mycket oroande att ungdomsarbetslösheten i Jämtlands län har ökat från 17 till 67 personer! Särskilt oroande blir det när högerregeringen verkar sakna politik för att bryta detta utanförskap.

 

Utöver dessa i öppen arbetslöshet finns det även en grupp ungdomar under framför allt 20 år som saknar både utbildning och arbete och som kommuner, försäkringskassa, arbetsförmedling och skola saknar kunskap om!

 

Vad gör då högerregeringen för att minska utanförskapet i samhället?

 

Jo, först försämrar man a-kassan, sedan avskaffar man möjligheten att dra av avgiften för fackligt medlemskap och sedan genomför man en regelrätt slakt på arbetsmarknadspolitiska program. Detta gör det svårare för företagen att rekrytera arbetskraft och det blir svårare för framför allt långtidsarbetslösa att komma ut ur utanförskapet.

 

Arbetsmarknadsprogrammen syfter ju till att höja de arbetslösas kompetens och därmed stärka deras möjlighet att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Detta är ju i sin tur positivt för företagen eftersom de får får möjlighet att rekrytera den arbetskraft som de behöver. Dessa program behövs även i högkonjuktur för att minska risken för överhettning och flaskhalsar!

 

Syftet med regeringens politik sägs vara att skapa så kallade riktiga jobb och att bryta bidragsberoendet och passiviteten i samhället.

 

Det är upprörande och visar verkligen högerregeringens rätta ansikte. Vad är detta för människosyn egentligen???

 

Det handlar om en tuff och hård klasspolitik med ökade klyftor och orättvisor som resultat och syfte.

 

Allt detta för att bryta fackets möjligheter att skapa drägliga arbetsvillkor för de anställda på arbetsmarknaden. Det handlar om att skapa en låglönemarknad och att genomföra ett nyliberalt systemskifte för att stärka marknadskrafternas makt, inflytande och vinster!

 

Tror verkligen Borg, Littorin och Reinfeldt att människor vill leva på bidrag? Tror dessa moderata herrar att människor tycker om känslan att vara överflödig och att inte räcka till? Tror de att människor uppskattar att sakna möjlighet till personlig utveckling och social gemenskap? Det verkar inte bättre...

 

Självklart finns det fuskare, men du bekämpar inte fusk genom att försämra för de sjuka och arbetslösa! Det som behövs är en kraftfull arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning. Här har vi socialdemokrater en hemläxa att göra och det kommer jag att återkomma till.

 

Följderna av regeringens politik kommer märkas genom ökade klyftor och orättvisor i samhället och framför allt kommer det inom en mycket snar framtid märkas när kostnaderna för socialbidrag ökar ute i landets kommuner.

 Det märks redan nu hur socialbidragsberoendet ökar ute i kommunerna.


Mikael Abramsson: I stor utsträckning stämmer det. I Bergs kommun sjunker dom dock, bilden är inte riktigt entydig i Jämtlands län ännu. Men det kommer nog tyvärr.
Borgerligas anmärkningar på varför arbetsmarknadsprogram dras in i en högkonjunktur låter som följande:

"Ska du förvänta dig att få en utbildning på MIN bekostnad, ta lån du som alla andra!"

Denna vidriga mening har jag fått beskåda alltför ofta trots att jag snart tagit mina 6 år med studieskulder och har 200000 kr + i skuld till csn. Borgerliga brukar då säga "om man studerar till någonting som har hög arbetslöshet så får man ju skylla sig själv", jasså jag studerade till elektroingenjör. Ett yrke som lovad guld och gröna skogar, men lågkonjunkturen slog den drömmen i spillror. Om man bara fått en vidareutbildning i det känsliga läget, men då var det sossarna som vägrade en det. Annars hade jag varit instrumenttekniker idag istället för arbetslös med en värdelös examen. Borgarna gör det ÄNNU värre..... Det trodde jag aldrig tidigare!

Borgerliga lever i sin egen lilla skyddade bubbla där alla som lever i nöd är hemska parasiter.

Det enda de verkar försöka, är att få en att må dåligt.


Mikael Abramsson: Jag kan bara instämma i det du skriver.
Arbetslöshetens ansikte

Efter 30 år som statstjänsteman och 5 år som kommunaltjänsteman (med studier däremellan) är jag nu friställd och har sökt massor av jobb. Ofta är det flera hundra som söker samma arbete. Har fått besked om att det till en del tjänster varit både 600 o 800 sökande. Ökande mängd ansökningar har i sin tur har lett till att man nu många ggr inte ens får något svar, över huvudtaget. Då lönen varit låg som brukligt är inom offentlig sektor, är A-kassan därefter. 7000 kr/mån ska täcka hyra, mat, telefon försäkringar, läkarbesök o medicin, ja allt vad man behöver, för livets uppehälle. Det fungerar bara inte! Man vaknar med ångest var morgon, och doktorns råd att äta näringsriktigt och regelbundet kan man bara glömma. Både kropp o själ tar stryk och ålderskrämporna ger sig mer o mer till känna. I det läget ska man ut på arbetsmarknaden o tala om hur bra man är o konkurrera om jobben. Situationen är ohållbar! Nu har man ju äntligen börjat förstå att studenter och pensionärer har svårt att få ekonomin att fungera och ska, om jag förstått det hela rätt, satsa på dem i nästa skede. Men, de kan åtminstone söka bostadsbidrag. Kan någon ge mig en vettig förklaring till varför det inte också gäller oss andra med låg inkomst. Kostnaderna för hyra, mat, försäkringar, bussresor, läkarvård och annat stiger även för oss. Vi är många arbetslösa i ålder 55-65 som nu far mycket illa och vår situation behöver uppmärksammas. Vi har totalt försvunnit i debatten! När får vi kompensation för alla de år vi har arbetat o betalat skatt, kan man också fråga sig.

Att säga att man satsar på oss genom nystartsjobben och andra subventionerade tjänster håller inte. Dit hör ju snart alla; ungdomar, invandrare, långtidssjukskrivna o pensionärer. De enda som tjänar på det är arbetsgivarna. Konkurrensen om jobben är lika stor som tidigare. Må vara att det på grund av skattelättnaderna för företagen, skapas lite fler arbetstillfällen, men det är också fler som skall vara med och dela på dem. Många arbeten är dessutom tillfälliga deltidstjänster med timlön eller försäljarjobb med provisionsbaserad lön. Önskvärt hade varit att arbetsgivare som slipper betala arbetsgivaravgiften i gengäld fick ställa upp med att erbjuda heltid i minst ett år, eller mer, för att skapa någon form av trygghet för arbetstagaren.
Förnamn och efternamn är obligatoriskt. E-postadress och webbadress är valfritt.
Skriv sedan din kommentar och klicka på Spara kommentar.

FÖRNAMN

EFTERNAMN

E-POSTADRESS (valfritt, publiceras ej)

WEBBADRESS (valfritt)


KOMMENTAR PÅ INLÄGGET
Regler för kommentarer

I den här bloggen eftersträvar vi en öppen debatt och välkomnar kommentarer. Men vi vill att tonen där vi tilltalar varandra är artig och att det som lyfts fram hör till ämnet för det inlägg som kommenteras.

Kommentarer som bryter mot följande punkter tas bort:
  • ej undertecknade med förnamn och efternamn
  • kränker andra personer eller utmålar dem som brottsliga
  • är rasistiska, homofobiska, sexistiska eller diskriminerande
  • innebär brott mot tystnadsplikten
  • uppmanar till brott eller annat som bryter mot lagen
Observera även att kommentarer med länkar till webbsidor innehållande något av ovanstående, inte är tillåtet, såvida det inte är av stor vikt i sammanhanget.

Din kommentar kan även bli borttaget om:
  • du använder hundratals utropstecken eller nonsensord
  • vi misstänker att skribenten inte använder sitt eget namn
Ägaren till respektive hemsida har dock rätt att, utöver dessa regler, själv avgöra vilka kommentarer som skall finnas i bloggen. Upprepade brott mot dessa regler kan innebära att du spärras från att kommentera i bloggen på hemsidan.

När en kommentar görs loggas IP-adress samt tidpunkten när kommentaren gjordes, vilket gör det möjligt att ta reda på från vilken dator kommentaren härstammar ifrån. Alla kommentarer som bryter mot svensk lag rapporteras till polis och Internetleverantör, vilket kan medföra fängelse och/eller böter samt att Internetleverantören stänger ner Internetuppkopplingen för personen som gjort kommentaren.


Se S-filmklipp med socialdemokrater
Laddar filmer...
VILL DU SE FLER S-KLIPP? BESÖK YOUTUBE.COM